Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Clasicele de primăvară trag cortina

Duminică, odată cu primul rutier care va ajunge la Ans, se va încheia cea dintâi parte a sezonului. Şi ce cursă mai bună putea fi aleasă pentru asta, dacă nu Liège–Bastogne–Liège, cea mai veche clasică din ciclism. Total diferită de celelalte clasice din Ardeni, Liège–Bastogne–Liège va fi un test dificil pentru toţi cei prezenţi la start, mai ales odată cu a doua jumătate a traseului, când acidul lactic îşi va face simţită prezenţă din ce în ce mai mult. Caravana va pleca din Liège, va ajunge la Bastogne şi va termina apoi în suburbia Ans, după 257,5 kilometri şi 11 căţărări dure.

Care sunt ascensiunile şi cum arată acestea?

– Côte de La Roche-en-Ardenne – 2,8 kilometri lungime, pantă medie 6,2%

– Côte de Saint-Roch – 1 kilometru lungime, pantă medie 11%

– Côte de Wanne – 2,7 kilometri lungime, pantă medie 7,3%

– Côte de Stockeu (Stèle Eddy Merckx) – 1 kilometru lungime, pantă medie 12,2%

– Côte de la Haute-Levée – 3,6 kilometri lungime, pantă medie 5,7%

–Col du Rosier – 4,4 kilometri lungime, pantă medie 5,9%

– Côte du Maquisard – 2,5 kilometri lungime, pantă medie 5%

– Mont-Theux – 2,7 kilometri lungime, pantă medie 5,9%

– Côte de La Redoute – 2 kilometri lungime, pantă medie 8,8%

– Côte de La Roche aux Faucons – 1,5 kilometri lungime, pantă medie 9,3%

– Côte de Saint-Nicolas – 1,2 kilometri lungime, pantă medie 8,6%

Pe La Redoute, cu 34 de kilometri înainte de sosire, cursa va exploda cu adevărat. Plutonul se va fragmenta, iar unii rutieri vor pierde contactul, mai ales că dealul are o porţiune şi de 13%, nu departe de finalul său. Însă nu aici va fi momentul decisiv, unde va fi selectat învingătorul, ci pe Roche aux Faucons. Fie că va fi vorba despre un atac solitar (Andy Schleck – 2009), sau despre unul format din mai mulţi oameni (fraţii Schleck şi Philippe Gilbert – 2011), scurta ascensiune plasată cu doar 19 kilometri rămaşi până la sosire va reprezenta rampa de lansare pentru câştigătorul ediţiei de anul acesta.

Favoriţii

M-am gândit bine înainte să scriu şi nu am găsit niciun om de cinci stele, un rutier aflat cu o treaptă deasupra celorlalţi. Motivele le explic imediat şi voi începe cu Joaquim Rodriguez. Nu o sa îmbrăţişez teoria care spune că top 10 din Amstel Gold Race coincide mereu cu top 10 din Liège–Bastogne–Liège, pentru că asta ar însemna să îl elimin din start pe “Purito”. Pe de altă parte, nu îl văd capabil să dea un atac decisiv pe Roche aux Faucons, poate şi pentru că îi lipsesc calităţile de rouleur.

Anul trecut, când fraţii Schleck şi Philippe Gilbert au plecat acolo, spaniolul a fost incapabil să răspundă. În plus, aşa cum s-a văzut şi în Flèche Wallonne, ciclistul Katushei are nevoie de un teren de “totul sau nimic”, iar acesta ar putea fi pentru el Côte de Saint-Nicolas. Acolo ar putea accelera Joaquim Rodriguez, astfel încât să se desprindă de adversarii lui, dar pentru a ajunge acolo va avea nevoie de o echipă foarte puternică alături de el, care să neutralizeze toate acţiunile de până atunci.

Pe acelaşi nivel cu “Purito” îl pun pe Philippe Gilbert, care a crescut mult în ultima săptămână şi se află undeva la 85-90% din potenţial. Chiar dacă nu mai este la fel de înspăimântător ca în 2011, acesta are ce îi trebuie pentru a forma o selecţie prin care să îi elimine pe unii dintre oponenţii mai buni decât el la sprint, iar aici mă gândesc la Alejandro Valverde şi Simon Gerrans. Ibericul a fost marea dezamăgire a Ardenilor, iar Liège–Bastogne–Liège reprezintă ultima lui şansă pentru a salva impresia lăsată până acum. În ceea ce îl priveşte pe Gerrans, australianul nu a mai fost atât de vizibil după victoria din Milano-San Remo, dar lucrurile s-ar putea schimba în “La Doyenne”, unde cel mai valoros rezultat este un loc şase, obţinut în 2009.

Alături de Joaquim Rodriguez, Damiano Cunego pare să fie rutierul cu cea mai bună condiţie fizică înainte de start. Italianul în vârstă de 30 de ani vine după o victorie şi un loc secund la general în Turul Trentino şi a lăsat impresia că şi-a calculat paşii pentru a atinge forma de vârf chiar duminică. Interesant este că cea mai bună clasare a sa în Liège–Bastogne–Liège, locul trei, a venit în 2006, tot după ce a participat în Turul Trentino.

Spre deosebire de precedentele curse din Ardeni, sunt convins că fraţii Schleck vor ieşi în evidenţă acum şi vor lupta pentru un loc pe podium. Fani ai cursei belgiene încă de mici, când tatăl lor îi ducea pe La Redoute, cei doi au fost în ultimii ani mereu unii dintre actorii principali, chiar dacă au bifat doar un succes, prin Andy, în 2009. Din nou, unul dintre aceştia, dacă nu chiar amândoi, ar putea accelera pe Roche aux Faucons. Teoria spune că Frank va fi omul lui RadioShack-Nissan, deoarece a avut o primăvară mai bună decât fratele său. Tocmai de aceea, acesta se va afla în serviciul lui Frank, care a terminat în ultimii şase ani de cinci ori în top 10.

Dar cei de mai sus nu sunt singurii favoriţi; Thomas Voeckler a impresionat în Brabantse Pijl şi Amstel Gold Race, iar acum nu va avea nimic de pierdut dacă va da un atac devreme, cu 20-30 de kilometri înainte de sosire. Aşteptări mai sunt din partea lui Jelle Vanendert, locul doi pe de Cauberg, Samuel Sanchez, Bauke Mollema, şi Enrico Gasparotto, câştigătorul de duminica trecută, din Olanda.

Un factor important pentru determinarea învingătorului va fi vremea. Dacă în Amstel s-a plâns din cauza condiţiilor meteo, pe seama cărora a pus evoluţia sa slabă, Joaquim Rodriguez s-ar putea lovi de aceste neplăceri şi duminică. Motivul: maxima se anunţă de 11 grade Celsius, iar şansele de precipitaţii sunt de 40%, fiind aşteptate mai multe “duşuri”. Astfel de condiţii ar putea fi pe placul lui Gilbert, Voeckler sau Jelle Vanendert, care vor încerca să profite de eventualele probleme ale lui “Purito”.

Cursa va putea fi urmărită la Eurosport, în transmisiune directă, de la ora 15:15.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: