Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Carlos Verona: “Vreau să câştig Vuelta într-o bună zi”

????????????????????????

Neo-profesionist alături de Omega Pharma-Quick Step, Carlos Verona a concurat anul acesta în câteva curse importante, precum Turul Cataluniei, Turul Ţării Bascilor, Flèche Wallonne şi Liège-Bastogne-Liège. Având în vedere că sezonul se termină în curând, m-am gândit că este un moment potrivit să îl întreb cum a fost 2013 pentru el, ce îmbunătăţiri a făcut în ultimele luni şi care vor fi obiectivele sale pentru anul viitor, al doilea în World Tour. Ce a avut de spus tânărul ciclist spaniol, aflaţi din interviul următor.

– Carlos, sezonul e aproape de final. Cum a fost experienţa de până acum cu Omega Pharma-Quick Step?

A fost ceva extraordinar. Obiectivul pentru această stagiune a fost să câştig experienţă pentru viitor şi să îmi ajut colegii să obţină victorii. Am realizat ambele lucruri şi sunt fericit; poate mi-au lipsit nişte rezultate personale bune, însă uneori nu este posibil să reuşeşti atât de multe lucruri în acelaşi timp: să înveţi, să munceşti, să ajuţi şi să ai rezultate bune.

– Ce te-a determinat anul trecut să semnezi cu echipa belgiană?

Relaţia mea cu Omega Pharma-Quick Step e mai veche de anul trecut, datează din primul sezon petrecut la Burgos, atunci când maseurul Johan Molly m-a contactat. Am mers în cantonament cu echipa, am întâlnit tot staff-ul, ei avut încredere în mine, iar eu în ei. Mă simt norocos să fiu în una dintre cele mai bune echipe din lume şi sper să rămân aici o perioadă îndelungată, deoarece atmosfera este perfectă.

– Ce îmbunătăţiri ai făcut de când ai trecut la profesionişti?

Am trecut de la nivelul juniorilor la cel continental alături de Burgos BH, şi după două sezoane sunt deja într-o echipă de World Tour. Totul a fost foarte rapid şi simt că am făcut multe îmbunătăţiri într-o perioadă scurtă. Anul acesta mi-am consolidat locul la profesionişti, am fost capabil să muncesc în etapele lungi şi grele pentru echipă, iar pe munţi nu mă aflu atât de departe de cei mai buni rutieri. În special, am câştigat la capitolul anduranţă şi în acest sezon am ajuns la finalul curselor cu suficientă energie pentru a face ceva în plus, nu doar pentru a supravieţui.

– Eşti un rutier foarte tânăr, care şi-a arătat potenţialul de căţărător în acest an, dar şi la tineret. Care sunt principalele tale atuuri?

Încă nu ştiu sigur, dar cred că terenul meu favorit îl reprezintă munţii. De asemenea, îmi plac mult contratimpurile, chiar dacă încă nu am obţinut rezultate bune la această disciplină. Sper ca asta să se schimbe în viitorul apropiat.

– După acest prim sezon cu Omega Pharma-Quick Step, care sunt obiectivele tale pentru anul viitor?

Vreau să fac cel puţin un pas înainte faţă de sezonul acesta. În 2013, am muncit şi am învăţat. Anul viitor, echipa noastră va fi mult mai puternică în munţi, cu rutieri ca Michal Kwiatkowski, Janier Acevedo, Rigoberto Uran şi Wout Poels. Sper că voi putea contribui la succesul echipei printr-o muncă bună în munţi, dar în acelaşi timp să găsesc şi câteva curse mai mici în care să obţin câteva rezultate bune. Abia aştept asta şi sunt conştient că dacă voi avea răbdare şi voi munci, se va întâmpla mai devreme sau mai târziu.

– În ce curse crezi că vei fi un favorit pe viitor, care sunt visurile tale?

Visul meu este să devin un bun rutier de clasament general şi să câştig într-o bună zi Vuelta. Să visezi nu costă nimic! Doar timpul va putea arăta cât de multe pot face în acest sport. Eu pun pasiune, muncesc şi sunt hotărât să-mi ating potenţialul într-o bună zi. Dacă atunci când voi face asta voi câştiga Vuelta, atunci voi fi fericit. Dacă voi ajuta pe altcineva să câştige Vuelta, de asemenea voi fi fericit. Obiectivul meu principal este să îmi găsesc locul în ciclismul profesionist, să muncesc din greu pentru a ajunge la un nivel cât mai ridicat în acest sport şi să mă bucur în continuare de acest stil de viaţă, pe care nu l-aş schimba pentru nimic în lume.

– Cum te-ai apucat de ciclism?

Am început la vârsta de 12 ani, iar înainte de asta am jucat fotbal şi baschet, dar nu am fost suficient de bun acolo. Mi-am dorit ceva diferit, iar pentru mine asta a fost ciclismul. Fratele celui mai bun prieten al meu a început să concureze pentru un club aflat în apropierea oraşului nostru, iar în sezonul următor, eu şi prietenul meu i-am călcat pe urme. Odată ce am început, nu m-am mai putut opri. Îmi place să concurez, dar mai ales să mă antrenez. Să descoperi şi să te bucuri de lume în timp ce mergi pe două roţi este pur şi simplu incredibil.

– Ai avut un idol în copilărie?

Da. Nu neapărat un idol, dar au fost câţiva rutieri care mi-au plăcut. Jose Angel Gomez Marchante a fost primul, deoarece zâmbea mereu şi era apropiat de public. De asemenea, mi-a plăcut Alejandro Valverde, a fost şi este în continuare un “killer”.

– Cum arată pentru tine o zi normală în afara curselor?

Ciclismul cere o viaţă liniştită pentru a obţine performanţe, aşa că ziua este mai calmă decât mi-ar plăcea. Încerc să urmez mereu un program, care mai mult sau mai puţin e acesta: întotdeauna mă trezesc la ora 8, iau un mic-dejun bun (este masa mea preferată), iar jumătate de oră mai târziu îmi încep antrenamentul, dacă e posibil, cu alţi ciclişti. În cazul în care antrenamentul este mai lung de trei ore, iau o pauză de cafea sau sandwich, iar dacă nu e atât de lung, mă întorc direct acasă, unde iau prânzul şi îmi petrec după-amiază împreună cu prietena mea. Atunci când avem timp, îmi place să călătoresc, să descopăr locuri noi, iar în afara sezonului îmi place să merg în drumeţii împreună cu prietena mea, Esther, şi câinele nostru, Nhoa. Prefer munţii, dar vara îmi plac şi plajele Cataluniei.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: