Pe scurt
Nicholas Roche a câştigat Route du Sud, trecându-şi în palmares primul succes al carierei într-o cursă pe etape. În vârstă de 29 de ani, Roche a devenit doar al treilea irlandez care s-a impus în Route du Sud, după tatăl său, Stephen Roche (1985), şi vărul său, Daniel Martin (2011). Principal favorit la startul competiţiei, Alejandro Valverde a sosit pe locul al doilea, la 45 de secunde în urma învingătorului, în timp ce pe trei s-a clasat un alt rutier de la Tinkoff-Saxo, australianul Michael Rogers. Ambii ciclişti ai echipei ruse sunt aşteptaţi să îl însoţească pe Alberto Contador în Le Tour.
Philippe Gilbert a triumfat în Ster ZLM Toer (fostul Ster Elektrotoer), câştigând şi două etape pe parcurs. Belgianul de la BMC, care nu va participa în Turul Franţei, a ajuns la trei victorii în cursa de pe teren propriu, performanţă pe care nu a mai atins-o niciun alt rutier. Pe lângă clasamentul general, Gilbert şi-a mai adjudecat şi ierarhia pe puncte. Podiumul din Ster ZLM Toer a fost 100% belgian: Tim Wellens a terminat pe doi, la 12 secunde de învingător, în timp ce a treia treaptă i-a revenit lui Gianni Meersman.
Turul Sloveniei a fost o competiţie a premierelor: dacă Sonny Colbrelli şi Francesco Manuel Bongiorno şi-au trecut în palmares cel dintâi succes la profesionişti, Tiago Machado a obţinut prima victorie într-o cursă pe etape. Portughezul în vârstă de 28 de ani, venit la NetApp-Endura la începutul acestui sezon, i-a devansat pe rusul Ilnur Zakarin, învingătorul din Turul Azerbaidjanului, şi pe italianul Matteo Rabottini. De remarcat că în ultima etapă, câştigată de Elia Viviani, Eduard Grosu a terminat pe locul secund, înaintea australianului Michael Matthews.
Înaintea Campionatelor Naţionale, programate săptămâna viitoare, ierarhia victoriilor individuale este condusă de rutierul lui Lotto-Belisol, André Greipel, care a câştigat 11 curse. Germanul în vârstă de 31 de ani e urmat de Mark Cavendish şi Alexander Kristoff, ambii cu câte nouă succese. În clasamentul pe echipe, locul întâi este ocupat de Omega Pharma-Quick Step, care a adunat 39 de victorii. Pe locul al doilea e Giant-Shimano, cu 25 de succese, podiumul fiind completat de Orica-Green-Edge, aflată la borna 21.
Într-un interviu pentru Gazzetta dello Sport, Vincenzo Nibali a declarat că în 2015 va participa în Il Giro şi Le Tour. Va fi pentru a doua oară în cariera italianului de la Astana când acesta va concura în primele două Mari Tururi ale sezonului, după 2008; atunci, el s-a clasat pe 11 în Corsa Rosa şi pe 20 în Turul Franţei. Este de aşteptat ca Nibali să îl aibă alături pe compatriotul său, Fabio Aru, care a impresionat în Il Giro, terminând pe locul al treilea. Dorit de BMC şi Sky, acesta se află foarte aproape să îşi prelungească înţelegerea cu Astana.
Mi se pare interesanta dorinta lui Nibali de a concura la anul atat in Giro cat si in Le Tour. Mai ales ca vine in acest moment cand este contestat de Vinokourov si nici nu e in cea mai buna forma a sa. Cred ca ar fi mai bine sa il lase pe Aru sa concureze singur intr-un mare tur. Cat despre Eduard Grosu ce sa mai zic? Are performante foarte bune anul acesta. Stii cumva ceva despre calificarile la mondial, sunt sanse sa avem 2 sportivi calificati?
Si eu sunt de parere ca Aru merita sa fie lider, dar cred ca Nibali va merge in Giro la turatie maxima, pentru a castiga cursa, deoarece nici el nu mai este tanar si stie ca trebuie sa profite de toate ocaziile aparute. Apoi, in Turul Frantei, va putea rula mult mai relaxat si va fi acoperit in cazul unui rezultat slab.
Nibali a ratat momentul anul trecut. Era in mare forma si putea emite ceva pretentii si la Le Tour.
La anul e de vazut in ce forma va fi.
La ce forma au avut Froome si Quintana, Nibali putea spera cel mult la locul al treilea (pe care se clasase, in 2012).