Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Turul Franţei – etapa a Xl-a

Este cu adevărat singura rundă din a doua săptămână în care se mai pot da atacuri sau măcar pune în practică unele scenarii sau strategii pentru a da peste cap “maşinăria” numită Sky. În lungime de doar 148 de kilometri, etapa dintre Albertville şi La Toussuire e una dintre cele mai scurte de la actuala ediţie, dar şi una dintre cele mai dificile, deoarece pe rutieri îi aşteaptă patru ascensiuni care însumează nu mai puţin de 71 de kilometri.

Col de la Madeleine, Col de la Croix de Fer, Col du Mollard şi La Toussuire sunt căţărările de la care fanii doresc o scânteie care să scoată Turul Franţei din letargia în care pare că a intrat de aproximativ o săptămână. Singura problemă este că niciuna dintre aceste ascensiuni nu are o pantă medie mai mare de 6,9%, iar asta înseamnă că BMC, Liquigas sau Lotto-Belisol sunt obligate să caute alte soluţii în afara unui atac clasic pentru a-i pune probleme lui Wiggins.

Om cu zece participări în Le Tour, Stephane Goubert a spus într-un interviu pentru Eurosport că adversarii britanicului trebuie neapărat să îl atace pe acesta încă de pe Madeleine, dar această tactică mi se pare falimentară din start. O acţiune iniţiată de Cadel Evans, Vincenzo Nibali şi Jurgen Van Den Broeck atât de devreme ar declanşa reacţii din partea unor echipe ca RadioShack-Nissan sau Europcar, care au la rândul lor pretenţii pentru ierarhia generală. Apoi, chiar dacă scopul principal ar fi obosirea colegilor lui Bradley Wiggins, asta ar însemna că şi ei vor obosi, în timp ce Wiggins va rămâne în permanenţă protejat şi odihnit.

În al treilea rând, purtătorul tricoului galben va avea patru colegi alături – Edvald Boasson Hagen, Michael Rogers, Richie Porte şi Chris Froome – iar şansele ca el să ajungă fără niciunul dintre ei pe ultima căţărare mi se par foarte mici, luând în considerare ce a arătat Sky până acum. În al patrulea rând, Evans sau Nibali au două griji pe cap, deoarece şi Froome se află acolo şi poate intra perfect în rolul de lider al grupării britanice, dacă situaţia îi va cere acest lucru. Scapi de Wiggins, dar ce faci cu Froome?  Sky vrea tricoul galben şi sunt convins că este gata să pună imediat în aplicare planul B. În aceste condiţii, câtă energie să mai ai pentru a-l lăsa în urmă şi pe rutierul originar din Kenya, unul dintre cei mai valoroşi căţărători prezenţi în cursă?

În fine, ar mai fi ceva: Wiggins nu a avut ocazia să arate ce poate pe munte. Intuiţia îmi spune că în clipa în care va fi obligat să le răspundă rivalilor, va face asta fără nici cea mai mică emoţie şi le va da o lovitură psihologică atât de puternică, încât lupta pentru tricoul galben va fi închisă definitiv din acel moment.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: