Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Turul Franţei 2015

Le Tour 2015

A 102-a ediţie a cursei din Hexagon va fi una pentru căţărători, care vor avea la dispoziţie nu mai puţin de nouă finişuri în urcare pentru a face diferenţa în clasamentul general. În schimb, contratimpul individual a fost marginalizat, cei 13,7 kilometri pe care îi vor parcurge rutierii în prima etapă urmând să stabilească un record în Marea Buclă: cei mai puţin kilometri de contratimp la o singură ediţie, de la apariţia acestei probe, acum opt decenii. Absenţa unei lungi probe contracronometru ar putea să ducă la o cursă defensivă, în condiţiile în care cicliştii slabi la acest capitol nu vor fi obligaţi să iasă la atac pentru a recupera eventualele pierderi.

Pe de altă parte, cum prima săptămână propune mai multe mini-clasice, cu drumuri întortocheate, dealuri, pavate şi vânturi puternice, este posibil ca la finalul acesteia să fie diferenţe însemnate în clasamentul general, care să aducă automat spectacol în Pirinei şi în Alpi, dar şi în etapele considerate de mai mică importanţă, ce au câteva capcane şi pot fi folosite pentru atacuri-surpriză. Nu ar fi pentru prima dată când s-ar întâmpla asta, Turul Franţei fiind detonat de multe ori, în trecut, în zile în care nimeni nu s-ar fi aşteptat.

În 2015, după opt ani, vor reveni secundele de bonificaţie, însă acestea vor avea doar rolul de a schimba purtătorul tricoului galben în prima treime a cursei. Astfel, în etapele 2-8, rutierii clasaţi pe podium vor primi bonificaţii (10-6-4), care vor face mai intensă lupta pentru victorie. Nu este singura schimbare operată de către organizatori: pentru a se asigura că tricoul verde nu va deveni proprietatea unui singur om şi va cunoaşte şi alţi câştigători, învingătorul de etapă va primi 50 de puncte, cu 20 mai mult decât al doilea şi cu 30 mai mult decât al treilea.

Prima săptămână

Pentru a 21-a oară în istorie, Turul Franţei va pleca din afara Hexagonul. Olanda, ţara aleasă, va stabili un record, deoarece va găzdui Marele Start pentru a şasea oară. Etapa întâi va consta într-un contratimp individual tehnic, în lungime de 13,7 kilometri, care nu va duce la mari diferenţe în clasament. Apoi, o zi mai târziu, sprinterii vor avea o şansă, însă până când vor intra aceştia pe scenă, oamenii de general vor trebui să fie foarte atenţi la eventualele “borduri” ce se pot forma din cauza vânturilor laterale puternice prezente în provincia Zeeland. Din Olanda, caravana va merge în Belgia, pentru un finiş exploziv, pe Mur de Huy (1,3 kilometri, pantă medie 9,6%), dealul care decide în fiecare an învingătorul din Flèche Wallonne.

Le Tour 2015 Cambrai

Atât de mulţumit a fost Christian Prudhomme de impactul avut de pavate asupra cursei (şi audienţelor) din 2014, încât a hotărât ca acestea să revină şi la ediţia cu numărul 102. Astfel, înainte să ajungă în Franţa, cicliştii vor avea parte de un sector în Belgia, urmând ca în Hexagon să treacă peste şase sectoare ce vor însuma 11,5 kilometri. Cum ultima porţiune va apărea cu mai puţin de zece kilometri înainte de sosire, iar nordul Franţei e recunoscut pentru vremea sa capricioasă, sunt toate şansele să se creeze noi ecarturi considerabile şi acum.

Următoarele două zile vor fi pentru sprinteri, cu menţiunea că în drum spre Le Havre se va rula pe coasta Normandiei, iar “bordurile” pot fi ceva obişnuit. Fougères va reprezenta o nouă oportunitate pentru oamenii rapizi ai plutonului, înainte ca pe traseu să figureze Mûr de Bretagne (doi kilometri, pantă medie 6,9%), care se întoarce după patru ani. Deşi contratimpul pe echipe trebuie să aibă loc în prima treime a unei curse, ASO a primit derogare de la UCI pentru a-l plasa în etapa a noua. Traseul dintre Vannes şi Plumelec are doar 28 de kilometri şi oferă un final palpitant, în urcare, pe Côte de Cadoudal (1,7 kilometri, pantă medie 6,2%).

Săptămâna a doua

Le Tour 2015 Pierre-Saint-Martin

A doua treime a Marii Bucle va începe în forţă, urmând să îi ducă pe rutieri în Pirinei, pe Pierre-Saint-Martin, care nu a mai găzduit o sosire până acum. Ascensiunea are 15,3 kilometri lungime şi pantă medie 7,4%, dar şi unele porţiuni foarte dure, de 15%. Apoi, miercuri, plutonul va trece de Col d’Aspin şi Col du Tourmalet, înainte de a termina pe Cauterets, căţărare pe care au câştigat Jesus Loroño, Miguel Indurain şi Richard Virenque. Deşi panta medie este de 8%, şansele de a vedea ecarturi mari sunt mici.

Le Tour 2015 Cauterets

Ultimul finiş la altitudine din Pirinei va fi pe Plateau de Beille, una dintre cele mai dificile ascensiuni din Hexagon. În lungime de 15,8 kilometri şi cu pantă medie 7,9%, Plateau de Beille îi va solicita din plin pe rutieri şi va oferi condiţii ideale pentru spectacol. Totodată, va fi interesant de văzut dacă recordul italianului Marco Pantani, stabilit la prima sosire acolo, în 1998, va fi bătut, sau dacă va rămâne în continuare în picioare.

Le Tour 2015 Plateau de Beille

La Rodez, echipele sprinterilor vor încerca să ţină lucrurile sub control, dar şansele mai mari vor fi de partea atacanţilor, avantajaţi de scurtele dealuri de pe final. După Mur de Huy şi Mûr de Bretagne, o nouă sosire explozivă îi va aştepta pe rutieri, de această dată în Masivul Central, la Mende, acolo unde vor ajunge după ce vor trece de Côte de la Croix Neuve (3 kilometri, pantă medie 10,1%). Week-end-ul se va încheia la Valence, oraş care nu a fost vizitat de multe ori în istoria de peste un secol a cursei.

Săptămâna a treia

Le Tour 2015 Pra-Loup

Gap se întoarce pe harta Marii Bucle, cu binecunoscutul finiş ce îi favorizează nu doar pe atacanţi, ci şi pe oamenii de general, care îşi pot lua prin surprindere adversarii cu un atac dat înainte de coborârea tehnică sau chiar pe aceasta. După o zi de pauză, caravana îşi va începe cu adevărat aventura în Alpi, miercuri, atunci când va trece peste patru ascensiuni, între care şi Col d’Allos (21 de kilometri, pantă medie 5,5%), ce nu a mai figurat de 15 ani în Turul Franţei. Finalul va fi pe Pra-Loup (6,2 kilometri, pantă medie 6,5%), unde s-a scris o pagină uriaşă de istorie, în urmă cu exact 40 de decenii, când Bernard Thevenet l-a prins pe Eddy Merckx, l-a distanţat şi i-a luat acestuia tricoul galben, ducându-l până la Paris.

Le Tour 2015 La Toussuire

Deşi nu se termină în urcare, următoarea etapă promite un spectacol foarte ridicat. Şi aceasta, deoarece cu puţin înainte de sosire, cicliştii vor aborda Lacets de Montvernier, căţărare aflată la debut în Le Tour. Aceasta este scurtă – 3,8 kilometri – însă foarte dificilă, cu 18 viraje şi o pantă medie de 8,2%. În plus, coborârea tehnică le va da idei multor favoriţi. Cei care vor pierde timp aici vor avea ocazia să recupereze pe La Toussuire (18 kilometri, pantă medie 6,1%), dar şi o zi mai târziu, pe Alpe d’Huez. Mitica ascensiune nu a fost niciodată plasată atât de aproape de Paris, iar rutierii vor lupta acolo la capătul unei etape scurte, ce va mai include Col du Telegraphe şi Col du Galibier, cel mai înalt punct din 2015.

Le Tour 2015 Alpe d'Huez

Acea ultima etapă montană fie va fi una ce va exploda încă de la start, cu multe atacuri venite din partea celor care nu vor avea mult de pierdut, fie va fi una molcomă până pe Alpe d’Huez, poate cea mai celebră căţărare din Franţa. Acolo, după 13,8 kilometri la o pantă medie de 8,1%, gazdele vor spera să vadă un al treilea succes consecutiv, după cele aduse de Pierre Rolland şi Christophe Riblon. Totodată, pe ascensiunea folosită pentru prima dată în 1952 va fi cunoscut şi câştigătorul tricoului galben, în condiţiile în care ultima etapă va fi una de paradă. La Paris se vor sărbători 40 de ani de la prima sosire pe Champs-Élysées, înainte ca sprinterii să lupte pentru o ultimă victorie.

Cine va merge în cursă

Câştigător al trofeului în 2013, Chris Froome nu a fost prezent la ceremonia de prezentare, declarând ulterior că se gândeşte să sară peste Le Tour anul viitor, pentru a participa în Giro, care are un traseu ce i se potriveşte mai bine. Pe de altă parte, britanicul nu a confirmat 100% că nu va concura în Turul Franţei, o cursă ce reprezintă o miză uriaşă pentru Sky pe toate planurile, lucru subliniat şi de David Brailsford, managerul grupării. În afară de Froome, alţi oameni afectaţi de numărul redus de kilometri de contratimp sunt Tejay van Garderen şi Wilco Kelderman.

În schimb, învingătorul de anul acesta, Vincenzo Nibali, a spus că va fi prezent la start, conştient că absenţa unui lung contratimp individual îl avantajează. Deşi nu va fi mare favorit la victorie, italianul va avea o şansă importantă de a repeta succesul din 2014. De altfel, e greu de spus dacă există un mare favorit. Etapele cu final la altitudine sunt pe placul lui Nairo Quintana, însă nu trebuie uitat că pavatele şi etapele cu vânt lateral îi pot crea probleme serioase columbianului de la Movistar. Tocmai de aceea, nu e deloc exclus ca echipa spaniolă să îl aducă şi pe Alejandro Valverde la Utrecht.

Alberto Contador s-a declarat mulţumit de cum arată cursa, dar rămâne de văzut câtă energie va mai avea după un Tur al Italiei în care va trebui să treacă nu doar peste condiţiile meteo dificile, dar şi peste alergiile ce îl afectează de obicei primăvara. În afară de ibericul de la Tinkoff-Saxo, Joaquim Rodriguez, Thibaut Pinot, Warren Barguil şi Romain Bardet au fost şi ei satisfăcuţi de etapele gândite de organizatori, cei trei având o oportunitate importantă de a prinde un loc pe podium.

La spectacolul din Turul Franţei nu vor contribui doar rutierii de clasament general, ci şi sprinterii (Mark Cavendish, Marcel Kittel, André Greipel, Arnaud Démare, John Degenkolb, Alexander Kristoff, Nacer Bouhanni) şi cicliştii de clasice (Fabian Cancellara, Greg Van Avermaet, Tony Gallopin, Philippe Gilbert, Peter Sagan), cu toţii pregătiţi să îşi pună amprenta asupra celei de-a 102-a ediţii.

Single Post Navigation

17 thoughts on “Turul Franţei 2015

 1. mihaicc on said:

  Wiggins e bucuros ca s-a intors pe velodrom 🙂

 2. Inclin sa cred ca desi nu am crezut o iota din declaratia lui Froome, pina la urma conducerea echipei va avea ultimul cuvant.
  Nu e musai sa faci diferenta doar la ITT, nu l-am vazut vreodata pe AC facand astfel diferenta, omul a fost mai bun pe catarari, ca d-asta te numesti ` climber ` ! Daca nu va veni in TdF nu-i va simti nimeni lipsa, ma refer la ceilalti favoriti.
  Daca Alberto va merge in Giro…in luna iulie il poate suna pe Andy sa iasa la o partida de pescuit, ar fi mult mai castigat. 😀
  Va fi un TdF in care se va munci mult si bine ptr tricoul galben, iar daca Froome va deschide aceasta versiune ca nu merge intr-un mare tur ptr ca nu-i convine traseul, atunci vom mai avea parte de astfel de ` figuri ` de acum incolo din partea altor ciclisti cu nume. Moda este intr-o continua schimbare, nu ? 😉

  • Pare ciudat ca rutierul care isi spulbera adversarii pe Mont Ventoux sa se planga acum ca este o cursa cu prea multe catarari. Poate ii e teama de pavate si e deranjat de absenta unui contratimp lung. Sau poate vrea sa faca tripla, adaugandu-si Giro si Vuelta in palmares. Totusi, raman la parerea ca a vorbit de unul singur, fara sa se consulte cu Sky. Brailsford a spus clar ca Turul Frantei e un obiectiv major in 2015. Daca Froome nu o va conduce pe Sky, cine o va face (cu sanse mari la victorie)?

 3. Clar pentru cataratori. Sa vedem cine va fi in forma.

 4. In acest caz lui Froome ii va ramane sa-l convinga pe Brailsford ca merita incercata dubla Giro-Vuelta iar TdF-ul sa sara din schema si sa fie doar un tur de uzura si ptr pregatirea echipei si a unui eventual favorit de viitor, nu neaparat ptr TdF. Ma gandeam ca Wiggins nu va participa in 2015 la Recordul Orei si sa-si faca prezenta in TdF, mai ales c-a fost lasat pe bara anul acesta.
  SKY va iesi intr-un mare castig in 2015 cu aceasta dubla ! Dar daca s-ar merge pe ideea asta si Froome ar castiga numai Giro, sa te tii critici si ironii pe banda rulanta. Deja nu este nimic cert si lumea isi da cu parerea in fel si chip.
  In plus, ar fi o lovitura de moral si palmares ptr Contador si Quintana. Este riscant planul lui Froome dar cine nu risca nu castiga, nu-i asa ?

  • Wiggins este un rutier care isi alege un obiectiv, il indeplineste si nu il mai incearca ulterior. Asa ca nu va merge in Turul Frantei 2015. Inca un motiv pentru care nu cred in combinatia Giro-Vuelta: cursele nu inseamna mai nimic in Marea Britanie, iar Sky nu are de gand sa le popularizeze, ar fi prea mult de munca si nu ar ajunge un an. Tot ce conteaza la nivel publicitar e Turul Frantei, acesta aduce milioane si zeci de milioane de euro.

  • tudorusu on said:

   Si chiar daca va participa in Giro si Vuelta, asta nu inseamna ca le va si castiga. Sa nu uitam ca in Giro va fi aproape sigur Alberto si Nibali are sanse mari sa fie prezent, plus ca ar mai fi un Aru, asa ca nu cred ca in cursa din Italia Froome are sanse sa ii bata pe cei doi.

 5. Ok, nu va merge in TdF 2015 dar de ce a tras ` cu dintii ` sa ruleze in TdF 2014 ? 😀 Nu avea nici un obictiv ? Aproape toti fanii ciclismului si-au dorit ca el sa faca parte din lotul lui SKY, atentie ! Ne vor lamuri cei 2 ( Froome si Brailsford ) ptr ca orice am gandi acum nu ne conduce la un raspuns sigur, ci doar presupuneri.
  Mai cred ca este si ` o fumigena ` aruncata intentionat exact la prezentarea Turului Frantei, aceasta putea veni inainte sau cu mult dupa aceasta prezentare. 😉 Poate vor sa-i bulverseze pe ceilalti, sa-i provoace a incerca si ei dubla sau pur si simplu sa fie un raspuns care sa-l zapaceasca de tot pe nenea Oleg Tinkov, cu tot cu banii lui. 😀

  Revenind la Wiggins, daca nu va avea ca prim obiectiv Recordul Orei, il vom vedea in TdF 2015 cu atat mai mult daca se va afla in forma din acest an. Ptr o cauza buna se va trece cu vederea anumite animozitati din trecut. Cat sa tina o suparare, fie ea si ptr niscai gologani ? 😉

 6. Anamaria on said:

  Iti multumesc ca primul sprinter numit a fost Cavendish ! 🙂 Cat despre Contador care doreste sa lege Giro de TDF … chiar crezi ca va merge in Giro ? Eu cred ca undeva aproape de Giro va anunta ca va merge doar in TDF si poate Vuelta. Turul Frantei arata prea bine ca sa isi injumatateasca sansele de castig prin participarea sa in Giro.

  • Chiar cred ca va merge acolo, deoarece are sanse mai mari la victorie decat in Turul Frantei, iubeste Italia si, daca se impune, scapa si de o presiune uriasa, iar asta ii va permite sa abordeze Le Tour din perspectiva celui care nu are nimic de pierdut. Ne vom lamuri atunci cand isi va anunta programul pentru februarie-aprilie.

   • @Anamaria – Ce sa mai caute Contador in Vuelta ? Giro – TdF este extrem de dificil ( dpdv psihic ). Va rula numai in TdF, eu asa-l vad, a castiga acest TdF avand un profil super-muntos, va multumi pe toata lumea si isi va mai spala din pacate. 😉
    Nu-l vad pe Nibali in Giro-TdF, este fortat sa-si apere tricoul in TdF, astfel ca Giro va avea un alt castigator.
    Unul nou. 😉

 7. Daniel on said:

  Vuelta va avea doua sau trei saptamani ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: