Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Turul Franţei 2014 – etapa a XVlll-a

Le Tour 2014 Hautacam

Ultima zi din Pirinei îi va găsi pe mulţi rutieri foarte obosiţi, dar în continuare motivaţi să atace, numele importante din clasament fiind conştiente că trebuie să câştige timp pentru a-şi îndeplini obiectivele. Cum nu toţi îşi permit să aştepte lungul contratimp individual de sâmbătă, atacurile vor fi la ordinea zilei, însă rămâne de văzut dacă se şi vor face diferenţe însemnate sau acestea vor fi doar de ordinul zecilor de secunde.

Startul se va da din Pau, unul dintre oraşele de tradiţie ale Turului Franţei, iar caravana va trece de două ascensiuni neînsemnate, înainte de primul test important al zilei, Col du Tourmalet. Introdusă în 1910, ascensiune din Pirinei este cea mai utilizată din istoria Marii Bucle, aceasta fiind cea de-a 79-a prezenţă. Tourmalet are 17,1 kilometri lungime şi pantă medie 7,3%, pe rutieri urmând să îi aştepte în vârf nu doar 25 de puncte în ierarhia tricoului alb cu buline roşii, ci şi premiul “Jacques Goddet”. De acolo, se va coborî vreme de 36 de kilometri, iar la finalul acestei porţiuni va începe ultima ascensiune de categorie specială din 2014, Hautacam (13,6 kilometri, pantă medie 7,8%).

Căţărarea a debutat în Le Tour acum două decenii, a figurat de doar patru ori ca sosire de etapă, iar învingători la precedentele vizite au fost Luc Leblanc (1994), Bjarne Riis (1996), Javier Otxoa (2000) şi Juan Jose Cobo (2008). Riis deţine şi recordul de ascensiune, 34 de minute şi 38 de secunde, danezul câştigând în urmă cu 18 ani de o manieră categorică. Atunci, el a fost urmat pe podium de Richard Virenque şi Laurent Dufaux, în vreme ce Miguel Indurain, deţinătorul trofeului, a sosit cu o întârziere de aproape două minute şi jumătate.

Acum, lider este Vincenzo Nibali, care are un avans mai mult decât liniştitor în faţa celorlalţi oameni de pe podium, dar asta nu înseamnă că italianul nu va încerca să câştige, pentru a încununa un Tur al Franţei perfect. Nibali se află în continuare într-o formă excelentă, iar dacă va ataca pentru a câştiga, este greu de crezut că vreun alt rutier îl poate urma. În schimb, Alejandro Valverde e sub o presiune uriaşă, venită din partea cicliştilor francezi, care vor accelera şi vor încerca să îi creeze noi probleme. Altfel, Thibaut Pinot va trebui să le ia timp lui Romain Bardet şi Jean-Christophe Peraud, rutierul lui FDJ având două obiective: să îşi asigure tricoul alb şi să îşi consolideze locul pe podium. Prima misiune nu se anunţă foarte grea, deoarece Pinot îi este superior lui Bardet, însă a doua va fi extrem de dificilă, în condiţiile în care Peraud se află în forma vieţii sale.

Învingător la Saint-Lary Soulan, Rafal Majka se bucură de un avans important în ierarhia căţărătorilor, dar Joaquim Rodriguez nu va renunţa la luptă, mai ales că ultimele două căţărări pun la bătaie un total de 75 de puncte. Pe de altă parte, nu ar fi exclus ca tricoul alb cu buline roşii să ajungă pe umerii lui Vincenzo Nibali, dacă rutierul Astanei se va impune pe Hautacam, iar Majka şi Rodriguez nu vor puncta serios pe cele două ascensiuni de categorie specială. Ultimul învingător de Tur al Franţei care şi-a adjudecat şi acest clasament a fost Eddy Merckx, în 1970.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: