Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Tricoul roz merge în Canada

Ryder Hesjedal a câştigat Turul Italiei, un rezultat scontat înaintea etapei de la Milano, deşi nu se poate spune că victoria canadianului a fost una categorică, deoarece între el şi Joaquim Rodriguez au fost la final doar 16 secunde. Spaniolul a făcut contratimpul vieţii, dar asta nu l-a ajutat să devină al treilea iberic învingător în Il Giro, după Miguel Indurain şi Alberto Contador. E greu de spus din ce cauză a ratat “Purito” victoria (neputinţa de a ataca sau calculele făcute greşit), însă un lucru este cert: o şansă precum cea avută anul acesta apare o dată în viaţă (Contador suspendat, italieni ieşiţi din formă şi mulţi ciclişti de top absenţi din cauza Turului Franţei), iar el a ratat-o.

În schimb, Hesjedal a profitat de fiecare dată când a avut ocazia, şi-a ascuns bine slăbiciunile (Lago Laceno) şi nu a pierdut în niciun moment mai mult de 30 de secunde pe şosea în raport cu adversarii săi. Practic, din prima zi a cursei, ciclistul echipei Garmin-Barracuda a pus câte o cărămidă la acest succes, a cărui bază a turnat-o încă din noiembrie 2011, când s-a hotărât să participe în Turul Italiei, şi nu în Turul Franţei, aşa cum se întâmplase în ultimii patru ani.

Il Giro reprezintă punctul comun al lui Ryder Hesjedal şi Garmin-Barracuda: rutierul de peste ocean a debutat într-un Mare Tur aici, în 2005 (dar a abandonat), în timp ce gruparea americană a concurat pentru prima oară într-o competiţie majoră tot în Corsa Rosa; era anul 2008 când Slipstream s-a impus în contratimpul pe echipe de la Palermo şi i-a oferit tricoul roz lui Christian Vandevelde. De altfel, acea ediţie a fost prima a lui Hesjedal alături de formaţia manageriată de Jonathan Vaughters, care i-a relansat cariera, după ce l-a adus de la modesta Health Net.

La patru ani de la începutul acelei colaborări, Ryder Hesjedal a intrat în istorie drept primul canadian triumfător într-un Mare Tur şi i-a adus lui Garmin un succes care va avea darul de a-i conferi echipei americane un alt statut în plutonul profesionist. Venit din mountain bike, la fel ca un alt câştigător de Mare Tur, Cadel Evans, Hesjedal a obţinut doar a patra victorie a carierei şi şi-a asigurat un loc în istorie, după ceea ce a fost o ediţie relativ atipică a Il Giro. Diferenţa dintre el şi Joaquim Rodriguez a fost a doua cea mai mică de la înfiinţarea cursei, recordul aparţinându-i lui Fiorenzo Magni, care l-a învins pe compatriotul lui, Ezio Cecchi, pentru doar 11 secunde (1948).

O menţiune specială după Turul Italiei merită şi Thomas De Gendt, care a animat cursa în etapa a 20-a, cu o performanţă de neuitat pe Passo dello Stelvio. Ciclistul lui Vacansoleil, debutant în Il Giro, şi-a demonstrat din plin potenţialul şi a arătat că reprezintă viitorul Belgiei în Marile Tururi, deoarece nu doar se caţără bine, dar se descurcă excelent şi la contratimp. Dintr-un rutier de evadări, aşa cum era privit în primăvară lui 2011, De Gendt a devenit un adevărat pretendent la victorie în cursele majore, transformarea sa în doar un sezon fiind cu adevărat impresionantă.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: