Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Pe scurt

Ediţia din 2016 a Turului Franţei va pleca la drum din Manche, departament care nu a mai găzduit startul competiţiei. Manche a figurat pentru prima dată pe harta cursei la ediţia din 1911, câştigată de Gustave Garrigou, iar ultima oară când a organizat o etapă a fost în 2013, atunci când rutierii au concurat într-un contratimp individual încheiat la Mont-Saint-Michel, acolo unde învingător a fost germanul Tony Martin. ASO va oferi mai multe amănunte despre primele etape ale ediţiei de peste doi ani într-o conferinţă de presă, la începutul lunii decembrie.

Altfel, Bruxelles şi-a depus candidatura pentru a primi startul ediţiei din 2019, informaţia fiind dezvăluită de ziarul La Dernière Heure. Turul Franţei a mai plecat din capitala Belgiei o singură dată, în urmă cu 56 de ani, când s-a ajuns la Gent, iar André Darrigade i-a învins pe reprezentanţii gazdelor, Jos Hoevanaers şi Joseph Planckaert. Cel mai recent, Bruxelles a primit caravana în 2010, victoria revenindu-i italianului Alessandro Petacchi.

PMU nu va mai sponsoriza tricoul verde din Marea Buclă, începând cu 2015, punând astfel capăt unui parteneriat care a debutul în 1991. De la startul acestei colaborări, tunica a fost adjudecată de rutieri ca Djamolidine Abdoujaparov, Laurent Jalabert, Erik Zabel, Thor Hushovd, Alessandro Petacchi, Mark Cavendish sau Peter Sagan. Apărut in 1953, tricoul distinctiv, care îl recompensează pe câştigătorul ierarhiei pe puncte din Le Tour, a fost mereu verde, cu o excepţie, la ediţia din 1968, atunci când a avut culoarea roşie, urmare a pretenţiilor emise de sponsorul de la acea vreme.

Belkin, BMC, Garmin-Sharp, Giant-Shimano, Lampre-Merida, Lotto-Belisol, Omega Pharma-Quick-Step, Orica-GreenEdge, Sky, Tinkoff-Saxo şi Trek Factory Racing sunt echipele care au fondat Velon, o societate comercială ce îşi propune să reformeze ciclismul folosind modelul existent în NBA, astfel încât formaţiile să nu mai depindă doar de sponsori, ci să primească bani din drepturile TV, care le revin, în clipa de faţă, doar organizatorilor de curse. Rămâne de văzut dacă Velon va reuşi să atragă în acest proiect şi celelalte echipe de World Tour, dar, şi mai important, pe ASO, RCS Sport şi Flandrien Classics, companiile care controlează cele mai importante competiţii, de la clasice la Mari Tururi.

Turul Flandrei 2015 va avea 19 dealuri, cu două mai mult decât anul acesta: Tiegemberg, Oude Kwaremont, Kortkeer, Eikenberg, Wolvenberg, Molenberg, Leberg, Berendries, Valkenberg, Kaprij, Kanarieberg, Oude Kwaremont, Paterberg, Koppenberg, Steenbeekdries, Taaienberg, Kruisberg, Oude Kwaremont şi Paterberg. Ediţia din 2015 se va desfăşura pe 5 aprilie, între Brugge şi Oudenaarde. Deţinătorul trofeului este Fabian Cancellara, care s-a impus pentru a treia oară.

Interviurile continuă la Cafe Roubaix în perioada următoare: după Karel Hnik, noul rutier al lui CULT Energy, Andrea Zordan, Leopold König, Alexandr Pliuschin şi Jack Haig vor vorbi despre 2014 şi aşteptările pe care le au de la sezonul viitor.

Single Post Navigation

Lasă un comentariu