Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Rutierul săptămânii

Alberto Contador s-a impus în Turul Ţării Bascilor, Alessandro Petacchi – la 40 de ani – şi-a adjudecat Grand Prix Pino Cerami, însă rutierul săptămânii nu are cum să nu vină din Paris-Roubaix, al treilea Monument al sezonului, acolo unde Niki Terpstra a obţinut cea mai mare victorie a carierei, una la care visa de mic, atunci când batavii nu aveau un ciclist pentru această cursă, aflându-se într-o evidentă criză de rezultate. Profitând de tactica foarte bună a echipei sale şi de avantajul numeric oferit de Omega Pharma-Quick Step în grupul de frunte, ciclistul în vârstă de 29 de ani a decolat în ultimii şase kilometri şi a ajuns singur pe velodrom, devenind doar al şaselea olandez din istorie triumfător în “Infernul Nordului”.

Un om care mereu s-a pus în slujba echipei, un “locotenent” cum puţini există în clasicele nordului la ora actuală, Terpstra s-a transformat din rutierul care îl lansa pe Tom Boonen către victorie, în 2012, într-un câştigător meritoriu de Paris-Roubaix, la capătul uneia dintre cele mai frumoase ediţii din ultima vreme. Triumful de duminică a încununat un sezon de vis, în care batavul a mai bifat succese în Turul Qatarului şi Dwars door Vlaanderen (până la el, doar compatriotul lui, Jan Raas, se mai impusese în semi-clasica belgiană şi în Paris-Roubaix în acelaşi an).

Un “ucenic” al lui Servais Knaven – precedentul olandez învingător în “Regina Clasicelor” – în perioada petrecută la Milram, Niki Terpstra a devenit acum unul dintre cei mai importanţi ciclişti de clasice din pluton, un om pe care nimeni nu îşi mai permite să îl subestimeze. Tot ce rămâne de văzut este dacă va continua alături de Omega Pharma-Quick Step, în condiţiile în care acolo nu va fi niciodată lider principal, cât timp Boonen se va afla prin preajmă. Cu belgianul acolo, dar şi Zdenek Stybar, Stijn Vandenbergh şi Guillaume Van Keirsbulck, e greu de crezut că statutul lui Terpstra se va schimba semnificativ, chiar şi după acest succes. Tocmai de aceea, nu ar fi exclus ca 2015 să îl găsească la o altă echipă, care să îi ofere libertate absolută în cursele de o zi.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: