Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Liège–Bastogne–Liège 2005: un kazah în Valonia

A 91-a ediţie a clasicei din Belgia a avut doi mari favoriţi la start, pe Michael Boogerd şi Paolo Bettini. Italianul era dublu învingător în “La Doyenne”, în timp ce olandezul, aflat aproape de finalul carierei, încerca să îşi treacă în palmares primul succes într-un “Monument” şi să îi reducă la tăcere pe criticii săi, majoritatea din ţara natală. Boogerd, unul dintre cei mai valoroşi rutieri de clasice ai acelor ani, era acuzat în permanenţă de presa batavă pentru că alegea să aibă un sezon plin, în loc să se concentreze doar pe anumite curse de o zi.

Prima evadare serioasă s-a format după 29 de kilometri de la start şi i-a avut în componenţă pe Steffen Wesemann, Benjamin Noval, Koen De Kort, Walter Beneteau şi Johan Verstrepen. Pe Côte de la Roche, aceştia s-au bucurat de un avans de peste opt minute, care a început să scadă odată ce Rabobank şi Davitamon-Lotto au trecut la trena plutonului. Pe Côte De Wanne, grupul fruntaş s-a destrămat, astfel încât doar Noval şi Wesemann au mai rezistat în faţă, dar avantajul lor scăzuse la aproximativ două minute şi jumătate.

Pe Côte de la Haute-Levée, cea mai lungă căţărare din cursă, ritmul dus de pluton a fost unul infernal, mulţumită lui Jens Voigt, Santiago Botero şi Fabian Wegmann. De altfel, atât de puternic au mers aceştia, încât nu numai evadaţii au avut de suferit, ci şi ceilalţi ciclişti din grupul principal, nume sonore fiind distanţate – Davide Rebellin, Danilo Di Luca sau Erik Dekker. Practic, toate planurile şi strategiile au fost date peste cap, mult mai repede decât s-a aşteptat cineva.

Evadare în doi

Autor al unei primăveri excelente până atunci (victorii în Étoile de Bessèges, Turul Mediteranean, Paris-Nisa şi Turul Ţării Bascilor), Jens Voigt a decis să atace din primul grup cu 52 de kilometri rămaşi până la sosire, exact pe Côte de la Vecquée, unde panta medie era de 5,9%. Deşi nu era un om care să fie lăsat să se desprindă, ceilalţi oameni i-au dat mână liberă, cu excepţia unui singur ciclist: Alexandr Vinokourov. Kazahul a simţit foarte bine momentul, a plecat după germanul de la CSC şi a început să colaboreze cu acesta pentru a pune o distanţă cât mai mare între ei şi urmăritori.

Când s-a ajuns la poalele lui Côte de la Redoute, evadaţii aveau ceva mai mult de un minut în faţa grupului care îi cuprindea pe Botero, Dekker, Rebellin, Cadel Evans, Pieter Weening sau Paolo Bettini. Însă Redoute este o ascensiune foarte dură, cu pantă medie de 8,4%, şi asta s-a văzut pe şosea, astfel încât la finalul ei, Voigt şi Vinokourov mai păstrau un avantaj de numai 22 de secunde.

Odată trecut acest obstacol, evadaţii au prins din nou aripi, iar avansul lor a ajuns încă o dată la un minut, în mare parte şi datorită faptului că grupul urmăritor nu mai era numeros şi nici nu se organizase bine. Favoriţii nu au dorit să colaboreze, pentru a nu rămâne fără energie la final, în cazul în care Voigt şi Vinokourov ar fi fost prinşi, iar această decizie s-a întors împotriva lor. Drept urmare, când a început Côte de Saint-Nicolas, ultimul deal al zilei, cei din faţă aveau un avans de un minut şi 15 secunde.

Pe dificila pantă de 11%, Vinokourov a fost primul care a mişcat, accelerând în speranţa că îl va îndepărta pe adversarul său. Însă germanul a fost de neclintit şi “s-a lipit” imediat de kazah. Între timp, sub impulsul lui Evans, avantajul evadaţilor ajunsese la numai 40 de secunde. Puteau rezista aceştia până la final? Da, pentru că Jens Voigt a trecut din nou la trenă şi a dat câteva pedale sănătoase. Apoi, pe ultima linie dreaptă, cei doi au început tradiţionalul joc de-a şoarecele şi pisica, din care învingător a ieşit rutierul lui T-Mobile. Acesta a sprintat pe lângă Voigt şi s-a impus pentru o lungime de bicicletă, trecându-şi în palmares prima victorie a carierei într-un “Monument”. La cinci ani de la acel succes, Vino a mai câştigat o dată Liège–Bastogne–Liège şi a devenit al 17-lea ciclist cu cel puţin două succese în “La Doyenne”.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: