Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Turul Franţei – etapa l

Image

11 ani au trecut de la ultima vizită a Marii Bucle la Seraing. În 2001, caravana a terminat pe o uşoară porţiune în urcare, acolo unde Michele Bartoli era aşteptat să obţină primul succes din carieră în Le Tour. Nu a fost cazul, deoarece Erik Zabel a fost peste toţi atunci, însă în acelaşi timp cu el, între primii zece, au terminat şi oameni de general, precum Stefano Garzelli sau Lance Armstrong. Duminică, atunci când etapa întâi se va termina la Seraing, este de aşteptat ca situaţia să fie aceeaşi.

Cinci căţărări de categorie inferioară sunt înşirate pe traseu – Côte de Cokaifagne, Côte de Francorchamps, Côte de Lierneux, Côte de Barvaux şi Côte de Seraing – ultima dintre acestea fiind plasată chiar la final. Caracteristicile ei – 2,4 kilometri lungime şi pantă medie 4,7% – arată că acolo favoriţi vor fi oamenii de clasice, puncheurii capabili de o explozie devastatoare. Iniţial, traseul trebuia să fie plat, dar organizatorii l-au schimbat pentru a-i da o şansă lui Philippe Gilbert, care se va afla în faţa propriilor suporteri. Când s-a întâmplat asta, în 2011, belgianul traversa o formă de vis, ceea ce nu mai este cazul acum, când aproape nimeni nu îi mai dă prima şansă.

Şi aceasta, deoarece în cursă este prezent Peter Sagan, omul despre care Gilbert spunea în urmă cu un an că e singurul adversar redutabil pe un finiş în urcare. Slovacul e aşteptat să dea încă o dată măsura talentului său pe o sosire care îi vine ca o mănuşă. La ce a arătat până acum în 2012, rutierul lui Liquigas ar trebui să câştige de o manieră entuziasmantă, însă Turul Franţei nu se compară cu niciuna dintre cursele la care a participat sezonul acesta. Dacă Sagan are forţa şi tinereţea de partea sa, nu are experienţa, iar de asta ar putea profita Gilbert sau chiar Edvald Boasson Hagen, un alt ciclist ce poate emite pretenţii la Seraing.

Atât de ofertant este finalul, încât sunt mai mulţi pretendenţi la victorie decât au fost pentru prologul de sâmbătă. Destule voci spun că etapa seamănă cu o mai mică Liège–Bastogne–Liège şi au dreptate, cu excepţia finalului, care duce cu gândul la Amstel Gold Race. În aceste condiţii, Jelle Vanendert, Simon Gerrans, Julien Simon, Tony Gallopin şi Alejandro Valverde se vor implica în lupta pentru primul loc, acolo unde nu e exclus să vedem şi sprinteri, ca Oscar Freire sau Jose Joaquin Rojas. Personal, sunt curios să urmăresc ce va face Mark Cavendish. Atât de mult s-a vorbit despre kilogramele pierdute de britanic şi tranformarea acestuia, încât am ajuns să mă întreb dacă nu cumva tricoul curcubeu va fi vizibil în ultimul kilometru.

PS: mai mult ca sigur, în evadare vor fi cel puţin trei rutieri francezi. Motivaţia este simplă: apar primele ascensiuni, iar cine îşi va adjudeca măcar trei dintre acestea va fi sigur că va purta tricoul alb cu buline roşii timp de cel puţin două zile. Pentru echipele din Hexagon, indiferent de eşalonul în care se află, asta va fi o miză importantă.

Single Post Navigation

2 thoughts on “Turul Franţei – etapa l

  1. Alin on said:

    De mult timp n-a mai fost o primă etapă atât de valonată (mai exact din 2008)… Atunci Valverde se impunea, urmat de Gilbert. Presupun că actorii vor fi aceiaşi şi astăzi.
    În cazul lui Sagan rămâne de văzut dacă talentul primează în dauna lipsei de experienţă. Ieri emoţiile, entuziasmul, l-au copleşit…

    • Da, Plumelec, cand Valverde a dat cu adevarat recital. Imi mai aduc aminte de un Evans sau Freire veniti bine, undeva in top 10. Singura diferenta este ca ultima catarare de atunci nu a fost repertoriata. Oricum, nu cred ca se va schimba tricoul galben. Cancellara va pierde cel mult 6-7 secunde pe un astfel de finis, dar nu in fata unui Chavanel sau Wiggins, ci Gilbert sau Sagan.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: