Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Johan Museeuw: “Turul Flandrei are mai mulţi favoriţi”

Johan Museeuw

Una dintre cele mai mari curse din lume, apărută în urmă cu mai mult de un secol, Turul Flandrei este programat duminică şi toată lumea aşteaptă o luptă extraordinară între Fabian Cancellara, deţinătorul trofeului, Tom Boonen, marele său rival, Peter Sagan şi Sep Vanmarcke. Traseul e diferit faţă de cel de anul trecut, cu Koppenberg mai aproape de final şi cu doar două treceri peste circuitul Oude Kwaremont – Paterberg, însă asta nu înseamnă că este mai uşor.

Cum ar putea arăta scenariul cursei? Care sunt atuurile favoriţilor? E posibil să avem un învingător-surpriză? Johan Museeuw – un adevărat “Leu al Flandrei” şi un rutier care şi-a pus amprenta asupra cursei în anii ’90 – a avut amabilitatea să îşi facă timp la începutul săptămânii pentru a răspunde acestor întrebări.

– Domnule Museeuw, Turul Flandrei şi Paris-Roubaix se apropie, iar Tom Boonen şi Fabian Cancellara sunt consideraţi din nou pricipalii favoriţi. Sunteţi de acord?

Da, sunt singurii ciclişti care pot câştiga atât Turul Flandrei, cât şi Paris-Roubaix, dar să nu uităm că Boonen a avut ceva probleme, iar şansele sale depind de cum se va recupera săptămâna aceasta. Cancellara a fost extraordinar vinerea trecută, în E3 Harelbeke, şi are un mic avantaj faţă de Boonen, dar mă aştept să îi văd pe amândoi într-o formă excelentă duminică.

– Care sunt punctele forte ale lui Cancellara şi Boonen atunci când vine vorba despre echipele lor?

Principalul atu al lui Trek este Stijn Devolder, care a oferit o adevărată demonstraţie de forţă week-end-ul trecut. El e cheia victoriei lui Cancellara, dar şi poate câştiga Turul Flandrei, dacă ne uităm la condiţia sa fizică. Nu ştiu dacă va încerca să se impună sau dacă va munci pentru Cancellara, însă este într-o formă excelentă. În ceea ce îi priveşte pe ceilalţi colegi ai săi, nu cred că sunt suficient de puternici pentru a-l ajuta pe final. Boonen are un avantaj important atunci când vine vorba despre echipă, deoarece Omega Pharma-Quick Step e mult mai solidă. Îi are pe Zdenek Stybar, Niki Terpstra şi Stijn Vandenbergh, care sunt capabili să se impună. Cred că Stybar poate face ceva şi poate fi surpriza Turului Flandrei, şi chiar mai mult în Paris-Roubaix. Totuşi, chiar dacă poate domina cursa cu întreaga echipă, Omega Pharma-Quick Step nu este sigură de nimic, deoarece oricând poţi avea ghinion, pot apărea căzături sau pene; totul depinde de evoluţia cursei.

– Cum credeţi că va arăta finalul?

Mă aştept să văd un grup restrâns, cu Cancellara, Sagan, Boonen, Vanmarcke, Chavanel şi alţi rutieri importanţi. Boonen şi Sagan pot aştepta sprintul, dar Cancellara trebuie să facă ceva pe Oude Kwaremont sau pe Paterberg. Sunt sigur că va ataca acolo.

– I-aţi adus în discuţie pe Sagan şi Vanmarcke. Pot fi cu adevărat candidaţi la victorie?

Da, chiar cred asta. Vanmarcke este într-o formă foarte bună, a avut un sprint excelent în Gent-Wevelgem şi are picioare foarte puternice. Sagan a câştigat E3 şi e pregătit să se impună pentru prima oară în Turul Flandrei. Nu l-aş scoate din calcule nici pe Devolder, având în vedere forma sa.

– Pot fi John Degenkolb şi Alexander Kristoff printre protagonişti?

Au o şansă să demonstreze că nu sunt doar sprinteri. Amândoi fac parte din noua generaţie de sprinteri, însă sunt puternici şi în cursele de o zi. Mă aştept la ceva din partea lui Degenkolb mai mult în Paris-Roubaix decât în Turul Flandrei, dar e un rutier puternic, capabil să câştige în viitor ambele curse. Degenkolb e mai sprinter decât Kristoff, care are un sprint bun atunci când cursa este foarte dură. Aceasta e diferenţa dintre ei şi tocmai de aceea Kristoff are o şansă mai bună de a face ceva pe finalul Turul Flandrei.

– Este loc de surprize în ediţia din acest an?

Nu cred. Circuitul e foarte dificil, Koppenberg vine cu doar 45 de kilometri înainte de sosire şi este urmat de alte dealuri grele. Poate un rutier la care nu ne aşteptăm, precum Luca Paolini, are o şansă să câştige cursa, însă asta nu ar fi nicio surpriză, pentru că el a avut rezultate bune în trecut.

– Dacă tot aţi adus în discuţie noul traseu, să ne aşteptăm la o cursă mai deschisă decât în ultimii doi ani?

Am schimbat puţin traseul, aducând Koppenberg mai aproape de final şi incluzând doar două treceri peste circuitul Oude Kwaremont – Paterberg, care a figurat de trei ori la ediţiile din 2012 şi 2013. Pentru mine, este un traseu similar cu cel din trecut, de pe vremea generaţiei mele, iar asta înseamnă că va fi o cursă foarte dificilă.

Single Post Navigation

2 thoughts on “Johan Museeuw: “Turul Flandrei are mai mulţi favoriţi”

  1. cristi_schleck on said:

    Trek are si varianta Devolder, adevarat, insa Fabian inca este AS/AX-ul principal al echipei si se va merge ca favorit principal. Stijn pare a se pregati ptr la anul 😉
    Boonen nu pare a fi intr-o forma buna insa orgoliul poate rasturna orice pronostic, Omega sunt extrem de puternici si pot produce surpriza, ‘ umbra ‘ va fi acolo: Stybar ! :))
    Sagan este Sagan, poate castiga dar la fel de usor poate fi invins ptr ca acest tur nu este E3, e cu totul altceva si tactica total diferita, traseu mult mai dificil. Nu inteleg de ce sunt adusi in discutie Degenkolb si Kristoff, dar ma rog…

    • Pentru ca Degenkolb a fost al noualea anul trecut, iar Kristoff a terminat pe patru. Intre timp, ambii au progresat, iar rezultatele obtinute in 2014 arata asta.

Lasă un comentariu