Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Turul Franţei 2012 – favoriţii la tricoul alb cu buline roşii

  • Michele Scarponi – venit în Le Tour după un Il Giro sub aşteptări, italianul nu va conta în clasamentul general. În schimb, ar putea fi unul dintre protagonişti în ierarhia celor mai buni căţărători. În condiţiile în care va pierde minute bune la contratimp, va primi “mână liberă” de la favoriţi în etapele montane, iar dacă se va afla la măcăr 80-85% din nivelul său de vârf, atunci va avea o şansă importantă ca data de 22 iulie să îl găsească pe podiumul de pe Champs-Élysées, îmbrăcat cu prestigiosul tricou alb cu buline roşii.
  • Daniel Martin – nepotul celebrului Stephen Roche, câştigătorul din 1987, îşi va face debutul în Marea Buclă, după ce în trecut accidentările l-au împiedicat să participe în cea mai mare cursă ciclistă din lume. În teorie, irlandezul în vârstă de 25 de ani poate fi un candidat pentru clasamentul căţărătorilor; în practică, totul va depinde de ambiţiile lui Ryder Hesjedal şi de cum va sta canadianul la general după prima jumătate a Turului Franţei.
  • Chris Anker Sørensen – Bjarne Riis a promis că Saxo Bank-Tinkoff Bank nu va fi atât de slabă precum se aşteaptă unii, iar rutierul danez ar putea reprezenta unul dintre aşii pe care îi are ascunşi în mânecă managerul lui. Cel mai bun căţărător din Turul Romandiei 2011 şi Turul Cataluniei 2012, ciclistul nordic este pregătit să facă următorul pas, iar lipsa presiunii din echipă s-ar putea dovedi un atu deloc de neglijat. Dacă se va impune în această ierarhie, îi va călca pe urme lui Michael Rasmussen, singurul danez care şi-a adjudecat clasamentul căţărătorilor în Le Tour.
  • Samuel Sanchez – a câştigat o dată tricoul alb cu buline roşii şi poate repeta acel rezultat, deşi anul acesta sunt mai puţine finişuri la altitudine. Dacă se va impune în una dintre cele trei astfel de etape, ciclistul echipei Euskaltel va face un pas important în acest sens, cu atât mai mult cu cât punctele oferite la final se dublează. În plus, dacă la un moment dat nu va mai reprezenta o ameninţare pentru partea de sus a ierarhiei generale, Sanchez va fi lăsat de pluton să meargă în evadări, lucru care ar putea fi decisiv, deoarece punctele obţinute într-o etapă clasică din Pirinei îi asigură succesul în proporţie de 90%.
  • David Moncoutié – a câştigat de patru ori tricoul de cel mai bun căţărător în Turul Spaniei, iar prezenţa sa în Le Tour a venit oarecum împotriva propriei dorinţe. La 37 de ani, francezul se află cel mai probabil la ultima prezenţă din carieră în Marea Buclă, însă asta nu înseamnă că trebuie trecut cu vederea, deoarece experienţa reprezintă un atu important în lupta cu alţi candidaţi la ierarhia căţărătorilor. Având în vedere situaţia disperată în care se află Cofidis, nu este deloc exclus ca Moncoutié să încerce să câştige tricoul alb cu buline roşii.
  • Johnny Hoogerland – batavul, unul dintre cei mai populari ciclişti din pluton, va fi un om important în lupta pentru tricoul alb cu buline roşii, iar strategia sa ar putea fi bazată pe cât mai multe evadări. Hoogerland nu are şanse foarte mari la câştigarea unei adevărate etape montane şi este conştient de asta. Astfel, el ar putea încerca “să culeagă” puncte pe căţărările intermediare, însă va fi nevoit să depună un efort însemnat pentru a-şi adjudeca ierarhia, lucru care până la urmă l-ar putea costa în săptămâna finală.
  • Jelle Vanendert – în 2011, după ce s-a impus pe Plateau de Beille, belgianul a îmbrăcat tricoul alb cu buline roşii, dar nu l-a dus până la final, deoarece a avut probleme în Alpi. Cum Turul va petrece mai mult timp în Pirinei la actuala ediţie, pe căţărări care i se potrivesc, Vanendert va fi un rutier de luat în seamă, deşi este posibil ca implicarea sa în acest clasament să depindă de cum va sta Jurgn Van Den Broeck la general. În orice caz, cert e că rutierul lui Lotto-Belisol ţinteşte un nou succes de etapă. Dacă îl va obţine, atunci va fi unul dintre actorii principali şi în bătălia pentru tricoul alb cu buline roşii.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: