Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Turul Franţei 2012 – favoriţii la tricoul verde

  • Mark Cavendish – recent, britanicul a câştigat prima cursă pe etape din carieră, Star ZLM Toer, un succes care s-a datorat mai ales celor patru kilograme pe care le-a slăbit în ultima vreme, deoarece acest lucru i-a permis campionului mondial să treacă mai uşor peste căţărări. Pe de altă parte, el nu a câştigat nicio etapă, fiind învins de oameni ca André Greipel sau Marcel Kittel, pe care îi va întâlni şi în Turul Franţei. E foarte posibil ca ediţia din acest an să fie una de sacrificiu pentru Mark Cavendish: acesta va beneficia de ajutorul a doar câţiva oameni la sprinturile masive, nu va avea un “lansator” clasic şi va fi nevoit să se descurce împotriva unor sprinteri care au câştigat în greutate, în timp ce el a pierdut la capitolul viteză pură. De altfel, ciclistul din Insula Man – care are şanse mici să încheie Turul, deoarece cursa pe şosea de la Jocurile Olimpice e programată pe 28 iulie – este conştient că ar putea pleca din Marea Buclă fără niciun succes, elocventă în acest sens fiind o declaraţie dată în urmă cu câteva zile: “Victoriile mele vor fi diferite, dacă vor fi”.
  • Peter Sagan – din punct de vedere fizic, slovacul în vârstă de numai 22 de ani are tot ce îi trebuie pentru a câştiga tricoul verde. Adversarii îl respectă şi îi recunosc calităţile, palmaresul său e deja unul impresionant, însă rămâne de văzut dacă va reuşi să scape de presiune la debutul în Turul Franţei, cu atât mai mult cu cât aproape toţi rivalii săi au o experienţă mult mai mare. Sagan a obţinut patru victorii în Turul Elveţiei, dar oponenţii de acolo nu se compară cu cei din Le Tour. În plus, clasicele de primăvară au arătat că rutierul lui Liquigas are probleme în “a citi” cursa atunci când aceasta se află într-un moment de tensiune, un moment ce se poate dovedi decisiv în stabilirea învingătorului. Dacă scapă de acele erori şi nu se supraestimează, Sagan este marele favorit la tricoul verde.
  • Matthew Goss – australianul a declarat că vrea să meargă până laParis, ceea ce înseamnă că ţinteşte clasamentul pe puncte. Spre deosebire de Cavendish sau Sagan, Goss se bucură de un “trenuleţ” adevărat, din care nu va lipsi compatriotul lui, Brett Lancaster, cu care se înţelege de minune. Ciclistul de la Antipozi nu întâmpină dificultăţi pe căţărările scurte, lucru pe care l-a arătat în curse ca Il Giro, Milano-San Remo sau Turul Turciei. Chiar dacă nu va câştiga multe etape, Matthew Goss îşi poate adjudeca tricoul verde datorită constanţei.
  • Jose Joaquin Rojas – un rutier foarte talentat, spaniolul a ajuns la un nivel de maturitate care îi permite să lupte pentru ierarhia pe puncte. Sprintează bine şi se caţără la fel de bine, ceea ce îl va ajuta în dificilele etape valonate din prima săptămână a Turului Franţei. Fost campion naţional, Rojas nu va avea mulţi colegi care să îl ajute la sprinturi, dar în trecut a demonstrat că nu este deranjat de aşa ceva. Pentru început, va căuta un succes de etapă. Dacă îl va obţine, va prinde încrederea care i-a lipsit la ediţiile anterioare şi va deveni automat unul dintre pretendenţi la tricoul verde.
  • André Greipel – germanul a impresionat în 2012, după ce doar în prima jumătate a stagiunii şi-a trecut în cont 13 victorii. Rutierul echipei Lotto-Belisol are dificultăţi pe căţărări şi va suferi acolo, însă va compensa asta prin poate cel mai puternic “trenuleţ” prezent în pluton, din care nu vor lipsi Marcel Sieberg, Adam Hansen şi Greg Henderson, unul dintre cei mai buni “lansatori” din lume. Greipel a spus că anul acesta vrea mai multe etape în Turul Franţei. Automat, asta înseamnă că doreşte să se implice şi în lupta pentru clasamentul pe puncte.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: