Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Rutierul săptămânii

Nu mai puţin de patru curse pe etape s-au încheiat duminică, iar în trei dintre acestea au obţinut victorii (de etapă şi/sau la general) rutieri al căror principal obiectiv în 2014 este Turul Franţei: Alejandro Valverde s-a impus în Turul Andaluziei, Alberto Contador a terminat pe locul secund Turul Algarve, după ce a câştigat pe Alto do Malhão, în timp ce Chris Froome a bifat al doilea succes consecutiv în Turul Omanului. De altfel, britanicul este alegerea pentru săptămâna trecută, din mai multe motive, pe care le voi prezenta în continuare.

În primul rând, campionul din Marea Buclă i-a învins pe mulţi dintre cicliştii pe care îi va întâlni în luna iulie: Tejay van Garderen (aflat într-o formă impresionantă), Vincenzo Nibali (care are câteva kilograme serioase în plus), Robert Gesink sau Jurgen Van Den Broeck, fără a-i pune la socoteală pe rutierii de general care nu se vor afla la startul din Yorkshire (Joaquim Rodriguez, Rigoberto Uran), dar au făcut implozie atunci când Froome a accelerat pe Muntele Verde.

Liderul lui Sky, venit în Oman după câteva săptămâni de antrenamente în Africa de Sud, a arătat o formă mai bună decât anul trecut în această perioadă şi a profitat de fiecare ocazie pentru a ataca. După “antrenamentele” din etapa a treia şi a patra, Chris Froome “a aprins artificiile” în penultima zi, profitând de munca excelentă a columbianului Sergio Henao – care a arătat că îl poate înlocui cu succes pe Richie Porte – şi şi-a învins adversarii fără drept de apel, diferenţa realizată pe doar un kilometru şi jumătate fiind de ordinul zecilor de secundă (totodată, Froome a stabilit un nou record de ascensiune pe Muntele Verde).

Primă cursă a sezonului a fost şi primul obiectiv îndeplinit de britanic în 2014, nivelul arătat de acesta atât de devreme fiind cu adevărat impresionant. Până la Turul Franţei, mai rămân alte patru obstacole pentru Froome, iar următorul este Tirreno-Adriatico. Acolo, cu Alberto Contador de asemenea la start, vom afla dacă Le Tour va fi sau nu din nou un “one-man show”.

Single Post Navigation

Lasă un comentariu