Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Rutierul săptămânii

Philippe Gilbert a revenit, iar senzaţia este că belgianul a dat timpul înapoi, până în 2010 sau 2011, când era unul dintre cei mai buni rutieri ai plutonului şi pornea cu un avantaj în faţa oponenţilor încă de la start. După ce la jumătatea săptămânii trecute şi-a adjudecat Brabantse Pijl, fostul campion mondial a oferit o reprezentaţie de zile mari în Amstel Gold Race, unde nu doar că s-a impus pentru a treia oară, dar a şi stabilit un nou record de ascensiune pe Cauberg. Practic, Gilbert se identifică cu dealul olandez, pe lângă succesele din Amstel mai câştigând acolo şi tricoul curcubeu, în 2012.

La fel de adevărat este că nu doar forma belgianului a fost impresionantă, ci şi strategia aleasă de BMC, care a fost excelentă. Mai întâi, echipa americană l-a trimis pe Greg Van Avermaet în frunte, când mai erau 40 de kilometri, obligându-le pe celelalte formaţii să ducă trena, pentru ca apoi, când s-a intrat pe Cauberg, să iasă la atac cu Samuel Sanchez, păcălindu-i astfel pe principalii adversari ai lui Gilbert şi deschizându-i acestuia calea către un nou succes în Amstel Gold Race, ciclistul originar din Valonia urcând pe locul secund într-un clasament all-time acolo.

După doi ani şi jumătate frustranţi, în care titlului mondial de la Valkenburg i-au fost adăugate doar trei victorii de etapă în Turul Spaniei, Philippe Gilbert (ajutat şi de Valerio Piva, unul dintre cei mai inteligenţi directori sportivi din pluton) şi-a regăsit nu doar picioarele, dar şi moralul, iar aceste aspecte l-au ajutat să devină din nou rutierul dominant în clasicele valonate. Dacă la toate cele menţionate mai sus se adaugă şi o foame uriaşă de victorii, belgianul nu are cum să nu fie considerat principalul favorit în Liège-Bastogne-Liège.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: