Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Rutierul săptămânii

În anii ’70-’80, trei fraţi belgieni şi-au construit un palmares solid în ciclism: Leo, Johan şi Paul au câştigat, împreună, o etapă în Turul Cataluniei, o alta în Turul Ţării Bascilor, Bruxelles–Ingooigem, mai multe etape în Turul Franţei, dar şi Turul Elveţiei. Ce legătură au aceştia cu alegerea pentru săptămâna ce tocmai a trecut? Simplu: cei trei sunt tatăl (Leo) şi unchii (Johan şi Paul) lui Tim Wellens, primul belgian care s-a impus în Turul Beneluxului, la cea de-a zecea ediţie a cursei apărute în 2005.

Venit, la fel ca mulţi alţi rutieri aflaţi în plutonul actual, din mountain bike, Tim Wellens a fost un amator cu rezultate impresionante în curse de şosea ca Tour des Pays de Savoie, Toscana-Terra di ciclismo, Le Triptyque des Monts et Châteaux şi Tour de l’Avenir, toate aceste clasări aducându-l în atenţia lui Lotto-Belisol, cu care a şi semnat la jumătatea lui 2012. Odată parafată această înţelegere, flamandul a beneficiat de şansa de a participa în competiţii de World Tour, arătându-şi în câteva ocazii potenţialul, în ciuda faptului că progresul său a fost mai lent.

În 2014, al doilea său sezon întreg ca profesionist, Tim Wellens a impresionat încă din primăvară, când a bifat două podiumuri de etapă în Il Giro, mult timp fiind în cărţi şi pentru câştigarea tricoului albastru. În acel moment, a devenit evident că o victorie va veni curând, iar ciclistul lui Lotto-Belisol a fost foarte aproape să o obţină în Ster ZLM Toer, acolo unde doar 12 secunde l-au despărţit de câştigarea clasamentului general, adjudecat de compatriotul său, Philippe Gilbert.

De atunci au trecut două luni şi alte patru curse, ultima dintre acestea, Turul Beneluxului, aducându-l pe Wellens pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Un bun căţărător, indiferent de teren (dealuri, munte mediu sau înalt), dar şi un rutier solid la contratimp, belgianul a dat un atac devastator în penultima etapă a cursei de World Tour, pe un traseu similar celui din Liège–Bastogne–Liège, iar acţiunea sa curajoasă şi, în acelaşi timp, subestimată de adversari, i-a adus nu doar victoria de etapă, ci şi tricoul de lider, pe care apoi l-a apărat fără probleme, câştigând la general şi confirmând că poate fi unul dintre cicliştii importanţi ai următorilor ani.

Până la a face planuri pentru sezoanele viitoare, Tim Wellens mai are câteva curse de disputat în actuala stagiune, cum ar fi Marele Premiu de la Plouay şi Turul Lombardiei. Între acestea, având în vedere evoluţia din ultima vreme, este foarte posibil să se infiltreze şi o prezenţă la Campionatele Mondiale de la Ponferrada, acolo unde Belgia va putea trimite o echipă formată din nouă oameni.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: