Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Turul Franţei 2012 – favoriţii la tricoul galben

 • Bradley Wiggins – este marele favorit la victorie, fiind în pole-position pentru a-i aduce Marii Britanii prima victorie în Turul Franţei. Pentru Sky, contează doar tricoul galben, lucru care reiese şi din alcătuirea echipei, Wiggins urmând să aibă mai multe ajutoare decât Mark Cavendish, campionul mondial. Britanicul în vârstă de 32 de ani şi-a surclasat adversarii sezonul acesta în cursele pe etape şi a făcut asta fără să dea impresia că se forţează. Învingătorul din Paris-Nisa, Turul Romandiei şi Criteriul Dauphiné s-a antrenat mult în Mallorca, pe vulcanul Teide, iar rezultatele sunt aşteptate în Turul Franţei, acolo unde mulţi speră că va avea probleme în munţi. Chiar dacă acest lucru se va întâmpla, Wiggins poate anula pierderile de acolo la contratimp, capitol la care stă cel mai bine dintre favoriţii la tricoul galben.
 • Cadel Evans – are drept principal atu faptul că echipa lui este mult mai puternică decât cea din 2011. Cu Tejay Van Garderen şi Steve Cummings lângă el, australianul ar trebui să aibă mai puţine probleme pe munţi. Pe de altă parte, deţinătorul trofeului se confruntă cu o mare problemă, iar aceasta se numeşte Bradley Wiggins, omul care a fost foarte aproape să îl prindă din urmă în contratimpul din Criteriul Dauphiné. Cel mai probabil, aşa cum s-a întâmplat şi în repetiţia pentru Turul Franţei, Cadel Evans va încerca să îl atace pe britanic pe coborâre şi pe finişurile explozive, însă e greu de crezut că poate câştiga astfel mai mult de câteva zeci de secunde. Impresia generală este că Evans se va impune din nou doar dacă rutierul englez va avea probleme în cele trei săptămâni. Va fi nevoie fie de asta, fie de o evoluţie cu adevărat fantastică a sa.
 • Vincenzo Nibali – Italia a obţinut nouă triumfuri în Marea Buclă, însă ultimul a venit în urmă cu 14 ani. Acum, toate speranţele sunt puse în Nibali, însă este greu de crezut că “Rechinul” poate obţine mai mult de un loc pe podium. Ciclistul lui Liquigas este bun atât pe munte, cât şi la contratimp, fără să exceleze la vreunul dintre aceste capitole. Însă învingătorul din Vuelta 2010 se remarcă prin curaj, ambiţie, dar şi prin abilităţile de coborâtor, fiind de aşteptat să atace pe acele porţiuni pentru a recupera timpul pierdut în alte etape. În plus, el va beneficia de ajutorul a doi “locotenenţi” de lux: Sylvester Szmyd şi Ivan Basso, omul care în urmă cu mai puţin de un deceniu era un pretendent serios la tricoul galben.
 • Denis Menchov – nu a făcut nimic în actualul sezon, dar poate că tocmai acesta se va dovedi un avantaj pentru rusul în vârstă de 34 de ani, care a terminat de două ori pe podiumul cursei. Un ciclist foarte bun la contratimp, Menchov nu a concurat la ediţia anterioară, însă senzaţia este că nu a pierdut nimic. În schimb, acum are o şansă bună la o altă clasare importantă, pentru că traseul este mai mult pe gustul său. Pe lângă asta, poate fi ajutat şi de faptul că nu e luat în seamă de ceilalţi favoriţi, care au tendinţa să considere că vremea lui a trecut. Însă Denis Menchov are şi un minus, echipa; şi aceasta, deoarece Katusha a adus doar trei ciclişti care să îl ajute pe munte – Giampaolo Caruso, Vladimir Gusev şi Luca Paolini.
 • Robert Gesink – olandezul a câştigat Turul Californiei şi odată cu acel succes a arătat că a revenit la forma ce l-a ajutat să se claseze de trei ori între primii zece în Marile Tururi. În ultimul sezon şi jumătate, “Condorul din Varsseveld” şi-a îmbunătăţit contratimpul, însă a pierdut din explozie pe căţărări. În perspectiva acestei ediţii a Marii Bucle, nu este neapărat un lucru rău, dar rămâne de văzut dacă a găsit combinaţia perfectă între aceste două aspecte. Cu Laurens ten Dam, Steven Kruijswijk, Bauke Mollema şi Luis Leon Sanchez, Rabobank are una dintre cele mai puternice echipe pe munte, însă acest lucru s-ar putea să nu fie hotărâtor, în condiţiile în care managerul Erik Breukink a spus că forma batavului nu este cea mai bună la startul Turului Franţei.
 • Jurgen Van Den Broeck – a crescut frumos în acest sezon şi a impresionat în Criteriul Dauphiné, acolo unde a limitat pierderile la contratimp. Al patrulea în 2010, ciclistul echipei Lotto-Belisol visează la un loc pe podium, o performanţă pe care un belgian nu a mai realizat-o de 31 de ani în Le Tour. Un rutier căruia îi place să atace, Van Den Broeck se va bucura de un “locotenent” foarte valoros, Jelle Vanendert, om care şi-a demonstrat şi anul trecut calităţile. Clasat pe cinci în Criteriul Dauphiné, rutierul originar din Flandra poate repeta acel rezultat şi în Turul Franţei, dar pentru un rezultat mai bun are nevoie şi de ceva noroc.
 • Samuel Sanchez – dacă se află într-o formă bună, campionul olimpic poate avea o evoluţie mai mult decât rezonabilă la contratimp, lucru pe care l-a arătat cu diverse ocazii. Pe lângă asta, spaniolul în vârstă de  34 de ani are o explozie superioară pe munţi în raport cu adversari precum Cadel Evans, Bradley Wiggins sau Vincenzo Nibali şi cu siguranţă va încerca să se folosească de acest aspect pentru a face diferenţa. Momentan, nu se ştie forma în care se află ibericul, după căzătura suferită în Criteriul Dauphiné, unde nu a putut să îşi testeze nivelul. Dacă şi-a revenit după acel incident, Sanchez va reprezenta pentru mulţi o ameninţare serioasă.
 • RadioShack-Nissan – încă o dată, echipa manageriată de Johan Bruyneel va veni la startul Turului Franţei cu trei lideri, cel puţin pe hârtie: Andreas Klöden, Chris Horner şi Frank Schleck. La o privire mai atentă, luxemburghezul iese din calcule, deoarece are deja 55 de zile de curse în 2012 şi chiar a declarat că nu poate rămâne la un nivel ridicat pe parcursul celor trei săptămâni. În aceste condiţii, greul cade pe umerii lui Klöden şi Horner: primul se remarcă la contratimp, al doilea pe căţărări, şi ambii au potenţialul de a termina cursa între primii zece. Chiar dacă sunt doi veterani, nu trebuie uitat că Marea Buclă ţine trei săptămâni şi ajunge să profiţi de o singură ocazie pentru a da lovitura. Experienţa pe care o au, dar şi ambiţia de a demonstra că încă mai au un cuvânt important de spus, îi vor transforma pe cei doi în rutieri de luat în seamă.
 • Alejandro Valverde – este şi nu este un favorit. Palmaresul şi calităţile îl recomandă la o clasare între primii cinci, dar traseul şi perioada de inactivitate reprezintă punctele sale slabe. Chiar dacă a bifat patru succese în 2012, nu trebuie uitat că “Glonţul Verde” vine în acest sezon după ce timp de 18 luni nu a participat în nicio cursă, iar asta se va vedea într-un Mare Tur, mai ales unul atât de dificil şi tensionat, cum este Turul Franţei. Până la urmă, s-ar putea ca Valverde să se mulţumească cu un top zece şi unul sau două succese de etapă.
 • Levi Leipheimer – un alt veteran, dar unul cu pedigree, americanul s-a prezentat la start cu gânduri mari. Al treilea în urmă cu cinci ani, rutierul echipei Omega Pharma-Quick Step are un moral extrem de puternic, după ce s-a clasat pe ultima treaptă a podiumului în Turul Elveţiei. Aflat pe o pantă ascendentă, Leipheimer poate fi sigur şi de susţinerea formaţiei belgiene în tentativa sa de a încheia între primii cinci, un rezultat care ar putea fi “cântecul de lebădă” pentru ciclistul de peste ocean. Cum acesta se apropie de 39 de ani, e greu de crezut că va mai beneficia de o şansă precum aceasta de a termina pe un loc fruntaş într-un Mare Tur.
 • Alţi rutieri de urmărit pentru clasamentul general: Christopher Froome, Juan Jose Cobo, Ryder Hesjedal, Pierre Rolland, Peter Velits şi Janez Brajkovic.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: