Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Sylvain Chavanel: “Vreau să câştig o cursă legendară înainte de a mă retrage”

Sylvain Chavanel

IAM este a patra echipă din cariera lui Sylvain Chavanel şi va reprezenta un nou start pentru ciclistul în vârstă de 34 de ani, care şi-a propus să obţină cât mai multe victorii pentru gruparea elveţiană. Cu câteva zile înainte de prima cursă din acest sezon – Grand Prix La Marseillaise – campionul Franţei la contratimp şi-a făcut timp pentru acest interviu, în care a vorbit despre noua provocare, cursele pe care le va ţinti în 2014 şi obiectivele pentru anii următori.

– Sylvain, ce te-a determinat să semnezi cu IAM?

Am ales-o pe IAM, deoarece este un proiect proaspăt, care reprezintă noul ciclism, iar atunci când am discutat cu domnul Michel Thétaz, fondatorul echipei, mi-am dat seama că există o direcţie nouă, care mi-a plăcut. Aceasta este o provocare nouă pentru mine şi sunt fericit că mi-am adus experienţa aici. Transferul meu la IAM reprezintă o mutare logică în cariera mea, dar şi o oportunitate de a mă întoarce în curse în care nu am mai participat de ceva vreme.

– Cum stau lucururile după primele luni petrecute la IAM?

Nu am avut probleme cu integrarea în echipă, deoarece IAM seamănă mult cu o familie. Aici există combinaţia perfectă între ciclişti elveţieni şi ciclişti străini, între rutieri cu experienţă şi rutieri tineri, iar asta este foarte important. Faptul că sponsorul nostru e şi manager general simplifică procesul decizional, ceea ce face echipa uşor diferită.

– Care este programul tău pentru prima jumătate a sezonului?

Pentru început voi concura în Franţa, în Grand Prix La Marseillaise, cursă urmată de Paris-Nisa. După aceea, voi merge în clasicele pe pavate. Mi-ar plăcea să particip şi în Amstel Gold Race, însă trebuie să aşteptăm şi să vedem dacă vom primi o invitaţie. Este un program cu care sunt obişnuit, fără unele curse de World Tour în care trebuia să particip atunci când concuram pentru alte echipe. Acum fac parte dintr-o structură nouă, iar calendarul mi se potriveşte foarte bine. În funcţie de concluziile pe care le vom trage la finalul cantonamentului, voi discuta cu directorul meu sportiv, pentru a alege cursele în care voi merge.

– Şi ce obiective vei avea?

Scopul meu este întotdeauna să câştig şi asta vreau să fac şi pentru IAM. Nu iau startul într-o cursă cu gândul de a termina al doilea sau al treilea.

– Ştiind că vei participa în Turul Flandrei, vreau să te întreb: care e părerea ta despre noul traseu?

Este o modificare importantă, după cea din 2012. Sunt de părere că fiecare schimbare face o cursă mult mai dificilă şi la fel se va întâmpla şi acum. Organizatorii îşi doresc o cursă şi mai explozivă, mai deschisă, după ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani. Ciclismul evoluează şi trebuie să aducem în permanenţă noi elemente, iar schimbarea traseului este unul dintre aceste elemente.

– Unde crezi că poţi obţine un rezultat mai bun, în Turul Flandrei sau în Paris-Roubaix?

Iubesc cu adevărat ambele curse, dar trebuie să spun că Turul Flandrei mi se potriveşte mai bine, deoarece are dealuri, iar stilul meu agresiv îmi poate aduce ceva. Am fost foarte ghinionist în Paris-Roubaix de-a lungul ultimilor ani, iar unul dintre obiectivele mele este să obţin un rezultat bun acolo.

– Cât de puternică este echipa de clasice a lui IAM?

Lotul e foarte solid şi sunt sigur că această combinaţie, între mine şi Heinrich Haussler, va fi de urmărit. În plus, grupul care ne va susţine este foarte puternic, cu Kristof Goddaert şi Kevin Ista, iar eu chiar am încredere în aceşti băieţi. Un element care probabil va face diferenţa va fi spiritul din cadrul echipei, şi pot spune că moralul este deja foarte ridicat pentru campania de clasice.

– Ai câştigat etape în Turul Franţei, curse de o zi şi curse scurte pe etape. Care este cel mai mare obiectiv al tău, ce ţi-ai mai dori să câştigi înainte de retragere?

Muncesc din greu pentru a ajunge în grupul marilor câştigători de clasice. Vreau să îmi trec în CV una dintre cursele mitice de o zi. Am fost foarte aproape de câteva ori, nu am câştigat şi asta caut să reuşesc acum. Îmi plac cursele precum cele din Belgia, pentru că sunt selective, iar atunci când concurez acolo încerc întotdeauna să le ofer fanilor spectacol. Acesta e un alt motiv pentru care am venit la IAM, echipa are o nouă abordare şi un nou spirit, ceea ce este foarte bine pentru ciclism.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: