Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Leopold König: “Sky este echipa potrivită pentru mine”

Leopold König a început anul cu speranţe mari şi cu o formă bună, dar obiectivele sale din primăvară au fost date peste cap de o accidentare suferită la genunchi, din cauza căreia a ratat două luni din calendar. Rutierul în vârstă de 27 de ani a revenit pe finalul lui aprilie, şi la puţin timp după aceea, a terminat pe locul patru în Turul Bavariei, un rezultat care i-a dat încredere că poate intra în formă până la startul Turului Franţei.

În Criteriul Dauphiné – ultima sa cursă înainte de marele obiectiv din iulie – Leopold König a avut câteva evoluţii solide în etapele montane şi a încheiat pe locul al 11-lea, un rezultat cu atât mai impresionant, cu cât Dauphiné a fost prima sa competiţie de World Tour din 2014. Apoi, în Turul Franţei, deşi a pierdut timp serios pe pavate, ciclistul echipei NetApp-Endura a mers foarte bine în a doua jumătate a cursei, cu multe clasări în top zece şi un podium, pe Chamrousse. Datorită acelor rezultate, a terminat pe şapte la general, chiar la debutul în Le Tour.

Evoluţia sa a atras atenţia multor echipe, care au încercat să îi obţină semnătura pentru noul sezon. În cele din urmă, Leopold König a decis să meargă la Sky, acolo unde va avea oportunitatea să participe în toate cursele mari din World Tour şi să îşi continue progresul. Mai mult despre asta, dar şi despre parcursul avut în 2014, în interviul de mai jos.

– Leo, cum a fost sezonul?

Privind în urmă, pot spune că a fost unul de succes, dacă mă raportez la Turul Franţei, însă dacă privesc în ansamblu, pot spune că am fost ghinionist. Prima parte a stagiunii nu a decurs conform planului, în martie m-am accidentat şi nu a fost deloc uşor să trec peste asta. În cele din urmă, totul a mers bine, însă acea primă parte a fost dezamăgitoare, deoarece nu m-am putut antrena şi am ratat multe curse, iar asta m-a făcut să mă îngrijorez cu privire la forma mea pentru Turul Franţei. Din fericire, lucrurile au decurs excelent în iulie şi asta mi-a salvat sezonul, dar tot sunt de părere că aş fi putut face mult mai mult dacă nu ar fi apărut acea accidentare în primăvară, deoarece m-am simţit foarte bine încă din timpul Turului Omanului şi am fost încrezător la acea vreme că pot obţine rezultate solide în Tirreno-Adriatico şi în Criteriul Internaţional.

– Cum a fost Turul Franţei?

La start, m-am aşteptat să fie o cursă foarte stresantă şi dură, şi a fost exact aşa cum am crezut. În comparaţie cu Vuelta, în care am participat anul trecut, primele zile au fost extrem de diferite. Nu au fost munţi, dar a trebuit să rămâi concentrat în fiecare moment, deoarece plutonul a fost foarte nervos în permanenţă. Trebuie să fii 100% pregătit mental şi fizic pentru o cursă dificilă, cu pavate, vânt şi o luptă pentru o poziţie cât mai bună.

– Înainte de Turul Franţei, te-ai aşteptat la o clasare între primii zece, având în vedere evoluţia ta din Criteriul Dauphiné?

Pentru mine, a fost foarte important să termin Dauphiné. Eram conştient că trebuie să am o cursă de o săptămână în picioare, iar Dauphiné m-a ajutat în acest sens. Nu am fost la 100% atunci, iar asta m-a ajutat înaintea Turului Franţei, deoarece am fost încrezător că pot ajunge la un nivel mai ridicat decât în iunie. Pregătirea a mers foarte bine în ultimele două luni, ceea ce a fost foarte important.

– Ai primit multe oferte după Turul Franţei, şi până la urmă ai semnat cu Sky. Cum te-ai decis să mergi acolo?

Echipa Sky este potrivită pentru mine, deoarece am urmărit-o în ultimii doi ani şi îmi place cum funcţionează, îmi plac antrenamentele pe care le face şi filosofia sa. E un mediu perfect pentru a progresa şi a-mi atinge obiectivele personale. Evident, decizia finală nu a fost uşoară, pentru că am mai primit trei oferte, de la NetApp-Endura şi alte două formaţii, aşa că a trebuit să iau în calcul cel mai important factor, şi anume, cum mă poate ajuta echipa să progresez. Cum Sky se concentrează pe Marile Tururi, ştiam că asta va fi în avantajul meu şi că voi putea avansa.

– În ce curse vei merge anul viitor?

Va depinde şi de echipă, dar ştim cu toţii că Turul Franţei este foarte important pentru Sky. Mi-ar plăcea să merg din nou în Marea Buclă, dar şi în alte curse de World Tour în care nu am avut ocazia să particip până acum, precum Tirreno-Adriatico, Turul Cataluniei sau Turul Ţării Bascilor. Găsesc toate aceste competiţii interesante.

– Ce părere ai despre traseul Turului Franţei?

Este din nou atractiv, mai ales pentru spectatori şi pentru cei care îl vor urmări din faţa televizorului, cu toţii vor aştepta un spectacol pe cinste în prima săptămână. Mă aştept să văd artificii atunci, aşa cum s-a întâmplat şi anul acesta. Traseul e frumos, dar consider că ar fi trebuit să aibă mai mulţi kilometri de contratimp, deoarece acesta este un punct-cheie al cursei, iar învingătorul trebuie să parcurgă mai mult de 13 kilometri de contratimp individual.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: