Rui Costa: “Pot câştiga Turul Franţei în câţiva ani”
Primul ciclist portughez care a devenit campion mondial, Rui Costa se pregăteşte pentru al optulea sezon ca profesionist, Turul Dubaiului urmând să fie cursa sa de debut. 2014 se anunţă un an important pentru rutierul echipei Lampre-Merida, care şi-a propus să obţină cât mai multe victorii în prestigiosul tricou curcubeu. De când a câştigat la Firenze, Rui Costa e foarte ocupat, dar cu ajutorul lui Jordi Quintana, impresarul său, şi al lui Andrea Appiani, ofiţerul de presă al lui Lampre, am discutat cu el vreme de câteva minute şi am aflat care sunt planurile sale pentru acest sezon.
– Rui, aproape patru luni au trecut de când ai câştigat tricoul curcubeu. Ce s-a schimbat în această perioadă?
Au fost foarte multe schimbări, iar cea mai importantă este numărul de ore pe care le are o zi. Poate nu mă crezi, dar nu mai sunt sigur că zilele au 24 de ore acum. Sunt convins că în trecut aveau 24 de ore, însă acum, după victoria din Italia, se pare că zilele sunt din ce în ce mai scurte. Trebuie să acord multe interviuri, sunt solicitat pentru acţiuni publicitare şi trebuie să mă antrenez din greu. Aşadar, nu am timp să fac totul, dar cel mai important este să mă pregătesc.
– Cât de mult contează victoria ta în dezvoltarea ciclismului portughez?
Nu pot răspunde la această întrebare, vreau să fiu umil şi să nu mă gândesc la astfel de întrebări. Susţinerea fanilor portughezi e foarte puternică şi o apreciez cu adevărat. Avem o generaţie extraordinară de rutieri în ţara mea şi vom mai obţine multe victorii în anii următori, cu siguranţă. Tot ce îmi doresc este ca tricoul meu curcubeu să le ofere o motivaţie suplimentară tinerilor talentaţi din Portugalia. E prea devreme să răspund la întrebarea de mai sus, dar îmi doresc ca toate echipele de World Tour să le dea o şansă cicliştilor portughezi, deoarece avem o generaţie fantastică.
– Aveai deja un CV impresionant, dar acum, ca deţinător al titlului mondial, te aştepţi să îţi fie şi mai dificil să câştigi curse, în condiţiile în care adversarii te vor supraveghea în permanenţă?
Da, categoric! Este mult mai greu să te impui atunci când eşti campion mondial. Oricum, cu sau fără tricoul curcubeu, nimeni nu îţi va face cadou o etapă în Turul Franţei. Cu tricoul curcubeu nu este posibil să îi surprinzi pe ceilalţi rutieri, dar în curse ca Turul Franţei sau Turul Elveţiei nu poţi câştiga dacă nu eşti cel mai puternic.
– Cu ce gânduri şi obiective începi sezonul alături de noua ta echipa Lampre-Merida?
Într-adevăr, este un an nou, o nouă grupare, dar nu şi obiective noi, deşi voi avea o abordare diferită pentru această stagiune. Spre exemplu, mă voi bucura de mai multă libertate decât la Movistar în cursele mari. Calendarul va fi similar, cu clasice (Amstel Gold Race, Flèche Wallonne, Liège–Bastogne–Liège), curse scurte pe etape (Paris-Nisa) şi curse de trei săptămâni (Turul Franţei).
– Ai câştigat Turul Elveţiei în ultimii doi ani, însă acum, când ţinteşti Turul Franţei, există vreo şansă să mergi în Criteriul Dauphiné?
Voi merge în Criteriul Dauphiné în viitor, dar pentru 2014 am discutat cu echipa şi cea mai bună variantă pare să fie din nou Turul Elveţiei. Atunci când câştigi o cursă şi porţi numărul unu, e logic să concurezi din nou acolo şi să îţi aperi trofeul. Este o modalitate de a-i respecta pe organizatori şi pe toţi fanii care te-au susţinut în trecut.
– Ce părere ai despre traseul Turului Franţei?
Nu îmi place să vorbesc tot anul despre o singură cursă care are loc în luna iulie, vom avea timp să ne gândim şi să discutăm despre Le Tour mai târziu. Momentan, prefer să mă concentrez pe primele curse ale anului. Oricum, Turul este cea mai dificilă competiţie şi aşa va fi şi acum. Marea noutate o reprezintă pavatele din prima săptămână. Pe lângă asta, avem numărul ridicat de kilometri de contratimp, munţii, căldura şi cei mai buni rutieri din lume. Acesta este Turul Franţei!
– Ce îţi doreşti să mai îmbunătăţeşti şi la ce vei lucra sezonul acesta?
Am progresat în fiecare an şi sper ca la fel va fi cazul şi acum. La acest nivel nu te poţi concentra doar pe contratimp sau căţărări. Îmi doresc să îmi îmbunătăţesc rezistenţa, aceasta este cheia. Am 27 de ani şi sper că voi progresa încă cel puţin două-trei sezoane.
– Şi ce curse vrei să câştigi pe viitor?
Mi-aş dori să mă impun în Turul Franţei şi în Liège–Bastogne–Liège. Însă cred că toţi ciciştii pot oferi răspunsuri similare la această întrebare. Trebuie să iau totul pas cu pas, iar acum nu sunt pregătit să câştig Turul Franţei. Sunt rutieri cu abilităţi mai dezvoltate pentru această cursă care au arătat că se pot descurca mai bine ca mine în viitorul apropiat.