Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Brian Holm: despre Cavendish, Kwiatkowski şi tinerii rutieri care vin din urmă

Etixx-Quick Step este pregătită să înceapă un nou sezon, în care echipa speră să depăşeacă rezultatele din 2014, atunci când a obţinut 58 de victorii, dintre care 20 în curse de World Tour. Primul rendez-vous al grupării belgiene va fi Turul San Luis, în Argentina, acolo unde Etixx va fi condusă de Mark Cavendish şi Michal Kwiatkowski, campionul mondial, doi rutieri de la care aşteptările sunt foarte mari: britanicul trebuie să demonstreze că este în continuare o forţă la sprint şi poate ajunge din nou în top, în vreme ce tânărul polonez va fi urmărit cu şi mai mult interes decât în trecut, acum că poartă tricoul curcubeu.

Însă în 2015 nu va fi vorba doar despre Cavendish şi Kwiatkowski, în condiţiile în care Etixx-Quick Step are mai mulţi ciclişti foarte puternici, care vor încerca să aducă victorii şi să păstreze echipa între cele mai bune din lume. Directorul sportiv al lui Etixx, Brian Holm, şi-a făcut recent timp pentru Cafe Roubaix şi a vorbit despre vedetele formaţiei, dar şi despre rutierii tineri din lot, ce ocupă un loc foarte important în structura echipei.

– Domnule Holm, Michal Kwiatkowski va concura în tricoul curcubeu, pentru prima oară în carieră. Pe ce curse ar trebui să se concentreze?

Va avea un program mai mult sau mai puţin similar cu cel de anul trecut. Oriunde va merge, va putea concura pentru a obţine victoria. Sunt curios să îl văd în clasice şi în Turul Franţei. Este un rutier fantastic, unul dintre cei mai buni din generaţia sa şi are mulţi ani la dispoziţie pentru a arăta de ce e capabil. Are o formă foarte bună încă de la startul sezonului, iar nivelul său de bază este unul extrem de ridicat. E foarte serios în ceea ce priveşte ciclismul şi este conştient de faptul că lucrurile vor fi diferite de acum încolo. Oricine poate concura în tricoul de campion naţional, dar să ai tricoul curcubeu schimbă situaţia, va fi mereu supravegheat şi testat de ceilalţi rutieri. Fie că va câştiga, va pierde sau va fi implicat într-o căzătură, un lucru este sigur: totul va fi la o altă dimensiune pentru el de acum înainte.

– Va munci pentru a-şi îmbunătăţi abilităţile pe căţărările lungi?

Nu, nu reprezintă o prioritate în momentul de faţă. În primul rând, dorim să îl vedem în clasice, să aflăm cum se descurcă acolo, după care ne vom concentra pe Marile Tururi. Vrem să luăm lucrurile pas cu pas.

– Sezonul acesta va fi unul important şi pentru Mark Cavendish. Este capabil să îşi recâştige titlul de cel mai bun sprinter din lume?

Sper că se va întâmpla asta. Anul trecut a fost unul destul de bun, în ciuda loviturii primite în etapa inaugurală din Turul Franţei. Trebuie să ţină capul sus şi să continue să câştige curse. André Greipel, Marcel Kittel şi Alexander Kristoff vor fi acolo, iar el va pierde unele curse în faţa lor, dar sunt sigur şi că îi va învinge. Este foarte motivat şi pregătit, lucru pe care l-am observat la antrenamente. De asemenea, cred că e pentru prima oară când îl văd atât de subţire înainte de startul sezonului.

– Să vorbim şi despre echipa de clasice, care va fi condusă de acelaşi Tom Boonen. Având în vedere vârsta lui (n.r. 34 de ani), va fi 2015 ultima sa oportunitate de a câştiga un Monument?

Dacă Tom va decide să mai continue 6-7 ani, cred că va fi mereu unul dintre favoriţi. Are clasă şi va fi întotdeauna capabil să meargă pentru victorie, mai ales în Paris-Roubaix. Sunt mulţi ciclişti tineri care vin din urmă, dar Boonen şi Cancellara vor fi mereu acolo, ca unii dintre favoriţi, chiar dacă nu atât de mari ca în trecut. Echipa noastră de clasice este una excelentă; în afară de Tom, avem alţi 4-5 ciclişti ce pot da lovitura: Stijn Vandenbergh, care a făcut o treabă fantastică anul trecut, Zdenek Stybar, Niki Terpstra, Guillaume Van Keirsbulck şi Nikolas Maes. Echipa noastră e foarte puternică, anul trecut am avut 18 sau 19 rutieri care au obţinut cel puţin o victorie, în timp ce restul formaţiilor au avut cel mult zece. Chiar şi la HTC, nu am avut mai mult de 15-16 ciclişti învingători într-un sezon. Forţa echipei s-a văzut în Turul Franţei: atunci când Cavendish a căzut şi a abandonat, toţi ne-au cântat prohodul, şi ce s-a întâmplat? Am câştigat trei etape.

– În plus, pe lângă cei menţionaţi, foarte mulţi tineri vin din urmă, iar unul dintre aceştia este Julian Alaphilippe.

El e un ciclist care poate deveni uriaş în viitor. În clipa de faţă, este dificil de spus cât de departe va ajunge şi dacă va deveni un om de clasice. Julian se poate căţăra bine, probabil nu va câştiga Turul Franţei, însă e capabil de lucruri mari. Aduce mult cu Laurent Jalabert, este foarte versatil, are abilităţi fantastice şi e cu adevărat incredibil, tocmai de aceea va fi palpitant să îl urmărim. Totuşi, să nu uităm că nu e singurul tânăr talentat din lotul lui Etixx-Quick Step. Anul trecut, Petr Vakoč a fost surprinzător de bun şi a arătat că este foarte puternic. Acest lucru e valabil şi pentru Lukasz Wisniowski, despre care Michal Kwiatkowski ne-a spus că a fost impresionat după ce l-a văzut la antrenamente. Pentru toţi aceşti tineri va fi important să nu meargă în curse dure de la început, astfel încât să nu se epuizeze. Avem antrenori excelenţi, iar ei se gândesc mereu la cel mai bun program pentru rutierii tineri, ceea ce va fi cazul şi acum.

– Cât de important va fi clasamentul general pentru echipă în acest sezon?

În trecut, am suferit pe munţi, deoarece nu aveam mulţi căţărători, însă lucrurile s-au schimbat acum. Am semnat cu Maxime Bouet şi David de la Cruz, care îi vor oferi un ajutor preţios lui Rigoberto Uran. Îl avem şi pe Pieter Serry şi sperăm că toţi aceşti rutieri vor schimba lucrurile pentru noi. Tocmai de aceea, ne aşteptăm la rezultate importante în cursele pe etape.

– Cine poate fi revelaţia echipei?

Avem mulţi rutieri buni, însă dacă este să aleg un rutier care va face lucrurile altfel, atunci acesta e Julian Alaphilippe. În continuare învaţă, dar deja este mai puternic, poate ajunge la final în cursele dure şi selective şi are potenţialul şi caracteristicile necesare pentru a deveni de neoprit în viitor. Este încă tânăr şi impulsiv, are nevoie să fie mai răbdător şi să rămână calm, iar dacă va face asta, sunt convins că îşi va face un nume, mai devreme sau mai târziu.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: