Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Rutierul săptămânii

Rigoberto Uran este omul momentului, după ce a câştigat o etapă în Turul Italiei şi a preluat tricoul roz, devenind primul ciclist sud-american care conduce clasamentul general din Il Giro. Spre surprinderea multora, diferenţa dintre el şi adversarii săi nu s-a făcut pe munte, ci la contratimp, acolo unde rutierul echipei Omega Pharma-Quick Step a fost cu o clasă peste toţi ceilalţi favoriţi şi a confirmat că în epoca modernă trebuie să fii un ciclist cu adevărat complet pentru a emite pretenţii la câştigarea clasamentului general al unui Mare Tur.

În etapele montane care au urmat succesului de la Barolo, Uran nu a mai arătat aceeaşi prospeţime, însă acest lucru nu trebuie interpretat doar ca o slăbiciune, ci şi ca o strategie bine pusă la punct de un ciclist care a avut ce învăţa din perioada petrecută la Sky, în slujba lui Bradley Wiggins şi Chris Froome. Conştient că ultima săptămână a Turului Italiei va aduce etape infinit mai grele decât cele de până acum, columbianul în vârstă de 27 de ani a părut împăcat cu gândul că pierde câteva zeci de secunde în raport cu unii dintre adversari, dacă asta înseamnă că îşi păstrează nu doar poziţia de lider, ci şi resursele de energie, ce vor conta atât de mult pe ascensiuni ca Val Martello, Monte Grappa sau Monte Zoncolan.

Unul dintre puţinii columbieni învingători într-un contratimp dintr-un Mare Tur (până la el, ultimul care a reuşit asta a fost Víctor Hugo Peña, în Vuelta 2004), Rigoberto Uran se află acum înaintea celei mai dificile săptămâni din carieră, testul care îl aşteaptă urmând să îl solicite enorm nu doar la nivel fizic, ci şi psihic. În cazul în care totul va decurge bine, Uran nu doar că va deveni primul ciclist din emisfera sudică triumfător în Giro, dar şi rutierul din afara Europei cu cele mai multe zile petrecute în tricoul roz.

Single Post Navigation

2 thoughts on “Rutierul săptămânii

  1. Mai degraba, nu poate mai mult, acesta-i nivelul sau pe catarari. Sa nu uitam ca poarta Maglia Rosa in urma unui contratimp, nu ca le-ar fi innodat picioarele pe vreo catarare, capitol la care cam sufera ! Froome castiga pe catarari, nu doar la contratimp, dar nu este cazul sa-i punem in balanta, diferentele-s uriase.
    Sa-l vedem in urmatoarele etape montane daca merita sa ajunga la Trieste in tricoul roz, daca nu…inseamna ca este departe de a castiga un mare Tur.
    Chestia cu pastratul energiei nu prea se mai aplica in ziua de azi decat in cazul in care ai un avantaj fragil si nu pierzi nici o secunda. La 2:40 min isi permite, dar nu ptr ca asa vrea el ci ptr ca atat poate pe catarari si nu-l vad sa-si revina ptr ca nu are UNDE sa-si revina si mai ales din CE sa-si revina. Sa mergi ` ceas ` pe catarari si sa ai o zi proasta, OK, intelegem…dar sa vii mereu in spatele celorlalti la zeci de secunde si deja miroase a chinuiala pe catarari. Daca ai 3:29 de ce sa nu treci cu ` tancul ` peste ei, huh ?
    Nici Quintana nu se afla intr-o forma de exceptie, Majka ramane singurul care poate da lovitura in acest Tur, atat. Aru poate continua a pune paie pe foc. e binevenit 😀

    • E un Giro destul de ciudat, asa ca nu l-as scoate din calcule nici pe Pozzovivo. Raman la ideea ca Uran poate mai mult pe catarari, insa isi face tactica in functie de avantajul mare pe care il are, de contratimpul de vineri, dar si luand in calcul faptul ca s-au redus diferentele dintre adversarii sai, ceea ce inseamna ca in cazul unui atac dat de X, nu doar el va trebui sa traga, ci si altii, astfel incat sa nu isi piarda locul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: