Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

O conversaţie cu Davide Formolo

S-a apucat de ciclism la vârsta de şase ani, iar 15 ani mai târziu a devenit profesionist în World Tour, alături de Cannondale, şi s-a facut deja remarcat prin evoluţiile avute. Davide Formolo, căci despre el e vorba, este considerat de mulţi ca reprezentând viitorul ciclismului italian în Marile Tururi, şi pe bună dreptate, deoarece rezultatele sale de până acum au fost impresionante: clasări în top 10 în Turul Turciei şi Turul Elveţiei, dar şi un loc secund la Campionatele Naţionale, acolo unde a fost învins de actualul lider al Turului Franţei, Vincenzo Nibali. Înainte de a începe a doua jumătate a sezonului, Davide şi-a făcut timp pentru următorul interviu.

– Davide, cum a fost perioada petrecută la sub 23 de ani?

Au fost vremuri frumoase, mai ales atunci când eram împreună cu echipa şi nu aveam curse. Mereu găseam motive de distracţie şi bună-dispoziţie. În ceea ce priveşte rezultatele, pot spune că cel mai important a fost locul şase din Tour de l’Avenir. Îmi pare rău că nu am terminat mai sus, dar partea plină a paharului e că m-am simţit bine pe căţărări.

– La profesionişti, primul tău rezultat notabil a venit în Turul Turciei (n.r. – locul şapte). Te-ai aşteptat să termini atât de sus?

Sincer, nu. Antrenorii echipei mi-au spus că eram la un nivel bun, că aveam calităţi ce mă recomandau la o clasare importantă, aşa că am participat fără să ştiu cum mă voi descurca, dar cu speranţa că voi avea un rezultat bun, ceea ce s-a şi întâmplat.

– Două luni mai târziu, ai participat în Turul Elveţiei.

În timpul Turului Elveţiei am avut multe emoţii, era prima mea cursă de World Tour, era cu totul altceva. Mă declar mulţumit de rezultatul final, pentru mine a fost foarte frumos să termin pe locul şapte.

– Cum au fost Campionatele Naţionale?

Toată echipa mi-a spus că pot să obţin un rezultat bun, că mă pot descurca foarte bine, dar eu chiar nu ştiam la ce să mă aştept. Aşa că am decis să am încredere în echipă şi să dau tot ce am mai bun. La final am fost puţin supărat, pentru că la Campionatele Naţionale diferenţa e mare între a fi primul sau al doilea clasat. Chiar mi-a părut rău, deoarece a fost vorba de doar câţiva metri. Până la urmă, m-am liniştit şi mi-am spus că e bine şi aşa, chiar foarte bine.

– Care este programul tău pentru a doua jumătate a sezonului?

Voi merge în Turul Poloniei, Turul Colorado, Turul Albertei, Marele Premiu de la Quebec şi Marele Premiu de la Montreal. Momentan, nu am vorbit cu echipa despre obiectivele mele, dar îmi doresc să dau totul.

– Vei participa la Campionatele Mondiale?

Nu ştiu. Nu cunosc bine traseul şi nici nu am idee dacă Davide Cassani este dispus să ducă acolo un neo-profesionist.

Single Post Navigation

Lasă un comentariu