Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Claudio Corti: “E nevoie de timp pentru a avea rezultate în ciclism”

Aflată în sezonul de debut, Colombia-Coldeportes a avut un start mai poticnit, ceva normal pentru o echipă nou apărută. Formată numai din columbieni, gruparea manageriată de Claudio Corti a atras imediat atenţia, datorită potenţialului de spectacol pe care îl oferă. Odată cu luna aprilie, cicliştii sud-americani au început să se facă remarcaţi la nivel internaţional, însă Claudio Corti ştie că mai este mult de muncă pentru ca proiectul în care este implicat să ajungă la apogeu.

Rezultatele bune din Turul Trentino şi Turul Californiei au avut darul de a oferi linişte şi de a aduce mai mult optimism înainte de a doua jumătate a sezonului. Momentan, Colombia-Coldeportes se află la începutul unui drum care se doreşte lung şi de succes, un prim obiectiv fiind primirea unei invitaţii pentru unul dintre Marile Tururi de anul viitor. Despre acest lucru, dar şi dificultăţile cu care s-au confruntat cicliştii în prima parte a lui 2012, într-un interviu acordat de managerul echipei pentru Cafe Roubaix.

– Domnule Corti, felicitări pentru rezultatele bune din ultimele săptămâni. Care este atmosfera în echipă acum?

Primele două luni au fost foarte dificile pentru rutieri, aţi văzut în Tirreno-Adriatico, o cursă grea şi rapidă, cu un pluton puternic, unde au venit rutieri buni, aflaţi la un nivel ridicat. Încrederea cicliştilor a fost un pic la pământ, dar acum, după Turul Trentino, cursele din Belgia şi Turul Californiei, rutierii noştri şi-au dat seama că pot obţine rezultate. Evident, este nevoie de timp, deoarece cicliştii sud-americani nu pot aduce rezultate imediat, sunt necesari trei, patru sau cinci ani pentru asta.

– V-aţi aşteptat la rezultate atât de bune în Turul Trentino şi Turul Californiei?

În Turul Trentino am sperat la o clasare bună în una dintre etapele cu căţărări şi mă gândeam la Punta Veleno. Acolo, Darwin Atapuma nu a venit atât de bine, dar a dovedit că este foarte puternic şi a fost încrezător că a doua zi, pe Passo Pordoi, se poate descurca mai bine. Am fost optimist, însă nu am crezut că va câştiga. Speram să termine între primii cinci acolo. L-a ajutat şi faptul că viteza a fost constantă, iar plutonul a ajuns pe Passo Pordoi fără să îşi schimbe ritmul, deoarece nu au existat atacuri înainte. Au fost condiţii bune pentru Atapuma ca să obţină victoria. Pe de altă parte, trebuie să recunosc că ne-am bucurat şi de norocul care ne-a lipsit în primele luni, când ne-am confruntat cu probleme sau căzături. Apoi, în California, Atapuma ne-a spus în fiecare zi că se simte din ce în ce mai bine şi a ajuns în etapa cu Mount Baldy încrezător că se poate impune. Până la urmă, a fost al doilea, dar să nu uităm că a plecat în evadare alături de Chris Horner, ceea ce i-a schimbat ritmul. Pentru mine a fost important că a avut curaj să meargă în evadare. E necesar să ai aşa ceva. Şi Fabio Duarte a venit bine acolo, pe trei, iar acum cu toţii, cei din echipă, suntem mai încrezători că în doi sau trei ani putem ajunge la un nivel ridicat.

– Rutierii Colombiei-Coldeportes au dat dovadă de curaj, un element care dispare de la an la an din ciclism.

E adevărat, dar să nu uităm că în Europa nu eşti răsplătit mereu dacă ai curaj. În schimb, pentru suporteri e un lucru bun. Uitaţi-vă în Turul Italiei, unde fanii vor mai multe atacuri.

– Într-adevăr, a fost un Giro foarte tacticizat până acum.

Da, strategia şi-a pus amprenta asupra cursei, dar asta s-a întâmplat deoarece sunt cinci sau şase rutieri aflaţi la acelaşi nivel. Niciunul nu este deasupra celorlalţi, astfel încât să atace. În astfel de momente, când forţele sunt egale, e necesar să ai curaj.

– Ce părere aveţi despre acest Tur al Italiei? Cine îl va câştiga?

Ryder Hesjedal este favorit acum, mai poate pierde victoria doar pe mâna lui.

– Revenind la Colombia-Coldeportes, ştiu că acum urmează Turul Columbiei. Presupun că ţintiţi victoria la general.

Da, însă mai întâi trebuie să înţeleg sistemul de acolo şi să mă adaptez la el cât mai repede.

– Dar care e diferenţa principală între sistemul columbian şi cel european?

Viteza, deoarece în Europa şi la nivel internaţional nu se pune accentul doar pe anduranţă, ci este necesar să ai şi capacitatea de a schimba ritmul, de a calcula forţa de care dispui. În Columbia sunt etape lungi, de anduranţă, şi apoi se ajunge pe acensiuni, iar rutierii nu au capacitatea de a schimba ritmul. Uitaţi-vă în Tirreno-Adriatico: acolo aveam o căţărare de doi kilometri, apoi coborâre, după care o nouă ascensiune. Această schimbare este esenţială. Columbia e o ţară mare, cu căţărări lungi, unde nu există schimbări de ritm, deoarece pe ascensiuni e importantă anduranţa. Tocmai de aceea este necesar pentru ciclişti să vină în Europa, pentru că aici pot lucra la acest aspect, astfel încăt să devină mai buni. Ca să ajungi în top, trebuie să te adaptezi la sistemul curselor de la nivel internaţional.

– Din păcate, Colombia-Coldeportes nu a primit o invitaţie într-un Mare Tur. Credeţi că se va schimba această situaţie în 2013?

Sunt încrezător, deoarece vom obţine rezultate bune în continuare, iar organizatorii Marilor Tururi vor vedea că rutierii noştri îşi pot pune amprenta asupra cursei. Sunt optimist că vom primi o invitaţie. E adevărat că asta am sperat şi în 2012, dar a fost dificil. La anul însă, sunt convins că vom primi invitaţii.

– Sponsorii echipei sunt mulţumiţi cu prima parte a sezonului?

Da, mai ales că am vorbit cu ei şi le-am explicat de ce nu am avut rezultate o perioadă. Acum au văzut că rutierii noştri merg mai bine, sunt fericiţi şi şi-au dat seama că este nevoie de câţiva ani, trei sau patru, pentru a avea succes cu acest proiect. Uitaţi-vă la Rigoberto Uran, era cel mai puternic rutier columbian în urmă cu cinci sau şase ani, dar numai după câteva sezoane petrecute în Europa îşi arată adevăratul potenţial. Un ciclist columbian nu poate câştiga mereu, tocmai pentru că este columbian. E un căţărător, are nevoie de patru sau cinci ani pentru a deveni mai bun şi a aprofunda sistemul în care evoluează. Noi avem acum 16 ciclişti, dar mai vrem câţiva. Cei mai mulţi dintre aceştia vor rămâne în Europa, pentru a deveni mai buni. Vom mai aduce rutieri, astfel încât să avem echipă o puternică pentru Marile Tururi din 2013. Per total, este nevoie de 18 sau 20 de ciclişti.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: