Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Bob Jungels: “Specialitatea mea? Cursele pe etape”

La doar 19 ani, Bob Jungels este deja un fenomen. Luxemburghezul s-a făcut remarcat în aproape fiecare cursă în care a participat, fie că a fost vorba despre Le Triptyque des Monts et Châteaux – Frasnes, Giro del Friuli Venezia Giulia, Flèche du Sud sau Paris-Roubaix. Un rutier lăudat de multă lume pentru calităţile sale, Jungels ar putea face pasul la profesionişti în 2013, deşi recunoaşte că momentan nu se gândeşte la asta.

Pentru că am fost curios să aflu planurile sale de viitor, l-am contactat pe Tim Vanderjeugd, ofiţerul de presă al lui Leopard Trek, iar acesta m-a ajutat să realizez un interviu cu Bob Jungels, unul dintre rutierii care vor domina ciclismul mondial în următorul deceniu.

– Bob, felicitări pentru rezultatul din Paris-Roubaix! Încă o victorie care a arătat potenţialul tău imens. Cum te-ai simţit şi ce înseamnă acest succes pentru tine?

Mulţumesc mult! În timpul cursei m-am simţit bine şi când am văzut că ceilalţi rutieri din evadare au ceva slăbiciuni, am decis să-mi încerc şansa. Paris-Roubaix este unul dintre marile “Monumente” ale ciclismului şi acest succes înseamnă enorm pentru mine. Poţi câştiga doar dacă munceşti din greu, iar dacă tot acest efort îţi aduce o victorie în Paris-Roubaix, atunci a meritat.

– Ai avut un sezon excelent până acum, cu multe victorii. Ce urmează pentru tine în a doua parte a stagiunii?

Când am fost junior, am câştigat 18 curse într-un an, dar nu se compară cu acest sezon şi cu cursele în care am participat, deoarece sunt toate curse UCI, iar nivelul este foarte ridicat. Pentru prima parte a anului, am realizat mai mult decât mi-am propus şi acum aştept cu încredere a doua jumătate a sezonului. Voi merge într-un cantonament, după care voi concura într-o cursă pe etape din Italia, Giro della Valle d’Aosta, unde mai mult mă voi antrena. Apoi urmează Campionatele Europene şi pregătirea pentru Mondiale.

– Chiar despre Mondiale doream să vorbim acum. Ce crezi că ai putea face acolo, care este obiectivul tău?

Am văzut traseul de la Valkenburg şi sunt de de părere că mi se potriveşte, pentru că sunt câteva dealuri pe traseu, atât la contratimp, cât şi în cursa pe şosea. La contratimp vreau să termin între primii zece, dar sper ca şi pe şosea să obţin un rezultat bun.

– Ai avut rezultate excelente la contratimp, în curse de o zi şi în curse pe etape. Pari să fii un all-rounder perfect. Cu toate acestea, care simţi că este specialitatea ta?

Cursele pe etape, deoarece mă recuperez repede, sunt bun la contratimp şi nu stau chiar atât de rău pe căţărări. Însă niciodată nu ştii cum ţi se dezvoltă corpul pe parcursul anilor.

– Tocmai de aceea te-am întrebat, deoarece mulţi rutieri sub 23 de ani îşi schimbă profilul după ce devin profesionişti. Uită-te la Marcel Kittel, spre exemplu.

Eu vreau neapărat să mă descurc bine în cursele pe etape. Corect, Kittel a fost foarte bun la contratimp şi a ajuns acum un sprinter de talie mondială, dar eu ştiu că nu voi fi niciodată sprinter. Mulţi ciclişti valoroşi de contratimp se descurcă la sprint, însă foarte puţini au reale calităţi de căţărător.

– Crezi că aptitudinile tale de contratimpist te-ar putea ajuta să obţii rezultate importante în clasice, după ce vei deveni profesionist?

Da, cu siguranţă, însă mai e mult până acolo. Primul meu obiectiv este să ajung profesionist şi de abia apoi vom vedea.

– Te-ai gândit când vei face asta? Mulţi spun că 2013 ar putea fi anul. Ce crezi, este prea devreme?

Nu ştiu sigur, mai ales că nu m-am gândit prea mult la ceea ce voi face sezonul următor. Voi încerca să mai obţin câteva rezultate bune în 2012, după care voi discuta cu antrenorii mei despre stagiunea viitoare. Mulţi ciclişti buni de la această categorie devin profesionişti după doi ani, aşa că nu cred că ar fi o problemă dacă voi face la fel.

– Dintre rutierii profesionişti, este vreunul pe care îl admiri?

Da, Fabian Cancellara! Până acum nu am avut ocazia să vorbesc cu el, dar îmi plac foarte mult stilul său şi felul în care câştigă curse.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: