Concluzii după Turul Trentino
La începutul sezonului, când Valerio Piva i-a transmis că va merge în Il Giro, şi nu în Turul Franţei, Cadel Evans nu şi-a putut ascunde dezamăgirea, însă australianului i-a trecut supărarea, după ce s-a impus în Turul Trentino, la capătul unei evoluţii solide. Primul rutier de la Antipozi triumfător în cursa din Italia, dar şi cel mai vârstnic (37 de ani şi 70 de zile, Evans se află într-o formă foarte bună, fără ca asta să însemne că a ajuns la 100%. Deşi o bună parte din avans a câştigat-o la contratimpul pe echipe din etapa inaugurală, ciclistul lui BMC a impresionat mai ales pe căţărările lungi, unde nu a pierdut multe secunde, iar în aceste condiţii se poate gândi la un nou podium în Giro.
Schimbările nu reprezintă întotdeauna o garanţie a succesului, însă în cele mai multe rânduri sunt binevenite. Un exemplu perfect este Mikel Landa, care a trecut la Astana, după trei sezoane petrecute alături de Euskaltel. Pe parcursul Turului Trentino, bascul în vârstă de 24 de ani a arătat că se află la un nivel ridicat, totul culminând cu victoria superbă obţinută pe legendarul Monte Bondone, acolo unde în trecut s-a impus şi luxemburghezul Charly Gaul. Dacă va evolua la fel şi în luna mai, Landa va fi un element-cheie în tentativa lui Michele Scarponi de a termina din nou Il Giro între primii trei şi, în funcţie de cum vor merge lucrurile, se poate gândi şi la un succes de etapă.
Fabio Duarte s-a întors, iar 2014 pare să fie anul în care să confirme aşteptările puse în el. Columbianul în vârstă de 27 de ani, fost campion mondial de tineret, a terminat pe locul patru Turul Trentino, ratând o prezenţă pe podium pentru câteva sutimi de secunde, pierdute de echipa sa în contratimpul de marţi. Fără rezultate notabile în cursele de trei săptămâni, Duarte este pregătit să schimbe această statistică în Turul Italiei, cu două condiţii: să îşi păstreze picioarele încă o lună, iar problemele cu vizele pe care le au câţiva dintre colegii săi să se rezolve până pe 9 mai.
Campion al Africii de Sud, Louis Meintjes este “diamantul” echipei MTN-Qhubeka, însă asta înseamnă şi că va fi greu de păstrat, în ciuda faptului că mai are contract pentru 2015. Medaliat cu argint mondial în cursa de tineret de la Florenţa, Meintjes a progresat enorm din toamna trecută, iar rezultatele nu au întârziat să apară. După ce a încheiat pe 11 Turul Langkawi şi pe doi Turul Mzansi, ciclistul în vârstă de doar 22 de ani a arătat cu adevărat de ce este în stare în Turul Trentino, acolo unde nu doar că a rămas alături de cei mai buni, dar a şi atacat în etapa-regină, pe care a terminat-o pe poziţia secundă. Evoluţia de acolo i-a adus tricoul alb şi un binemeritat loc cinci la general, iar senzaţia este că odată cu aceste rezultate, sezonul de abia a început pentru Louis Meintjes.
Italia are o cultură ciclistă fantastică, însă şi multe dificultăţi în a-şi găsi tinere talente pe care să se bazeze în viitor, deşi nu duce lipsa unei baze de selecţie. Partea bună este că, din când în când, câţiva tineri rutieri îşi fac apariţia şi încep să îşi construiască un nume, atrăgând atenţia tuturor. Unul dintre aceşti ciclişti e Edoardo Zardini, de la Bardiani. Originar din Veneto şi fost câştigător al Giro delle Valli Cuneesi, Zardini a surprins pe toată lumea cu atacul dat în etapa întâi din Turul Trentino, care i-a adus primul succes la profesionişti, dar şi o prezenţă în Il Giro, acolo unde va fi unul dintre oamenii de urmărit în rundele montane.
Daca Evans va castiga Il Giro…toti rutierii tineri vor fi debusolati dpdv psihic ! :))) La modul ca daca Horner si Evans ajung sa castige la aceste borne de varsta asemenea tururi, ei chiar n-au nici o sansa ! :)) Glumesc, desigur, insa se pare ca nu Evans ar trebui sa se teama de Quintana, ci invers ! Cadek este genul de rutier care tace si face, construieste si ramane in carti dandu-le celorlalti de gandit ca nu prea are carti bune si ca nu reprezinta vreun pericol, dar ptr spectacol mi-as dori sa-l vad pe Cadel ridicand trofeul la final. Quintana are tot timpul din lume sa castige toate cele 3 tururi, Cadel ptr intreaga sa cariera ar merita un asa premiu inspre final. Traieste in Italia si cred ca se antreneaza de zor ptr etapele dificile din Il Giro.
Nu m-a surprins victoria din Turul Trentino, maturitatea si forma buna intrece nebunia tanarului care de altceva nu prea depinde.
Nu sunt de acord cu un lucru, expresia „are tot timpul din lume sa castige”. Niciodata nu mi-a placut. Daca un ciclist mai tanar are sansa sa se impuna intr-o cursa, in detrimentul unui veteran, nu vad de ce rutierul respectiv nu ar trebui sustinut. Iti dau si cel mai bun exemplu: in 2011, multa lume a spus „bine ca a castigat Cadel Evans Turul Frantei, merita, e batran si era ultima sansa. Andy Schleck are tot timpul sa o faca”. Ce s-a intamplat intre timp? Stim foarte bine. Din punctul meu de vedere, in sport nu are ce cauta „are tot timpul”, deoarece viata, la un moment dat, s-ar putea sa joace o festa.