Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Concluzii după clasicele din Ardeni

BMC a avut de aşteptat mai bine de două sezoane pentru o victorie a lui Philippe Gilbert într-o clasică, iar aceasta a venit în Amstel Gold Race, care a ajuns “cursa de casă” a belgianului. Deşi nu a mai atins nivelul din 2011 (şi nici nu o va mai face), fostul campion mondial poate fi mulţumit cu campania sa, rezultatele obţinute în Ardeni avându-l drept principal artizan pe Valerio Piva. Venit de la Katusha, italianul a schimbat faţa echipei nord-americane, a insistat să se realizeze transferul lui Samuel Sanchez (un ciclist-cheie pentru Gilbert în ultimele săptămâni), a revitalizat mulţi rutieri care îşi pierduseră busola şi a adus un suflu nou, bazat o o strategie mai curajoasă, care a avut succes. Datorită lui, BMC se poate considera pe plus la finalul lunii aprilie.

Alejandro Valverde este un alt rutier care are toate motivele să fie mulţumit de seria sa din Ardeni. După şase sezoane de secetă în aceste curse pe care le iubeşte atât de mult, ibericul a dat lovitura cu două zile înainte de a împlini 34 de ani, impunându-se în Flèche Wallonne, care a devenit proprietatea spaniolilor în ultima vreme. La acel succes, Valverde a adăugat un loc patru în Amstel Gold Race şi un loc secund în Liège–Bastogne–Liège, toate venite după evoluţii solide, bazate pe experienţa sa vastă, dar şi pe viclenia care l-a făcut atât de cunoscut în pluton. Este adevărat, liderul lui Movistar nu şi-a trecut în palmares un Monument, însă a fost cel mai constant ciclist în ultima săptămână.

Michal Kwiatkowski a încheiat clasicele din Ardeni fără nicio victorie, dar asta contează mai puţin pentru polonezul în vârstă de numai 23 de ani, al cărui progres în acest sezon este cu adevărat fantastic. În interval de doar două luni, rutierul echipei Omega Pharma-Quick Step a bifat trei borne importante – prima victorie într-o cursă de o zi, primul podium într-o clasică, primul podium într-un Monument – şi a arătat că are tot ce îi trebuie pentru a domina cursele valonate în anii următori (fără ca asta să însemne că se va limita doar la acestea, Milano-San Remo şi Turul Flandrei fiind alte clasice care i se potrivesc). De altfel, nu ar fi deloc exclus ca la finalul carierei, când se va vorbi despre Kwiatkowski, polonezul să fie pus în compania unor legende ca Rik Van Looy, Sean Kelly, Fabian Cancellara sau Tom Boonen.

Cu câteva zile înainte de Liège–Bastogne–Liège, Simon Gerrans menţiona într-un interviu că înţelegerea sa cu Orica-GreenEdge expiră la finalul stagiunii şi îşi manifesta dorinţa de a continua alături de gruparea din ţara natală. Australianul se bucurase de un debut excelent de an, cu triumfuri la Campionatele Naţionale şi în Turul Down Under, însă problemele de sănătate avute în martie l-au tras înapoi şi senzaţia era că va rămâne fără victorie în Ardeni, mai ales că Amstel Gold Race era cursa care i se potrivea cel mai bine, iar acolo terminase pe trei. Însă Gerrans a dat lovitura în “La Doyenne”, unde a scris istorie, după o zi în care nu a ieşit deloc în evidenţă, cu excepţia ultimilor 200 de metri, când a sprintat pentru un succes ce îl va transforma într-unul dintre cei mai căutaţi rutieri din pluton în perioada de transferuri, ce va începe în luna august.

Mulţi ciclişti au părăsit clasicele din Ardeni dezamăgiţi, dar parcă niciunul nu a fost înconjurat de mai multă simpatie ca Daniel Martin. Irlandezul în vârstă de 27 de ani, care a început cu stângul Amstel Gold Race, unde a fost nevoit să abandoneze, şi-a revenit pe parcurs, a terminat pe doi în Flèche Wallonne şi a pornit ca favorit în ultimul Monument al primăverii. Unul dintre cei mai puternici oameni din cursă, Martin a dat dovadă şi de multă inteligenţă, alegând perfect momentul pentru a ataca şi a încerca să obţină un nou succes în Liège–Bastogne–Liège. Din păcate, o pată de ulei (se presupune) l-a adus la pământ în ultimul viraj şi l-a lăsat pe ciclistul lui Garmin-Sharp cu un gust amar. Singura parte bună, dacă există într-adevăr aşa ceva pentru Daniel Martin, este că nu se afla în faţa primei victorii din carieră într-o clasică majoră.

Dintre toate echipele ce au pornit la drum în Ardeni cu planuri mari, Katusha este singura care nu a obţinut nici măcar un podium, însă la fel de adevărat e că formaţia rusă poate da vina pe ghinion. După căzăturile suferite de Joaquim Rodriguez, Katusha a rămas fără principalul ei rutier şi a fost nevoită să schimbe tactica din mers şi să caute alte soluţii. Dani Moreno a dat dovadă de constanţă, dar asta s-a tradus doar printr-un loc nouă ocupat în toate cele trei clasice, fiind evident că spaniolul se află la un nivel mai scăzut decât cel din 2013, în timp ce Giampaolo Caruso putea produce cea mai mare surpriză văzută într-un Monument de la Turul Lombardiei 2011 (Oliver Zaugg), dacă linia de sosire din Liège–Bastogne–Liège ar fi venit cu 200 de metri mai repede.

Odată cu finalul clasicelor de primăvară, Italia a mai ratat o ocazie de a obţine un Monument, astfel încât perioada de secetă a peninsularilor va ajunge la cel puţin şase ani. Enrico Gasparotto, Vincenzo Nibali şi Damiano Cunego erau principalele speranţe ale Italiei la un succes, însă niciunul nu a reuşit să termine nici măcar între primii zece. Dacă Gasparotto şi Cunego au mers în nota obişnuită, de la Nibali aşteptările erau foarte mari, chiar ciclistul Astanei declarând că Liège–Bastogne–Liège este primul său mare obiectiv din 2014. Însă “Rechinul” nu a fost capabil să dea nici măcar un atac, iar Italia a trebuit să se mulţumească cu locurile patru şi cinci, aduse de Giampaolo Caruso şi Domenico Pozzovivo, doi rutieri pe care nimeni nu i-a luat în seamă înainte de start.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: