Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Joe Dombrowski: “Planul este să iau startul în Vuelta”

Când am vorbit cu Joe Dombrowski, se afla în Alpii Francezi, la Isola 2000, acolo unde se pregătea pentru Turul Elveţiei, care debutează astăzi. Un rutier cu un potenţial uriaş pentru cursele pe etape, tânărul american a scăpat de problemele la genunchi care i-au dat bătăi de cap în primele luni ale sezonului şi este încrezător că sezonul său poate deveni din ce în ce mai bun. Apoi, dacă va fi ferit de accidentări şi va atinge un nivel ridicat în august, Joe Dombrowski va lua startul în Vuelta, unde nu este deloc exclus să fie printre protagonişti şi să confirme astfel de ce mulţi l-au considerat un viitor câştigător de Mari Tururi încă din 2012, când s-a impus în Girobio.

– Joe, cum ai descrie sezonul avut până acum?

Am avut un start mai lent, deoarece în primăvară m-am confruntat cu acea accidentare la genunchi, aşa că prima mea cursă adevărată a fost Turul Californiei. M-am descurcat bine şi lucrurile au decurs ok, după care m-am întors în Europa şi am luat startul în Turul Bavariei, însă, din păcate, am căzut în etapa secundă şi am fost nevoit să merg la spital pentru nişte copci. Nu am prea multe zile de cursă, dar mă pregătesc pentru Turul Elveţiei şi îmi găsesc ritmul, chiar dacă startul de sezon a fost mai dificil.

– Care sunt diferenţele dintre primul şi al doilea tău sezon ca profesionist?

Cea mai mare diferenţă este reprezentată de nivelul de familiaritate. Anul trecut am ajuns la o echipă nouă, m-am mutat într-o altă ţară, iar asta a adus multe schimbări, în timp ce anul acesta aveam apartamentul deja pregătit la Nisa şi m-am simţit mai mult ca acasă. Cunosc zona şi ştiu la ce să mă aştept, spre deosebire de primul sezon, când participam în World Tour într-o echipă nouă, într-un mediu nou; a fost un pas uriaş în ceea ce priveşte cicliştii împotriva cărora am concurat. De asemenea, pentru noi, americanii, a fost vorba şi despre o schimbare importantă a stilului de viaţă.

– Ce îmbunătăţiri ai făcut în acest sezon?

Au fost îmbunătăţiri realizate atât pe bicicletă, cât şi în afara curselor, cum ar fi schimbarea majoră a stilului de viaţă, adusă de faptul că m-am instalat în Nisa. Pe bicicletă, din cauza accidentării pe care am suferit-o în primăvară, nu am putut să mă pregătesc aşa cum am vrut, dar în iarnă am tras din greu în sala de forţă, astfel încât să devin mai puternic şi să mă pot recupera mai bine.

– Cât de important a fost Turul Californiei pentru încrederea ta?

Cred că a fost foarte important, deoarece nu am avut săptămâni de antrenamente ca la carte înainte de cursă, care era un obiectiv important pentru echipă şi sponsorul nostru, 21st Century Fox, deoarece, pe lângă Turul Franţei, doreau să câştige şi această cursă. Eu am vrut să mă descurc bine şi să îl susţin pe Bradley Wiggins în etapele montane, iar acesta a fost un pas important după startul slab de sezon avut şi mi-a dat încrederea de care aveam nevoie pentru următoarele curse.

– Te afli sub o anumită presiune pentru a obţine primul succes la profesionişti?

Da, este ceva presiune, dar nu din partea echipei, deoarece avem ciclişti mari care pot obţine victorii, ci presiune pe tine însuşi pentru a obţine rezultate, în condiţiile în care toţi cei care ajung la acest nivel sunt motivaţi, competitivi şi îşi doresc să se descurce bine. Odată ce ai ajuns în World Tour, să fii ciclist devine mai mult o meserie, nu mai e la fel ca la amatori, acolo unde concuram doar pentru noi. Aş vrea să obţin câteva rezultate anul acesta, poate nu în cursele mari, unde i-am putea avea pe Froome sau Wiggins, dar în competiţiile de mai mică anvergură, ce le oferă oportunităţi tinerilor. Mă refer aici la curse ca Turul Austriei, Tour de L’Ain sau Vuelta a Burgos.

– Cu ce obiective vei lua startul în Turul Elveţiei?

Mergem cu Wiggins acolo şi el va fi liderul nostru pentru clasamentul general. Managementul în continuare încească să îşi dea seama pe cine va trimite în Turul Franţei, iar câţiva dintre rutierii prezenţi în Turul Elveţiei vor căuta să prindă echipa pentru Le Tour. În ceea ce mă priveşte, sper să îl ajut pe Bradley în munţi, să fiu prezent în frunte. Astfel, te poţi face remarcat în momentele-cheie ale cursei.

– Ai discutat cu echipa despre un posibil start în Vuelta?

Da, am vorbit la începutul sezonului, şi planul este să particip în Turul Spaniei. Mi-ar plăcea mult să concurez în acea cursă, mai ales că am avut un start mai lent de sezon. Cred că asta va conta, deoarece Vuelta apare pe finalul stagiunii şi uneori e mai bine să ajungi proaspăt la startul acestor curse.

– Şi cu ce gânduri vei merge acolo?

Totul va depinde de cine va fi liderul nostru. Dacă în echipă vor fi doar ciclişti tineri, atunci poate voi avea ocazia să lupt pentru clasamentul general fără presiune şi să mă aflu în faţă în momentele importante. În cazul în care vom avea un rutier important care va fi liderul pentru general, atunci nu aş avea probleme în a-l susţine pe munţi şi a încerca să obţin o victorie de etapă. Dacă aş reuşi asta, ar fi extraordinar. Să particip în Turul Spaniei ar fi important şi pentru a câştiga experienţă, deoarece înveţi şi progresezi mult în prima ta cursă de trei săptămâni.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: