Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

O discuţie cu Matej Mohoric, campionul mondial la tineret

În septembrie 2013, după o coborâre memorabilă, intrată deja în istorie, Matej Mohoric a câştigat titlul mondial la tineret, la doar un an după ce a obţinut tricoul curcubeu şi la Juniori. Unul dintre cei mai talentaţi ciclişti din pluton, slovenul în vârstă de 19 ani a semnat cu Cannondale pentru sezoanele următoare şi îşi va face debutul în World Tour peste doar câteva zile, în Turul Down Under. Apoi, va merge în Europa, unde va face cunoştinţă cu clasicele din Ardeni, care i se potrivesc atât de bine. Zilele trecute, înainte de a pleca în Australia, am discutat cu Matej despre primele sale luni alături de Cannondale şi planurile sale pentru acest sezon.

– Matej, în septembrie 2013 ai devenit campion mondial la tineret. Cum a fost acea victorie?

A fost de-a dreptul uimitor că am reuşit să repet la Florenţa rezultatul de la Valkenburg. Emoţiile avute după ce mi-am dat seama că am obţinut un nou titlu au fost uluitoare, incredibile, mai mult sau mai puţin similare celor din 2012. Un val de adrenalină îţi traversează corpul imediat cum treci linia de sosire. Le sunt recunoscător colegilor şi tuturor celor care m-au ajutat să obţin acest rezultat.

– Cum merg lucrurile înainte de debutul tău în Turul Down Under?

Mă bucur de fiecare clipă ca profesionist acum. Am ochii şi urechile deschise, sunt dispus să învăţ cât mai mult posibil şi accept fiecare sfat primit. Sunt un rutier fără experienţă şi am multe de învăţat.

– La ce ai lucrat în cantonamentele efectuate alături de Cannondale?

În timpul cantonamentului am muncit la contratimp şi la îmbunătăţirea poziţiei pe noua bicicletă. De asemenea, faţă de sezoanele anterioare, am stat mai mult în sala de forţă.

– Ce program ai pentru această stagiune?

Sezonul meu va începe în Australia, cu Turul Down Under şi Herald Sun Tour. Apoi, voi continua în Elveţia şi Italia, cu Trofeo Laigueglia şi Gran Premio di Lugano. După aceea, voi participa în Paris-Nisa şi în clasicele din Ardeni: Amstel Gold Race, Flèche Wallonne şi Liège–Bastogne–Liège. Acesta este planul, dar e posibil să îl schimbăm dacă va fi nevoie.

– Este vreo cursă anume în care ţi-ai dori să mergi?

Nu, nu am dorinţe speciale pentru acest sezon. Mi-ar plăcea să particip într-un Mare Tur în viitor. Poate şi în Turul Sloveniei, ca profesionist. Evident, aş vrea să merg la Campionatele Mondiale şi la Jocurile Olimpice. Pentru 2014, obiectivele mele sunt să câştig experienţă, să învăţ cât mai multe lucruri şi să ajung să cunosc lumea ciclismului profesionist.

– În precedentul interviu pentru Cafe Roubaix, ai spus că visul tău este să câştigi Giro, dar ai arătat calităţi impresionante şi în cursele de o zi. Te vei concentra şi pe acestea?

Pentru moment, vreau să progresez şi să mă concentrez pe următorul nivel de antrenamente şi curse. Am câţiva ani la dispoziţie să progresez şi să aflu ce tip de ciclist voi deveni.

Single Post Navigation

Lasă un comentariu