Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Turul Franţei 2014 – etapa a V-a

Le Tour 2014 Arenberg Porte du Hainaut

Pentru a comemora un secol de la începutul Primului Război Mondial, ASO a decis ca etapa a cincea să plece din Ypres, scena mai multor bătălii între germani şi forţele aliate. Etapa este scurtă, dar va reprezenta unul dintre cele mai importante teste pentru oamenii de clasament general, deoarece va aduce în calea acestora nouă porţiuni de piatră cubică, ce vor totaliza 15,4 kilometri: Gruson au Carrefour de L’Arbre, Pont-Thibaut to Ennevelin, Mons-en-Pévèle, Bersée, Orchies à Beubry-la-Fôret, Sars-et-Rosières à Tiloy-lez Marchiennes, Brillon à Warlaing, Wanginginies-Hamage à Hornaing şi Hélesmes a Wallers.

Pavatele au mai apărut de două ori în ultimul deceniu, iar Iban Mayo, Lance Armstrong şi Alberto Contador sunt doar câteva dintre numele mari care au avut o viaţa grea pe piatra cubică din nordul Hexagonului. Problemele vor apărea şi acum, mai ales că lupta pentru o poziţie cât mai bună va fi foarte disputată, mai multe echipe fiind interesate să îşi protejeze liderii şi să îi aducă într-o poziţie cât mai bună. Principalii favoriţi la câştigarea tricoului galben, Chris Froome şi Alberto Contador, vor avea alături rutieri cu experienţă pe acest teren, dar britanicul se bucură de un avantaj în raport cu adversarul său: constituţia fizică mult mai adecvată pentru pavate. Pe de altă parte, rămâne de văzut cum se va descurca acesta după căzătura suferită marţi, care a părut că l-a zguduit destul de serios.

Un alt ciclist aşteptat să se descurce bine este Alejandro Valverde, care a participat în câteva clasice ale nordului anul acesta. Tot dintre rutierii de general, Vincenzo Nibali şi Andrew Talansky ar mai trebui să meargă fără probleme, mai ales că se pot baza pe colegi experimentaţi, lucru ce nu se poate spune despre Romain Bardet, Thibaut Pinot sau Jurgen Van Den Broeck. La toate aceste calcule, trebuie adăugate haosul care va cuprinde plutonul imediat cum se va ajunge pe piatră cubică (un haos declanşat de faptul că foarte mulţi ciclişti nu sunt obişnuiţi cu acest teren) şi vremea teribilă, ploaia urmând să îşi pună serios amprenta asupra cursei.

În ceea ce priveşte candidaţii la victorie, omul de urmărit va fi Fabian Cancellara, triplul învingător din Paris-Roubaix. Dacă în urmă cu patru ani l-a protejat pe Andy Schleck, elveţianul nu va avea nicio îndatorire acum şi va încerca să obţină primul succes după doi ani în Le Tour. Peter Sagan va fi un alt favorit, statut de care se va bucura şi Niki Terpstra, olandezul care a cucerit “Infernul Nordului” în această primăvară. Fără victorie în clasicele pe pavate din 2014, Sep Vanmarcke speră să se impună aici şi să confirme potenţialul său, cu condiţia ca Belkin să nu îl ţină lângă Bauke Mollema. Cu clasări bune în Paris-Roubaix, Greg Van Avermaet va fi un alt favorit, belgianul fiind printre cei avantajaţi de o eventuală sosire la sprint.

Teoretic, şi Sebastian Langeveld ar putea să se implice în această etapă, însă totul va depinde de rolul său în echipa lui Garmin-Sharp, care ar putea decide ca olandezul să stea lângă Talansky. În schimb, John Degenkolb va avea libertate absolută şi va fi unul dintre marii favoriţi, recomandat şi de locul secund din Paris-Roubaix. IAM va fi condusă de Sylvain Chavanel, Heinrich Haussler şi Martin Elmiger, care îi pot oferi echipei elveţiene mai multe variante, cei trei urmând să încerce să le strice calculele favoriţilor, la fel ca Luca Paolini, Matthieu Ladagnous, Arnaud Démare şi Jens Keukeleire alţi outsideri periculoşi.

Single Post Navigation

2 thoughts on “Turul Franţei 2014 – etapa a V-a

  1. De acord cu tine ca cei mentionati sunt favoriti la victoria in etapa de azi, dar pe langa asta cred ca vor fi ceva surprize legate si de faptul ca etapa e mult mai scurta decat un clasic Paris-Roubaix. Astfel oboseala nu-si va pune chiar asa de mult amprenta asupra rutierilor.
    Cum de la ultimul sector pavat pana la final mai sunt 5km, echipele se vor putea regrupa si poate vom vedea o sosire la sprint cu victoria aceluiasi Kittel. Pentru asta mai conteaza si cat de lata va fi soseaua dupa sectorul de la Hélesmes à Wallers.

    • Nu am avut timp sa raspund ieri, dar Kittel invingator intr-o etapa cu pavate chiar a fost un pronostic fantezist. Altfel, au existat surprize, cea mai mare fiind produsa de Nibali.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: