Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Mads Würtz Schmitz: “Vreau să câştig o cursă în acest sezon”

Ciclismul danez se află pe o pantă ascendentă de câteva sezoane, mulţi rutieri tineri făcându-se remarcaţi datorită unor rezultate impresionante. Unul dintre aceşti ciclişti este Mads Würtz Schmitz, care a avut o evoluţie fantastică în 2011, la Campionatele Mondiale de la Copenhaga, în drumul său spre câştigarea medaliei de aur în cursa de contratimp rezervată juniorilor. Acel succes a fost urmat de alte rezultate importante, în calendarul rutierilor sub 23 de ani, acolo unde tânărul ciclist nordic a început să îşi construiască un palmares solid.

Aflat la echipa CULT Energy Vital Water, Mads a început sezonul 2014 cu ambiţii mari şi câteva clasări bune, dar lucrurile s-au schimbat după o căzătură suferită în luna mai. De atunci, talentatul rutier danez a muncit din greu pentru a reveni la cel mai bun nivel, şi după un drum lung, este încrezător că acum e mai puternic decât înainte.

– Mads, cum vezi prima jumătate a sezonului, una care a avut suişuri şi coborâşuri?

Sunt satisfăcut de sezonul meu de până acum, am bifat câteva rezutate bune în prima parte, însă nicio victorie UCI. Însă, una peste alta, sunt mulţumit. Am avut câteva probleme mentale după o căzătură în Himmerland Rundt, o cursă 1.2. Din această cauză, o mai lungă perioadă de timp nu am fost eu însumi, iar asta m-a împiedicat să mă descurc bine pe bicicletă, dar şi în viaţa personală. Conducătorii echipei au discutat cu mine şi am făcut un plan pentru a reveni la nivelul normal. M-au ajutat foarte mult şi continuă să facă asta. Cred că această perioadă mi-a prins bine, chiar dacă dezvoltarea mea la nivel fizic s-a oprit şi nu am avut rezultate bune în curse. Pentru psihicul meu a fost un proces foarte dur, dar simt că acum mă cunosc mult mai bine, iar acest proces m-a făcut şi mai puternic pe bicicletă. Viaţa de rutier profesionist este una dură şi mulţi se pot confrunta cu momente de cumpănă, aşa cum am avut eu în această stagiune. Ca profesionist, e un lucru rar să primeşti ajutor, eşti de unul singur. Sunt sigur că tot ce s-a întâmplat mă va ajuta pe viitor. Am învăţat multe din această experienţă şi acum îmi pot da seama când lucrurile merg prost, astfel încât să întorc lucrurile în favoarea mea şi să fac lucrurile să meargă iar bine. Aşadar, în ciuda acestei probleme, mă simt bine şi sunt mulţumit de sezonul avut până acum.

– Recent, ai câştigat un Criteriu în Aalborg. Cât de mult a contat acel succes pentru moralul tău?

Victoria de la Aalborg a fost una dintre cele mai importante din cariera mea. Toată vara m-am chinuit la nivel mental, dar am muncit mult pe bicicletă. Forma mea fizică era bună, însă mintea mea nu era acolo. Până la urmă, la Aalborg am reuşit şi am obţinut victoria, învingându-l pe Jakob Fuglsang. După acel succes m-am simţit din nou ca în primăvară, mi-am dat seama că pot fi iar la cel mai bun nivel. Aşa că acea victorie a fost extrem de importantă pentru mine.

– Ai fost dezamăgit să nu fii selecţionat pentru Turul Danemarcei?

Nu m-am aşteptat să fiu selecţionat în Turul Danemarcei. Evident, îmi doream mult să concurez, însă fac parte dintr-o echipă puternică şi trebuie să fiu la 100% pentru a merge într-o cursă atât de importantă pentru echipă. Nu mă aflam la 100%, aşa că mă aşteptam să nu particip acolo, dar asta nu înseamnă că nu am fost dezamăgit.

– Cum te simţi după cantonamentul din Italia?

Acum mă simt extraordinar. În timp ce echipa mea era în Turul Danemarcei, eu am mers în cantonament la Lucca, acolo unde am avut o săptămână grea şi m-am antrenat atât de puternic în acele zile, încât nu mai puteam merge apoi din cauza durerii pe care o aveam în picioare. Asta înseamnă că săptămâna a fost perfectă pentru mine. Ştiam că dacă nu concurez în Turul Danemarcei trebuie să fac ceva extraordinar. Aveam nevoie să simulez propria cursă pe etape, astfel încât să nu ratez orele importante petrecute pe bicicletă.

– În ce alte curse vei mai merge sezonul acesta?

Acum voi participa în Tour de L’Avenir, iar după aceea voi participa în Belgia şi în câteva curse din Danemarca. În momentul de faţă, ştiu că nu voi face parte din echipa pentru Campionatele Mondiale, dar sunt prima rezervă pentru cursa de şosea, dacă vreunul dintre băieţi se accidentează.

– Şi ce obiective ţi-ai fixat?

Obiectivul meu este să fiu la cel mai bun nivel în Tour de L’Avenir. Sper să îmi ajut echipa şi să lupt pe finalul unei etape pentru o victorie. Merg în Franţa cu încredere şi sunt convins că mă pot descurca bine. Principalul meu obiectiv este să îmi revin complet la nivel mental şi să îmi regăsesc vârful de formă înainte de finalul sezonului. Apoi, sper să câştig o cursă, nu contează care. Tot ce îmi doresc este să termin anul pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.

– Pentru 2015 ce planuri ai?

Înca nu mi-am făcut planuri pentru anul următor, dar sper să rămân alături de Michael şi Christa Skelde în echipa CULT Energy Vital Water.

Single Post Navigation

Lasă un comentariu