Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Concluzii după Turul Ţării Bascilor

Alberto Contador a demonstrat încă o dată că se află în cea mai bună formă din ultimii ani şi că este pregătit să dea totul pentru a câştiga Turul Franţei, victoria lui de pe teren propriu fiind sinonimă cu un nou avertisment trimis echipei Sky şi lui Chris Froome. Deşi în unele momente i-a lipsit un kick suplimentar (Arrate este un exemplu bun), spaniolul a dominat clar Turul Ţării Bascilor, iar triumful său este cu atât mai impresionant, cu cât a făcut progrese evidente la contratimp, fiind acum la nivelul din urmă cu cinci ani. Al 17-lea succes al carierei într-o cursă pe etape, Turul Ţării Bascilor a reprezentat ultima competiţie a lui Contador înainte de a-şi începe elaborata pregătire pentru Turul Franţei, acolo unde are toate şansele să îşi recâştige coroana pe care ultima oară a obţinut-o în 2009.

Progresele făcute de Michal Kwiatkowski sunt din ce în ce mai evidente şi impresionante, tânărul polonez devenind mai bun de la o săptămână la alta. În Spania, rutierul echipei Omega Pharma-Quick Step a limitat pierderile pe căţărări şi a dat totul la contratimpul din ultima zi, urcând cinci locuri, până pe poziţia secundă. Astfel, el a bifat cel mai valoros rezultat al carierei într-o cursă de World Tour şi a arătat că este pregătit pentru clasicele din Ardeni, forma sa de acum plasându-l printre marii favoriţi în Amstel Gold Race şi Liège–Bastogne–Liège. Pentru ca totul să fie perfect, el sa va putea baza acolo pe un Wout Poels renăscut, aflat poate la cel mai ridicat nivel al carierei.

Turul Ţării Bascilor a început bine pentru Alejandro Valverde, dar s-a încheiat dezamăgitor, spaniolul în vârstă de 33 de ani terminând doar al cincilea, după un contratimp foarte slab. Este adevărat că Valverde a atacat în două ocazii, dar ibericului parcă îi lipseşte ceva în cursele mari, acolo unde întâlneşte adversari puternici. Fără victorie în World Tour sezonul acesta, liderul lui Movistar pare reţinut în astfel de competiţii şi nu ar fi exclus ca în clasicele din Ardeni, acolo unde va porni ca unul dintre favoriţi, să adopte din nou tactica defensivă pentru care a devenit cunoscut în pluton.

La doar 21 de ani şi aflat în primul său sezon ca profesionist, Simon Yates s-a clasat pe un excelent loc 12, înaintea unor ciclişti mult mai titraţi şi experimentaţi, ca Samuel Sanchez sau Roman Kreuziger. În toamna trecută, britanicul a ales-o pe Orica-GreenEdge în detrimentul lui Sky, deoarece a dorit să beneficieze de mai multe oportunităţi, iar decizia luată s-a dovedit deja a fi foarte inspirată, în condiţiile în care echipa australiană nu are un lider pentru cursele pe etape, iar Yates poate creşte fără presiune şi fără să trebuiască să muncească în permanenţă pentru altcineva. La cât talent are şi la cât de frumos progresează, rutierul englez va lupta pentru victorie în astfel de curse pe etape în cel mult doi ani.

Aflat în al cincilea sezon alături de Sky, Ben Swift merge excelent în această primăvară, iar rezultatele continuă să se adune în CV-ul său. După un loc trei în Milano-San Remo şi o victorie în etapa inaugurală din Settimana Internazionale di Coppi e Bartali, britanicul a bifat în Turul Ţării Bascilor primul succes de World Tour din ultimii trei ani şi a impresionat nu atât prin viteza arătată la sprint, cât prin felul cum s-a descurcat pe căţărările dure de acolo. Prin evoluţia sa din Spania, este posibil ca Swift să îşi fi asigurat deja un loc în echipa lui Sky pentru Turul Franţei.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: