Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Il Giro 2012 – etapa a XXl-a

Cu Alpe di Pampeago şi Passo dello Stelvio finişuri de etapă în Turul Italiei 2012, nimeni nu credea că învingătorul de la această ediţie nu va fi cunoscut până la Milano. Însă desfăşurarea cursei i-a contrazis pe toţi, astfel încât s-a ajuns la situaţia ca tricoul roz să fie decis în urma unui contratimp individual în lungime de 30,9 kilometri. Pentru al doilea an consecutiv, Corsa Rosa se va încheia în capitala Lombardiei, dar tensiunea va fi mult mai mare faţă de anul trecut, deoarece nu doar victoria de etapă mai e în joc.

Taylor Phinney şi Gustav Larsson sunt cotaţi cu şanse egale să se impună pe tehnicul traseu din Milano. Americanul, primul tricou roz al Turului Italiei, a rămas aici în ciuda căzăturilor suferite şi şi-a propus să încheie cursa aşa cum a început-o, cu un succes. Problema lui este că Gustav Larsson e un adversar pe măsură, la rândul lui câştigător de etapă în Il Giro, acum doi ani, când caravana a terminat la Verona. Altfel, şi Alex Rasmussen se poate implica în lupta pentru mult dorita victorie, una prin care s-ar revanşa pentru evoluţia sub aşteptări avută în ultimele săptămâni.

Mult mai interesantă se prezintă bătălia pentru clasamentul general, acolo unde Joaquim Rodriguez are un avans de 31 de secunde în faţa lui Ryder Hesjedal. “Purito” este conştient că avantajul său nu poate fi considerat suficient, din cauza problemelor pe care le are la contratimp, dar a promis să dea totul în încercarea de a rămâne pe primul loc. Deşi nu e nici el un specialist al contratimpului, Hesjedal nu ar trebui să rateze oportunitatea de a pune mână pe tricoul roz, doar o greşeală putându-l împiedica să îşi îndeplinească obiectivul.

Deşi contratimpul este relativ scurt, iar vântul nu va fi un factor decisiv, având în vedere traseul urban, Thomas De Gendt trebuie luat în seamă. Cel mai probabil nu îi va putea depăşi pe primii doi clasaţi, deşi mulţi şi-ar dori asta, după evoluţia de pe Stelvio, însă are toate şansele să încheie pe podium. Şi aceasta, deoarece diferenţa dintre el şi Michele Scarponi e de numai 27 de secunde. Dacă un om al lui Lampre ar putea pierde o poziţie, altul ar putea câştiga una. E vorba despre Damiano Cunego, pe care îl despart numai 25 de secunde de Ivan Basso. Cunoscut ca un rutier cu slăbiciuni la contratimp, “Micul Principe” e favorizat acum de un traseu cu multe viraje, datorită cărora are şanse să termine pe cinci.

Aşadar, ce vom avea duminică? Al treilea spaniol din istorie triumfător în Il Giro? Cel dintâi canadian învingător într-un Mare Tur? Primul belgian care obţine tricoul roz în ultimii 34 de ani? Sau primul podium non-italian din ultimii 17 ani?

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: