Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Kwiatkowski – Sagan, rivalitatea următorului deceniu

Cycling: 8th Strade Bianche 2014

În 2007, Michal Kwiatkowski l-a învins pe Peter Sagan în Cupa Oraşului Grudziadz, o cursă pe etape rezervată juniorilor. Apoi, la ediţia din 2008 a Cursei Păcii pentru Juniori, acelaşi Kwiatkowski, campion european la momentul respectiv, a câştigat trei etape şi clasamentul general. În două dintre acele runde, dar şi în ierarhia generală, tânărul polonez l-a învins tot pe Sagan, diferenţa finală dintre cei doi fiind de 69 de secunde. Apoi, drumurile nu li s-au mai intersectat la fel de des, deşi au făcut trecerea la profesionişti în acelaşi sezon, 2010. Odată ajunşi în lumea mare a ciclismului, Sagan a avut un debut exploziv, cu victorii în Paris-Nisa, Turul Romandiei şi Turul Californiei, în timp ce fostul său adversar de la amatori a pornit mai timid, fără vreun rezultat cu adevărat notabil în prima stagiune, petrecută alături de Caja Rural.

Treptat-treptat, Kwiatkowski a început să recupereze teren, decisiv în acest proces fiind transferul la Omega Pharma-Quick Step, unde a cunoscut un progres fantastic în ultimii doi ani şi a început să prindă încredere în abilităţile sale. În mod logic, succesele au început să vină încă de la startul stagiunii, mai întâi în Challenge-ul Mallorca (Trofeo Serra de Tramuntana), iar apoi în Turul Algarve (două etape şi clasamentul general). Însă primul mare test a fost Strade Bianche, iar ciclistul în vârstă de 23 de ani a trecut de acesta într-o manieră care i-a impresionat pe toţi.

Împreună cu Peter Sagan, Michal Kwiatkowski s-a distanţat de ceilalţi favoriţi pe o porţiune de asfalt, cu 22 de kilometri înainte de sosire, iar cei doi au colaborat excelent până la intrarea în Siena, pe Via Santa Caterina. Acolo, Kwiatkowski a stat în trena adversarului său, a aşteptat cea mai dură pantă – 16% – şi a accelerat fantastic, lăsându-l pe slovac să se chinuie aşa cum acesta parcă nu a mai făcut-o niciodată pe finalul unei curse. Apoi, în Piazza del Campo, Kwiatkowski a savurat prima victorie a carierei într-o cursă de o zi şi astfel şi-a anunţat cu adevărat debutul pe scena marilor clasice.

Poate mult mai important decât succesul polonezului a fost duelul său cu adversarul de la Cannondale, Strade Bianche semnalând startul unei noi rivalităţi în ciclismul mondial la nivelul clasicelor de primăvară, după aproape un deceniu în care lumina reflectoarelor a fost fixată pe Fabian Cancellara şi Tom Boonen. După ce s-au luptat în mai multe curse ca amatori, Kwiatkowski şi Sagan sunt pregătiţi să mute rivalitatea la un cu totul alt nivel, cel mai înalt, iar spre deosebire de rivalitatea dintre Cancellara şi Boonen, aceasta pare să acapareze în viitor nu doar cursele de o zi, ci şi pe cele pe etape.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: