Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Sean Yates: “Wiggins va surprinde pe munţi”

Turul Franţei a început, iar Bradley Wiggins este cel mai bine clasat dintre favoriţi. Ciclistul din Albion a terminat pe locul al doilea prologul din Liège şi are acum un avans de zece secunde în faţa principalul adversar la victoria finală, Cadel Evans. A fost o primă zi trecută cu bine de Sky, care a plasat trei oameni în top 11 şi conduce acum ierarhia pe echipe. Deşi gruparea britanică îl are şi pe Mark Cavendish, ambiţiile campionului mondial sunt puse pe plan secund, marele obiectiv fiind tricoul galben. Tocmai de aceea, în cursă au fost aduşi Michael Rogers, Chris Froome şi Richie Porte, oameni extrem de puternici, care îl vor ajuta pe Wiggins pe munte.

Cu câteva zile înainte de startul Marii Bucle, am avut o conversaţie mai lungă cu Sean Yates, directorul sportiv al lui Sky. Subiectele au fost variate – forma lui Bradley Wiggins, transformarea lui Cavendish şi rivalii la victorie; ce a ieşit, mai jos.

– Domnule Yates, Sky a controlat foarte bine Criteriul Dauphiné. Va fi o responsabilitate pe care şi-o va asuma şi în Turul Franţei?

Turul Franţei va fi diferit de Criteriul Dauphiné şi există mai multe variante, cum există şi mai multe echipe. Sky nu va fi obligată să fie mereu în fruntea plutonului. Trebuie să avem grijă de rutierii noştri, să fim pragmatici şi să speculăm fiecare şansă de care vom beneficia.

– Aşadar, vă aşteptaţi ca restul echipelor să îşi asume responsabilitatea nu doar în etapele montane, ci şi în etapele destinate sprinterilor.

Cursa se întinde pe durata a trei săptămâni şi cine vrea să plece cu ceva de acolo, trebuie să o arate şi să îşi asume responsabilitatea. Echipele vor fi obligate să facă asta, pentru a ieşi în evidenţă şi a-şi promova astfel sponsorii.

– Aş dori să vorbim puţin despre Mark Cavendish. Cine va fi “lansatorul” lui, Edvald Boasson Hagen?

Da, Edvald va fi ultimul om, mai ales că opţiunile sunt limitate. Aşa am alcătuit echipa şi suntem nevoiţi să ne descurcăm cu ceea ce avem.

– Asta înseamnă că el nu va mai beneficia de multe oportunităţi, aşa cum s-a întâmplat anul trecut.

Să nu uităm că în 2011, Edvald a avut şansele acelea deoarece Bradley Wiggins abandonase, ceea ce sperăm să nu se mai întâmple acum. Edvald va trebui să îl ajute şi pe Bradley, însă nu este exclus ca la un moment dat, în funcţie de ce se va întâmpla în cursă, să plece într-o evadare.

– Revenind la Mark Cavendish, ştiu că a slăbit de curând patru kilograme. Asta l-ar putea ajuta la Jocurile Olimpice, însă ce impact credeţi că va avea în Turul Franţei?

Sincer să fiu, nu ştiu ce greutate are în comparaţie cu sezoanele precedente. Ce ştiu este că a pierdut mult în greutate în timpul Turului Italiei, deoarece a vrut să meargă până la final. Nu am discutat nimic concret cu Mark, dar cred că asta îl va ajuta în Turul Franţei, mai ales în etapa întâi şi etapa a treia. Pe hârtie, acelea nu sunt desenate pentru el, deoarece au finişuri într-o uşoară urcare, însă în Ster ZLM Toer s-a descurcat bine pe porţiunile valonate. Nu ştiu dacă va pierde din viteza pură la sprint, e posibil să se întâmple asta, mai ales că în Ster ZLM Toer a fost învins de André Greipel şi alţi ciclişti. Pe de altă parte, să nu uităm cât de bine s-a descurcat pe acel finiş în urcare din Ster ZLM Toer. Rămâne de văzut dacă viteza lui va avea de suferit pe plat.

– Acum, înainte de startul Turului Franţei, care este obiectivul lui? Tricoul verde, victorii de etapă?

Încă nu sunt sigur, deoarece mai avem de discutat, însă cu siguranţă vrea câteva succese la sprint. Nu ştiu dacă va lua tricoul verde, de fapt, acesta nici nu reprezintă o prioritate pentru noi. Contează doar tricoul galben în această ediţie a Turului Franţei, este de o sută de ori mai important. Dacă vom câştiga şi tricoul verde, ne vom bucura, însă nu vom face un obiectiv din acesta.

– Domnule Yates, Bradley Wiggins a arătat o formă impresionantă în Criteriul Dauphiné, dar aţi spus atunci că încă nu şi-a atins vârful de formă. În aceste condiţii, la ce să ne aşteptăm de la el în Turul Franţei?

Bradley nu a fost niciodată forţat să arate ceva în munţi. S-a bazat doar pe contratimp, indiferent că a fost vorba despre Paris-Nisa, Turul Romandiei sau Criteriul Dauphiné. Nimeni nu i-a pus probleme pe munţi şi acolo are ceva de arătat, dacă va fi atacat de adversarii săi.

– Oponenţii săi continuă să spună că şi-a atins deja forma maximă şi că va avea probleme în Turul Franţei.

E treaba lor, nu îmi pasă deloc de ceea ce spun. Vom vedea în Tur, acolo unde fie vom câştiga, fie o vom da în bară. În prima jumătate a cursei, cu excepţia contratimpului individual, nu se vor întâmpla multe. Nu văd cum s-ar putea realiza mari diferenţe până în etapa a 11-a, care se va încheia pe La Toussuire. Vom lua măsuri în funcţie de ce se va întâmpla în contratimpul individual de la Besançon, doar după aceea vom decide dacă trebuie să câştigăm timp sau nu.

– Care ar fi diferenţele dintre Bradley Wiggins din 2011 şi cel de anul acesta? Îmi amintesc că şi în sezonul precedent a spus că se află într-o formă excelentă, înainte să abandoneze.

Principala diferenţă este că ştie că poate concura la un nivel înalt. Ştie ce are de făcut, s-a văzut asta şi în celelalte curse pe care le-a câştigat. Are extrem de multă încredere, stă mult mai bine decât în 2011 la acest capitol. Acceptă statutul de favorit şi are multă forţă mentală, ce îl va ajuta mult.

– S-a vorbit mult despre antrenamentele desfăşurate sub comanda lui Tim Kerrison. Cât de importante au fost acestea?

În primul rând, nu aş spune că şi-a schimbat filosofia. Tim l-a ajutat pe Bradley să ajungă mereu într-o formă excelentă la startul curselor. Cu toţii ştim că Bradley este un sportiv fenomenal, iar Tim l-a ajutat să îşi îmbunătăţească pregătirea. Astfel, Bradley a realizat şi mai mult de ce este în stare. S-a antrenat din greu, iar asta se va vedea în Turul Franţei.

– Domnule Yates, ştim că orice e posibil în Turul Franţei. Dacă Bradley Wiggins păţeşte ceva în cele trei săptămâni, care este varianta de rezervă a lui Sky?

Am văzut în Criteriul Dauphiné că Richie Porte, Mick Rogers şi Chris Froome s-au descurcat foarte bine, deşi au rulat pentru Bradley. Ei s-au şi antrenat alături de el sezonul acesta, au avut acelaşi program. Dintre toţi, Chris Froome e cel mai puternic şi are un nivel similar cu cel din Vuelta 2011. Evident, el va fi varianta noastră de rezervă, dar sperăm să nu fie nevoie să îl activăm.

– Oamenii au tendinţa să reducă Turul Franţei din 2012 la nivelul unui duel între Bradley Wiggins şi Cadel Evans. Sunteţi de acord sau vă aşteptaţi ca şi alţi rutieri să conteze?

Cadel va fi principalul adversar al lui Bradley. Are experienţă în Turul Franţei, a câştigat tricoul galben, este mereu acolo, nu renunţă şi luptă întotdeauna până la capăt. În plus, echipa e tot timpul lângă el. Nu văd cine ar mai putea emite pretenţii la tricoul galben. Uitaţi-vă la ceilalţi, ce au făcut în 2012? Michele Scarponi, Vincenzo Nibali sau Robert Gesink, niciunul nu se află la nivelul lui Bradley Wiggins. Ei vor lupta pentru celelalte locuri. Nu vreau să fiu înţeles greşit, nu îi subestimez, dar dacă le puneţi rezultatele alături de cele ale lui Bradley, el este la un cu totul alt nivel, un nivel extraordinar şi are o oportunitate imensă de a mai câştiga încă o cursă. De aceea, echipa îl va susţine în permanenţă.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: