Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Il Giro 2012 – etapa a XV-a

Cred cu tărie că duminică îi vom vedea pe favoriţii din Turul Italiei ieşind la atac. Trei etape montane s-au scurs până acum, iar oameni ca Michele Scarponi, Ivan Basso sau Joaquim Rodriguez parcă au stat cu gândul mai mult la săptămâna finală. Duminică, aceştia vor avea ocazia să îşi ia revanşa în faţa fanilor şi să le răsplătească aşteptarea cu câteva atacuri spectaculoase, care să îşi pună amprenta asupra clasamentului general.

Patru căţărări repertoriate sunt plasate de-a lungul celor 169 de kilometri pe care plutonul îi va parcurge între Busto Arsizio şi Pian dei Resinelli. După cum a spus şi Pier Bergonzi, jurnalistul Gazzettei dello Sport, ascensiunile seamănă mult cu cele întâlnite în Turul Lombardiei, deoarece au pante dure, pe care se pot realiza diferenţe. Un motiv în plus să îl consider favorit pe Michele Scarponi, chiar dacă rutierul lui Lampre nu a arătat foarte multe până acum, cu excepţia rundei de la Rocca di Cambio.

În plus, mai este un aspect care îl va avantaja pe italianul în vârstă de 32 de ani: se anunţă ploaie pe parcursul etapei, iar Scarponi e cunoscut ca un ciclist căruia îi plac astfel de condiţii atmosferice, spre deosebire de Ivan Basso şi Joaquim Rodriguez. Dacă are picioare puternice, deţinătorul trofeului le poate lua şi un minut adversarilor, mai ales că ultima căţărare i se potriveşte de minune: 7,8 kilometri lungime şi pantă medie 7,8%. Cu a doua şansă cred că va pleca Domenico Pozzovivo, în timp ce John Gadret completează acest top trei al oamenilor pe care îi văd favoriţi.

Pe Plan dei Resinelli, Turul Italiei a mai ajuns o singură dată: s-a întâmplat la ediţia din 1962, când Angelino Soler, unul dintre cei mai buni rutieri spanioli ai acelor timpuri, l-a învins pe reprezentantul gazdelor, Franco Balmamion. A fost un succes ce l-a apropiat şi mai mult pe iberic de câştigarea tricoului acordat celui mai valoros căţărător, pe care şi l-a adjudecat până la Milano, unde s-a încheiat cursa.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: