Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Mikel Iturria, viitoarea vedetă a ciclismului basc

Euskaltel s-a desfiinţat la finalul lui 2013, dar ciclismul basc continuă să traiască datorită lui Euskadi, grupare Continentală care numără 11 rutieri. Unul dintre aceştia este Mikel Iturria, ciclist în vârstă de 21 de ani ce s-a făcut remarcat în câteva curse pe etape, precum Giro della Valle d’Aosta şi Ronde de l’Isard. Aflat în al doilea sezon alături de Euskadi, tânărul rutier basc a concurat în Challenge-ul Mallorca, după care şi-a continuat antrenamentele, urmând ca 1 martie să îl găsească la startul Turului Murciei. 

Care sunt aşteptările sale de la 2014 şi ce speră să realizeze pe termen lung? Aflaţi din interviul următor, pe care Mikel a avut amabilitatea să mi-l acorde acum câteva zile. 

– Mikel, cum ai început ciclismul? 

Din copilărie mi-a plăcut să merg cu bicicleta. La început a fost doar un joc, am folosit bicicleta pentru a petrece timp cu prietenii, pentru a face excursii cu familia. Treptat, am prins gustul competiţiei. Am început să particip în concursurile interşcolare pe când aveam zece ani şi sunt încă aici, cu aceeaşi dorinţă, deşi aşteptările sunt mai mari. 

– La acea vreme, Euskaltel era una dintre cele mai bune echipe din pluton. Te-a influenţat asta, te-a făcut să crezi că poţi deveni profesionist? 

Euskaltel a avut întotdeauna o influenţă mare, am crescut privindu-i concurând în acest tricou pe Samuel Sanchez, Haimar Zubeldia, Iban Mayo, David Etxebarria şi cred că toţi cicliştii basci au visat măcar o dată să poarte tricoul echipei Euskaltel. Din fericire, eu pot spune că mi-am îndeplinit acest vis, pe jumătate, concurând pentru Euskadi. Am fost şi încă sunt parte a acestui proiect vechi de mai bine de 20 de ani şi, deşi categoria echipei nu mai este aceeaşi ca înainte, este o mândrie să concurez pentru Euskadi. 

– Ai vreun rutier favorit? 

Nu am avut niciodată un idol sau un ciclist favorit. Este dificil să te opreşti asupra unuia sau altuia. Admir mulţi rutieri, deşi mulţi dintre aceştia m-au dezamăgit. Din fericire, lucrurile se schimbă şi ciclismul se îndreaptă în direcţia corectă.  

– Anul trecut, ai obţinut rezultate bune în curse prestigioase pe etape, ca Ronde de l’Isard, Vuelta a la Comunidad de Madrid sau Giro della Valle d’Aosta. Care dintre aceste rezultate a fost mai important pentru tine? 

Pentru mine, cel mai important a fost cel din Giro della Valle d’Aosta, care a venit ca o confirmare a ceea ce am făcut în Ronde de l’Isard. În acel an a fost pentru prima oară când am concurat în curse mari şi a fost foarte frumos să mă aflu în fruntea lor. În plus, în Giro della Valle d’Aosta am reuşit să mă refac după problemele pe care le-am avut în ultimii 5-6 kilometri ai primei etape, iar a doua zi am fost foarte aproape să câştig etapa şi astfel am intrat din nou în lupta pentru podium.   

– La polul opus, a existat vreun regret? 

Un regret ar fi fără îndoială căzătura suferită în cursa pe şosea de la Campionatele Europene. Am fost foarte hotărât să fac o cursă bună, pentru că mă aflam într-o formă excelentă, dar după doar şapte kilometri eram deja în drum spre spital şi practic atunci am spus adio sezonului. A fost cea mai serioasă căzătură de când fac ciclism şi mi-a fost foarte greu să revin. 

– Cum a fost startul acestui sezon, cum te simţi după primele curse? 

Am concurat două zile în Challenge-ul Mallorca şi lucrurile nu au mers prea bine. În continuare îmi lipsesc încrederea şi ritmul de a pedala în pluton. Totuşi, cu trecerea timpului şi cu multă muncă din partea mea, sunt optimist că voi depăşi cele întâmplate în 2013.  

– Care este programul tău pentru săptămânile următoare? 

În Spania, calendarul a rămas cu puţine curse şi aşteptăm câteva invitaţii. Echipa, chiar dacă nu are cea mai bună situaţie financiară, face eforturi pentru ca noi să participăm în cât mai multe competiţii. Cursele la care mă voi afla la start în continuare sunt Vuelta a Murcia şi Clasica Almería.  

– Şi ce obiective ţi-ai fixat pentru 2014? 

Vreau să progresez în continuare şi să iau parte la lupta pentru clasamenul general din Tour de l’Avenir. 

– Te tentează şi Campionatele Mondiale de la Ponferrada? 

Mai este mult timp până atunci, dar ar fi frumos să concurez acolo pentru a şterge gustul amar lăsat de Mondialele de la Florenţa. Fără îndoială, se află printre obiectivele mele şi pentru că traseul e greu şi m-aş putea descurca bine. Oricum, mai întâi trebuie să mă concentrez pe prima parte a sezonului, pe rezultatele bune pe care trebuie să le obţin.  

– La ce anume îţi doreşti să munceşti în acest an: la abilităţile tale de căţărător sau la contratimp? 

Încercăm să ne concentrăm pe toate aspectele, dar mie, într-adevăr, mi-ar plăcea să lucrez mai mult pentru a îmbunătăţi calităţile mele de căţărător. Aici m-am descurcat cel mai bine anul trecut, iar dacă îmi voi dezvolta puţin mai mult aceste abilităţi, cred că voi obţine rezultate bune.  

– În primăvara lui 2015, vei împlini 23 de ani. Speri ca la acel moment să faci parte dintr-o echipă de World Tour sau Pro Continentală? 

Nu ştiu cum vor sta lucrurile în 2015, dar fără îndoială că va fi un vis devenit realitate dacă aş face parte dintr-o echipă de World Tour sau Pro Continentală. Poţi să fii sigur că voi munci din greu tot anul pentru a reuşi asta.  

– Fiecare ciclist are un vis. Care este al tău? 

Visul meu este să concurez în cele mai importante curse din lume: Marile Tururi, clasicele şi cursele de acasă (Turul Ţării Bascilor şi Clasica San Sebastian). Dacă ar fi să aleg o cursă, aş alege Turul Italiei. Nu visez să câştig nicio cursă anume, mă mulţumesc să câştig oricare dintre cele enumerate sau o etapă în una dintre acestea.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: