Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Il Giro 2012 – etapa a XX-a

În sfârşit, s-a ajuns aici, în ultima rundă care mai poate avea un impact cu adevărat semnificativ în ierarhia generală. Sâmbătă, fie Ryder Hesjedal va sosi în acelaşi timp cu adversarii sau chiar cu un mic avans şi va deveni noul lider al clasamentului general, fie ceilalţi vor ieşi la atac şi îi vor lua timp important înaintea rundei de duminică, un contratimp individual în lungime de 30,9 kilometri, ce se va desfăşura pe străzile din Milano.

Etapa a XX-a are tot cinci căţărări, la fel ca precedenta, însă mulţi dintre rutieri consideră că traseul este relativ mai uşor decât cel din urmă cu o zi. Cu toate acestea, există un element important care poate schimba soarta întregii curse. E vorba despre teribila ascensiune Mortirolo, plasată la kilometrul 162,4. Aceasta are 11,4 kilometri lungime, pantă medie 10,5% şi pantă maximă 22%. Dacă vor să îi pună probleme lui Ryder Hesjedal şi să îl obosească pe canadian, atunci Joaquim Rodriguez, Ivan Basso şi Michele Scarponi sunt obligaţi să atace încă de acolo. Practic, cei trei trebuie să îşi arunce în joc toate cărţile şi să spere că rutierul lui Garmin va ceda.

Şi aceasta, deoarece Paso dello Stelvio, ultima ascensiune a zilei, impresionează prin lungime şi altitudine (2757 de metri), dar nu şi prin pantă, una regulată şi nu mai mare de 12%. Tocmai de aceea mi-e greu să cred că pe Stelvio se vor realiza adevăratele diferenţe, cu atât mai mult cu cât vineri, pe Alpe di Pampeago, niciunul dintre cei trei enumeraţi mai sus nu i-a putut face viaţa grea lui Hesjedal. Este adevărat că Stelvio e o căţărare ce pare interminabilă, însă ciclistul nord-american nu ar trebui să întâmpine dificultăţi acolo. În ceea ce îi priveşte pe oponenţii săi, se poate dovedi riscant să ataci atât de devreme, pe Mortirolo, dar la cum au arătat lucrurile până acum, aceasta pare unica şansă a lui “Purito” şi Scarponi. În fond, când în joc este pus tricoul roz, principalul tău obiectiv la startul cursei, nu mai are aşa mare importanţă dacă termini pe doi sau pe trei.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: