Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Axel Merckx: “Bissell are un program unic”

Trek-Livestrong a apărut în 2009, şi-a schimbat numele şi rutierii de-a lungul anilor, dar un lucru a rămas constant: abilitatea echipei de a creşte tinerele talente şi de a le lansa pe scena mare a ciclismului. În ultimii cinci ani, echipa lui Axel Merckx a trimis în World Tour nu mai puţin de 14 ciclişti, printre aceştia numărându-se Taylor Phinney, Alex Dowsett, Jesse Sergent, Joe Dombrowski, Ian Boswell, Lawson Craddock sau Jasper Stuyven.

În a doua jumătate a lui 2013, au apărut întrebări privind continuitatea grupării nord-americane, după ce Trek a decis să se concentreze pe echipa de World Tour, însă Axel Merckx a reuşit să îi asigure un viitor proiectului său, după ce a convins compania Bissell să fie sponsorul principal în 2014. Sezonul următor, echipa Continentală va avea 14 ciclişti – Nicolai Brøchner, Clément Chevrier, Geoffrey Curran, Gregory Daniel, Alex Darville, Ryan Eastman, Tao Geoghegan Hart, James Oram, Logan Owen, Christopher Putt, Tanner Putt, Keegan Swirbul, Nathan Van Hooydonck şi Ruben Zepuntke – şi Axel Merckx, managerul echipei, speră la o nouă serie de rezultate excelente.

– Domnule Merckx, ce înseamnă proiectul Bissell pentru dumneavoastră?

Pentru mine este o continuare a ceea ce am făcut în ultimii cinci ani. Mi-a făcut plăcere să lucrez cu rutieri sub 23 de ani, iar Mark Bissell, din fericire, a fost dispus să investească în aceşti tineri. Din cauza proiectului pe care îl are cu echipa de World Tour, Trek nu a mai putut continua ca sponsor al nostru, dar ne va susţine în continuare, ceea ce este foarte bine.

– Cât de dificil a fost în ultimele luni să îi asiguraţi un viitor echipei?

Nu a fost deloc uşor. Din păcate, economia şi economia industriei ciclismului au trecut printr-o perioadă dificilă şi întotdeauna este greu să găseşti un sponsor. Multe echipe se desfiinţează şi eşti nevoit să convingi sponsorii să investească în tineret, unde se bucură de o vizibilitate mare, dar la un cu totul alt nivel decât cel din World Tour. În acelaşi timp, e adevărat că investiţia este mai mică decât cea într-o echipă de World Tour, aşa că totul depinde de ce îşi doresc sponsorii.

– Contractul cu Bissell este doar pentru un an?

Da, aşa e.

– Şi există posibilitatea să semnaţi pentru mai mulţi ani după sezonul 2014?

Există varianta ca Bissell să continue până în luna august, însă eu am ambiţia şi dorinţa de a asigura viitorul echipei alături de Bissell pentru o perioadă mai îndelungată, dar asta va depinde de mai mulţi factori şi de ceea ce vom face.

– Presupun că principalele obiective ale echipei vor rămâne aceleaşi pentru anul viitor: California, Colorado şi Utah.

Exact, în mare va fi acelaşi calendar pe care l-am avut în ultimele două sezoane şi sper că vom avea succes.

– Care au fost cele mai bune momente ale echipei în ultimii cinci ani?

Este o întrebare foarte dificilă. Este greu de menţionat un sigur moment, deoarece am avut multe satisfacţii de-a lungul anilor şi am obţinut rezultate excelente prin Taylor Phinney, Alex Dowsett, George Bennett, Ian Boswell sau Joe Dombrowski. Tocmai de aceea proiectul este incredibil, pentru că nu pot spune care moment a fost mai bun. Mai importantă e constanţa arătată în aceşti ani în a obţine rezultate cu rutierii respectivi.

– Cine va fi ciclistul care va impresiona în 2014?

Chiar nu ştiu. Aşa cum am spus şi înainte, tocmai în asta constă frumuseţea. Sper că vor fi multe poveşti de succes similare cu cele de anul acesta, dar întotdeauna există un semn de întrebare. Ştiu că am mulţi rutieri talentaţi pentru sezonul următor, însă există o necunoscută: vor ieşi la suprafaţă anul viitor sau mai târziu în cariera lor? Nu poţi să ştii asta dinainte. Poţi să observi că un rutier progresează constant, iar un exemplu este Tanner Putt, care are un rol bine conturat în echipă. A fost campion naţional anul acesta şi încă poate deveni mai bun, iar eu sper că va fi unul dintre aceşti băieţi anul viitor.

– Aţi făcut câteva transferuri interesante, aducând rutieri ca Tao Geoghegan Hart, Nathan Van Hooydonck sau Clément Chevrier.

Am încercat să aduc rutieri despre care am crezut că pot beneficia de pe urma programului meu, astfel încât să le ofer o vizibilitate mare la nivel internaţional, nu doar în Europa, dar şi în cursele importante. Nu există multe programe precum cel derulat de mine, de fapt, nu cred că mai există un program precum acesta, unde rutierii tineri pot concura în curse mari, ca Turul Californiei sau Turul Colorado, la startul cărora sunt prezente echipe pe care le vedem şi în Turul Franţei. Asta este esenţial, îi obligă să îşi forţeze limitele şi le arată cât de mult trebuie să muncească pentru a ajunge la nivel înalt.

– Ştiu că sunteţi fericit când rutierii pleacă la echipe de World Tour, dar nu există şi ceva regrete?

Singurul regret pe care îl am este ca nu mai pot să colaborez cu ei. De-a lungul anilor, dezvolţi o relaţie cu aceşti ciclişti şi se creează o anumită legătură între tine şi ei. Sunt trist atunci când pleacă, dar în acelaşi timp sunt bucuros să îi văd cum devin mai buni şi cum se descurcă la echipele mari.

– Aţi colaborat cu mulţi tineri rutieri americani în ultimii ani, aşa că vreau să vă întreb: cum arată viitorul pentru această ţară?

USA Cycling a făcut o treabă excelentă în a creşte rutieri, iar anul acesta am avut o relaţie foarte bună cu cei de acolo. Au acelaşi proiect şi acelaşi obiectiv final ca şi mine, şi anume, să îi pregătească pe aceşti băieţi cât mai bine, astfel încât să devină ciclişti buni de World Tour. Cât timp înţelegem cu toţii asta, avem un obiectiv comun, iar succesul va veni de la sine. USA Cycling investeşte mult în tineri şi în juniori, oferindu-le automat acestora oportunităţi de a concura în Europa şi Statele Unite. Dacă vom continua astfel, atunci vom avea rezultate extraordinare în viitor.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: