Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Bas Tietema: “BMC Development este cel mai bun pas pentru cariera mea”

Image

Bas Tietema a început ciclismul în urmă cu doar trei ani, dar rezultatele sale sunt deja impresionante, rutierul olandez obţinând 11 victorii ca junior în diferite curse, dovedindu-şi astfel versatilitatea. Sezonul viitor, Bas va concura pentru BMC Development, echipă manageriată de câştigătorul din 2001 al Flèche Wallonne, Rik Verbrugghe, şi speră să continue să progreseze şi să demonstreze că are un viitor serios în ciclism. Mai multe despre asta, în interviul următor.

– Bas, cum ai început ciclismul, ce te-a atras la acest sport?

La început, am jucat fotbal timp de câţiva ani, dar apoi am suferit o accidentare. Oricum, urmăream cursele cicliste la televizor şi mi-am spus că este momentul să mă apuc de acest sport.

– Îţi aduci aminte de vreo cursă care te-a impresionat, care a avut un impact hotărâtor în decizia pe care ai luat-o?

Da, Paris-Roubaix a fost întotdeauna o cursă minunată, pe care am urmărit-o de la start până la finiş. Evident, şi Turul Franţei. Atunci când eram copil şi mă aflam în vacanţă cu părinţii şi surorile mai mici, am urmărit pe viu plutonul cursei.

– A existat un rutier pe care l-ai admirat? Un idol?

Nu un idol, însă sunt mulţi rutieri puternici care îmi plac, fără însă a-i putea compara între ei. Categoric, Philippe Gilbert, Fabian Cancellara, Mark Cavendish şi Alberto Contador sunt cu toţii ciclişti cu o carieră minunată.

– Cum a fost drumul tău ca junior în ultimii ani?

Concurez de numai trei ani şi în fiecare sezon lucrurile merg din ce în ce mai bine, aşa că am câştigat multă experienţă. Ultimul meu an ca junior a fost foarte bun, am învăţat enorm şi am obţinut multe rezultate bune.

– Care este rezultatul de care eşti cel mai mândru?

În total am câştigat 11 curse, dar este dificil să răspund la această întrebare. Fiecare victorie e specială, însă cele care mă fac cel mai mândru sunt prima etapă din Keizer der Juniores, contratimpul individual din Ronde des Vallees şi clasica olandeză Omloop door het Land van Bartje.

– În viitor, te vezi rutier de clasament general sau de curse de o zi?

Anul acesta m-am descurcat bine pe ambele planuri. În sezoanele următoare, alături de BMC Development, voi încerca să progresez în continuare şi voi vedea dacă sunt ciclist de general sau de curse de o zi. Pentru moment, îmi plac amândouă.

– Dacă tot ai adus vorba despre asta, când ai primit oferta de la BMC Development?

După Keizer der Juniores, am intrat în contact cu Rik Verbrugghe şi impresia pe care mi-a lăsat-o a fost una foarte bună. Rik Verbrugghe a fost un ciclist foarte cunoscut, cu multe rezultate bune ca profesionist, şi a dovedit că poate ajuta tinerii rutieri să progreseze şi să ajungă la cel mai înalt nivel. În opinia mea, este cel mai bun pas pe care îl pot face în carieră şi aştept cu nerăbdare să mă integrez în familia BMC Development.

– Ce aşteptări ai pentru 2014? Îţi cunoşti programul?

Anul viitor vreau să progresez. Va fi primul meu sezon ca rutier sub 23 de ani, aşa că nu am aşteptări atunci când vine vorba de rezultate. Să mă dezvolt este ceea ce contează cel mai mult. Nu îmi cunosc calendarul, însă voi concura în curse frumoase din Europa şi Statele Unite.

– Ai spus că îţi plac cursele pe etape, dar şi cele de o zi. Cum arată un top 3 al curselor pe care ai dori să le câştigi ca profesionist?

O întrebare dificilă. Cele mai speciale curse pentru mine sunt Paris-Roubaix, Campionatele Mondiale şi Turul Franţei, dar nu neapărat în această ordine. Toate sunt aparte şi au propria istorie şi proprii eroi.

– O ultimă întrebare: cum arată o zi normală pentru tine atunci când nu eşti pe bicicletă? Care sunt pasiunile tale?

Îmi place să petrec timpul cu familia şi prietenii. Sunt foarte importanţi pentru mine, iar fără ei nu aş fi reuşit tot ceea ce am reuşit. Când nu sunt pe bicicletă, petrec cât mai mult timp posibil cu ei. Un alt lucru care îmi place este să ascult muzică, iar preferaţii mei sunt Passenger, Ben Howard şi Ed Sheeran.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: