Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Leopold König: “Vreau un top 10 şi o victorie de etapă în Turul Franţei”

Training Team NetApp Endura  2014

A început cu hocheiul pe gheaţă de mic, iar apoi, la vârsta de 12 ani, a descoperit mountain biking-ul şi l-a practicat pentru a se pregăti înaintea sezonului de iarnă. Chiar dacă avea potenţial real pentru a continua cu hocheiul, Leopold König a hotărât să treacă la ciclismul pe şosea când avea 14 ani şi nu are niciun motiv să regrete acea decizie.

După câteva sezoane petrecute alături de PSK Whirlpool, tânărul ceh a semnat cu NetApp-Endura în 2011 şi s-a bucurat de cel mai bun an de până acum în 2013, când a câştigat turul naţional, etapa-regină din Turul Californiei şi o etapă din Turul Spaniei (Alto de Peñas Blancas), acolo unde a terminat pe locul al nouălea. După aceste rezultate, este normal ca Leopold König să aibă ambiţii şi mai mari pentru 2014. Care sunt acestea? Aflaţi din interviul următor.

– Leo, te-ai aşteptat să ai o evoluţie atât de bună în Vuelta?

Am fost sigur de asta, chiar dacă mă aflam la primul Mare Tur din carieră. Ştiam că sunt capabil să mă descurc bine într-o cursă de trei săptămâni, deoarece în cursele scurte pe etape, de zece zile sau două săptămâni, m-am simţit mai bine de la o zi la alta. După Turul Californiei şi Criteriul Dauphiné am fost convins că mă voi descurca bine în Spania, şi, din fericire, totul a ieşit aşa cum mi-am dorit.

– Cum a fost victoria de etapă?

Să fiu sincer, principalul meu obiectiv a fost să termin în top zece la general, iar cel de-al doilea să câştig o etapă. Pentru cineva care încearcă să se descurce bine la general este destul de dificil să câştige o etapă, iar dacă te uiţi la primii zece din Vuelta, poţi vedea că doar vreo cinci dintre aceştia s-au impus într-o etapă. Am fost foarte mândru că am făcut parte din grupul cicliştilor cu victorie de etapă. De asemenea, am fost surprins să bifez acest obicetiv încă din prima săptămână, sentimentul a fost de-a dreptul minunat.

– Regreţi că nu ai terminat mai sus în ierarhia generală?

Putem specula în legătură cu asta, deoarece este o cursă lungă şi orice se poate întâmpla. Evident, mi-aş fi dorit să închei mai sus, dar la fel de posibil era să termin la 20 sau 30 de minute diferenţă. Sunt fericit că am fost între primii zece, însă regret ultima etapă montană, pe Angliru, deoarece eram încrezător că pot rămâne pe locul al şaptelea. M-am simţit bine în precedentele două zile, dar atunci nu am avut picioare puternice şi am plătit pentru că eram bolnav de ceva vreme. Oricum, acel top zece a fost un rezultat mare.

– Să vorbim acum despre noul sezon. Care e programul tău?

Voi începe în Challenge-ul Mallorca, după care voi merge în Turul Omanului şi Tirreno-Adriatico.

– Şi ce obiective ai?

Oman şi Tirreno vor fi foarte importante, trebuie să demonstrăm că ne aflăm la un nivel ridicat încă de la startul sezonului. Îmi doresc rezultate bune în ambele curse la nivel de clasament general, dar şi de victorii de etapă.

– Dacă NetApp-Endura primeşte invitaţii pentru clasicele din Ardeni, te interesează să concurezi acolo?

Nu am mai participat niciodată în clasicele din Ardeni, însă în cazul în care vom fi invitaţi, poate voi concura în Liège–Bastogne–Liège. Ştiu că aceste curse de o zi sunt întotdeauna foarte dificile, eu am anumite limite atunci când trebuie să merg la maximum, aşa că nu voi avea mari obiective.

– Sunt aspecte pe care doreşti să le îmbunătăţeşti?

Vreau să mă concentrez pe Marile Tururi în anii următori, pentru că acestea îmi plac cel mai mult în ciclism. Îmi doresc să îmi îmbunătăţesc abilităţile la contratimp. Lucrurile merg deja foarte bine aici, deoarece am început să muncesc la asta încă de acum trei ani. De asemenea, cred că pot deveni mai bun în munţi, pentru a mă apropia de Vincenzo Nibali, Chris Froome şi de cicliştii spanioli.

– NetApp-Endura a primit o invitaţie pentru Turul Franţei. Care vor fi obiectivele tale? Clasamentul general şi o victorie de etapă?

Da, acesta este planul, chiar dacă va fi foarte dificil şi voi concura împotriva celor mai buni rutieri din lume. După Vuelta, sunt foarte încrezător că voi reuşi. Traseul e echilibrat, nu atât de dificil precum cel din Turul Spaniei, care a fost extrem. Pe de altă parte, avem cinci sosiri la altitudine şi toate sunt grele. Prima săptămână va avea multe capcane, cu etape în Marea Britanie şi pe pavate. Contratimpul individual din ultima săptămână mi se potriveşte, deoarece mă recuperez foarte bine şi aş avea un avantaj în comparaţie cu căţărătorii puri într-un astfel de contratimp lung. De fapt, sunt convins că pot câştiga timp acolo.

Single Post Navigation

Lasă un comentariu