Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Moreno Hofland: “Vreau să concurez în clasicele de primăvară anul viitor”

2013 a fost primul sezon al lui Moreno Hofland în World Tour. Rutierul olandez, câştigător de etapă în Tour de l’Avenir, a semnat un contract cu Belkin la finalul anului trecut şi a avut acum oportunitatea să concureze în multe curse importante. Deşi nu a obţinut nicio victorie, Moreno Hofland şi-a arătat potenţialul prin câteva podiumuri bifate în etape din Turul Turciei, Turul Danemarcei şi Turul Albertei. Acum, înaintea unei binemeritate odihne după un sezon lung şi dificil, Moreno şi-a făcut timp să răspundă câtorva întrebări pentru Cafe Roubaix.

– Moreno, cum ai început ciclismul?

Tatăl meu a fost rutier (n.r. este vorba despre Peter Hofland, vice-campion naţional la amatori şi clasat pe locul secund în Ronde van Limburg) în urmă cu mult timp, şi după ce am început să practic înotul, m-am plictisit de asta la vârsta de 14 ani, iar tatăl meu mi-a sugerat să mă apuc de ciclism. Am început să mă antrenez cu o echipă din cartier, mi-a plăcut, am devenit rapid şi asta a fost.

– Ai avut un ciclist pe care l-ai admirat când ai fost mai tânăr?

Atunci când am început, mi-a plăcut Lance Armstrong, însă apoi ştim cu toţii ce s-a întâmplat. Am admirat felul cum se antrena şi lupta, a fost ceva ce m-a inspirat. Asta mi-a plăcut la el.

– Ştiu că ai făcut ciclo-cross în primii ani ai carierei. Cât de mult te-a ajutat asta ca rutier pe şosea?

M-a ajutat să am o direcţie mai bună pe bicicletă, să urc dealurile la o viteză ridicată şi să anticipez ceea ce se întâmplă în pluton, dacă vreun ciclist cade. Chiar mi-a fost de ajutor.

– Care sunt atuurile tale?

În primul rând, sprintul, mai ales după o cursă lungă şi dificilă. Mă caţăr bine, dar mai trebuie să progresez la acest capitol, mai ales pentru că anul următor vreau să concurez în clasicele de primăvară. Sper să capăt experienţă acolo, iar în viitor să obţin rezultate bune.

– Care a fost cel mai bun moment al sezonului?

Acesta a venit în Turul Turciei, unde am terminat pe locul al treilea o etapă. A fost pentru prima dată când am încheiat pe podium într-o cursă.

– Şi cea mai dificilă cursă?

Fără îndoială, Turul Cataluniei, o cursă de World Tour în care am suferit din plin. Au fost căţărări în toate etapele. Am avut un start bun şi am terminat în top 20 prima zi, când am sprintat pentru mine. Apoi, a trebuit să îl ajut pe Robert Wagner, m-am simţit destul de bine, însă în etapele următoare, care au avut multe căţărări de categorie specială, am suferit. Am terminat în una dintre aceste etape la limita timpului regulamentar, dar apoi nu mi-am revenit complet şi am fost nevoit să abandonez.

– Ai spus mai devreme că te vei concentra pe clasice sezonul viitor. Este vreuna anume pe care ai dori să o câştigi?

O întrebare dificilă, însă dacă ar trebui să aleg, aş spune Milano-San Remo sau Gent-Wevelgem. Ambele sunt curse care pot fi câştigate la sprint, dintr-un grup redus. Un lucru e cert: pentru aceste curse, trebuie să fiu mult mai puternic decât sunt acum.

– Te vom vedea şi într-un Mare Tur în 2014?

Nu am discutat cu echipa despre asta, o voi face anul următor, însă sper să se întâmple aşa ceva. Mi-ar plăcea să merg în Vuelta, ar fi frumos.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: