Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Karel Hnik: pregătit pentru 2015

La începutul anului, Karel Hnik a avut un obiectiv clar: să fie mai bun decât în sezonul anterior. În vârstă de doar 22 de ani la acea vreme, talentatul rutier ceh şi-a arătat intenţiile încă de la prima cursă disputată, Istrian Spring Trophy, acolo unde a încheiat pe locul secund. Doar două săptămâni mai târziu, a venit al treilea în Volta ao Alentejo, o cursă în care mulţi rutieri tineri şi-au făcut un nume de-a lungul anilor.

Câştigarea etapei a treia din Trofeu Joaquim Agostinho a fost un indiciu pentru ceea ce urma să vină în august, atunci când Karel Hnik a terminat primul în Turul Alsaciei, câştigând şi etapa de la Markstein. Acele rezultate au convins-o pe MTN-Qhubeka să îl ia ca stagiar, iar mai târziu, i-au adus un contract de profesionist alături de CULT Energy, echipă care aplicase deja pentru o licenţă Pro Continentală.

Care sunt gândurile lui Karel cu privire la ultimul sezon petrecut la tineret? Ce obiective are pentru viitor? Aflaţi toate acestea, şi multe altele, din următorul interviu.

– Karel, 2014 s-a încheiat. Cum a fost?

A fost al doilea meu sezon complet pe şosea fără să mai combin asta cu cursele de ciclo-cross şi trebuie să recunosc că nu am mai avut o stagiune atât de bună până acum. Concurând alături de Etixx, iar mai apoi împreună cu MTN-Qhubeka, mi-a fost oferită ocazia să am un program foarte bun de la începutul până la finalul sezonului. Am adunat cu puţin sub 10 000 de kilometri, şi, cu siguranţă, acesta a fost un pas înainte. Cel mai mare rezultat al meu a fost câştigarea unei etape şi a ierarhiei generale în Turul Alsaciei. În acea perioadă – sfârşitul lui iulie şi întreaga lună august – m-am simţit excelent şi am avut o formă extraordinară. Dar cea mai mare mulţumire a mea a fost oferită de faptul că am fost constant şi am obţinut rezultate pe parcursul întregului an.

– Ce ai îmbunătăţit în ultimii doi ani petrecuţi alături de Etixx-Ihned?

Echipa m-a ajutat mult să progresez. Am venit aici din postura unui ciclist axat pe ciclo-cross, care obişnuia să participe doar în câteva curse pe şosea de-a lungul unui an, dar acum pot spune că sunt dedicat ciclismului pe şosea. Evident, mai trebuie să câştig experienţă, însă ultimele sezoane mi-au oferit deja foarte mult. Fără Etixx-Ihned, nu aş mai fi fost unde mă aflu acum.

– În afară de Etixx, cât de important a fost ciclo-cross-ul pentru progresul tău?

M-a ajutat foarte mult, am devenit mai tehnic şi acum am un mai bun control al bicicletei, iar acestea sunt lucruri pe care nu le voi uita niciodată. Din punctul meu de vedere, toţi rutierii tineri ar trebui să înceapă cu ciclo-cross sau mountain bike.

– Ai concurat ca stagiar pentru MTN-Qhubeka, iar la un moment dat se vorbea că vei primi un contract acolo, dar asta nu s-a întâmplat. De ce?  

Managerul echipei, Douglas Ryder, mi-a spus că a fost foarte mulţumit de rezultatele mele, însă după ce a semnat cu nume mari, precum Edvald Boasson Hagen, nu mai putea aduce alţi rutieri din Europa, deoarece sponsorii erau interesaţi să aibă ciclişti din Africa.

– Cât timp ai fost stagiar cu MTN-Qhubeka, ai concurat împotriva unor ciclişti de World Tour. Cum a fost?

A fost foarte important, pentru că în acele două luni am avut oportunitatea să trăiesc experienţe noi în curse de calitate, iar acum ştiu la ce să mă aştept de la anul viitor.

– Cum ai ajuns să semnezi cu CULT Energy?

Am primit un telefon de la managerul echipei, care s-a arătat foarte interesat de mine şi mi-a transmis că echipa mă urmărea de multă vreme, aşa că am discutat cu managerul meu, Brian Smith; el mi-a spus că este o mişcare foarte bună pentru mine să merg la această echipă, iar după câteva zile, contractul era deja semnat.

– Ce obiective ai pentru primul tău sezon ca profesionist?

Principalul meu ţel este să câştig multă experienţă în pluton. De asemenea, sper să particip în câteva curse importante şi dificile, pentru a arăta de ce sunt capabil. Pe termen lung, îmi doresc să mă descurc bine în Marile Tururi şi în clasice. Dacă voi obţine un succes într-o cursă mare, va fi extraordinar.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: