Louis Verhelst, un belgian care visează la Paris-Roubaix
Dwars door Vlaanderen, E3 Harelbeke şi Gent-Wevelgem au oferit o avancronică a Monumentelor pe pavate, iar unul dintre rutierii care au concurat în cele trei curse din Belgia a fost Louis Verhelst, tânărul ciclist al lui Cofidis. Format la Etixx-Ihned, “pepiniera”lui Omega Pharma-Quick Step, Verhelst a ales să îşi înceapă cariera de profesionist în Franta, şi chiar dacă începutul nu a fost reuşit, din cauza unei accidentări, viitorul se anunţă foarte frumos, deoarece belgianul în vârstă de 23 de ani este făcut pentru pavate şi are toate şansele ca în doar câţiva ani să fie un actor principal în Paris-Roubaix.
Cu mai puţin de două săptămâni înainte de prima lui participare în “Infernul Nordului”, am stat de vorbă cu Louis Verhelst, pentru a afla cum vede startul său de sezon, ce obiectiv are pentru Paris-Roubaix şi în ce curse va mai concura anul acesta.
– Louis, anul trecut ai concurat pentru Etixx-Ihned, dar nu ai semnat cu Omega Pharma-Quick Step. De ce?
În timpul primei jumătăţi a sezonului, se părea că voi ajunge la Omega Pharma-Quick Step, însă cei de acolo nu aveau neapărată nevoie de un rutier cu calităţile mele, deoarece aveau în jur de 15 ciclişti pentru clasice. Până la urmă, au semnat cu Julian Alaphilippe şi Petr Vakoč, care erau mai puternici decât mine pe dealuri şi au şi avut rezultate mai bune pe finalul anului.
– Aşa că ai ajuns la Cofidis. Ce te-a determinat să mergi acolo?
Este o echipa bună pentru orice rutier tânăr. Pot concura în clasice şi voi avea libertate în anumite curse.
– Cum au fost primele luni ca profesionist?
Din păcate, am suferit o accidentare serioasă la genunchi, care m-a ţinut în afara curselor vreme de cinci săptămâni. Singura competiţie pe care am încheiat-o a fost Turul Gabonului şi mi-a plăcut cu adevărat. Am avut sentimentul că e pregătirea perfectă pentru primele curse din Europa.
– Ai făcut cunoştinţă şi cu clasicele pe pavate, concurând în trei până acum.
Iubesc acest tip de curse, iar faptul că am participat acolo m-a ajutat să le îndrăgesc şi mai mult. Este uimitor să vezi atât de mulţi oameni la start şi pe marginea drumului în timpul clasicelor. Din păcate, aşa cum am spus, am avut acea accidentare la genunchi, astfel încât am participat în aceste curse cu doar două săptămâni de antrenamente în picioare. De fiecare dată, după 130-140 de kilometri, atunci când viteza începea să crească, pur şi simplu nu am putut rămâne lângă ceilalţi. Până la urmă, având în vedere circumstanţele, am ajuns cât de departe am putut în fiecare cursă.
– Ştiu că acum vei lua o pauză şi te vei pregăti pentru Scheldeprijs şi Paris-Roubaix. Ai inspectat traseul din Roubaix?
Nu voi lua o pauză propriu-zisă, ci voi face antrenamente pentru anduranţă şi forţă, astfel încât să îmi reintru în formă. Nu am inspectat traseul din Paris-Roubaix, dar o voi face împreună cu echipa. În plus, am concurat de cinci ori în această cursă la juniori şi tineret şi cunosc foarte bine porţiunea de final.
– Cu ce gânduri vei lua startul în Paris-Roubaix?
Nu ştiu. Nu este deloc plăcut să concurezi într-o cursă mare şi importantă fără ambiţii, condiţie fizică şi un obiectiv. Voi vedea ce se va întâmpla, voi încerca să îmi ajut echipa şi să câştig experienţă pentru anii următori.
– Pe termen lung, ce cursă visezi să câştigi: Turul Flandrei sau Paris-Roubaix?
Paris-Roubaix, deoarece este o cursă unică în comparaţie cu ceea ce găsim în Flandra, unde sunt mai multe curse similare.
– Care e calendarul tău pentru următoarele luni ale sezonului?
După Paris-Roubaix, voi concura în Grand Prix de Denain şi în Tro Bro Leon, iar apoi voi merge în Turul Turciei. Vreau să fiu în formă maximă pentru Turul Belgiei şi Campionatele Naţionale. În fine, îmi doresc să închei sezonul cu cel puţin o victorie.