Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Valerio Piva: “Purito poate câştiga Vuelta”

Aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani, Joaquim Rodriguez va porni în Turul Spaniei ca unul dintre principalii favoriţi. După un loc trei la general în Turul Franţei, ciclistul Katushei are ambiţii mari, obiectivul său fiind victoria finală într-o cursă care are 11 sosiri în căţărare. După ce a pierdut anul trecut deşi a fost cel mai puternic rutier, “Purito” este determinat să se impună acum, un sentiment pe care îl împărtăşeşte şi directorul său sportiv, Valerio Piva, în interviul de mai jos, realizat cu ajutorul lui Paolo Grillandi, ofiţerul de presă al Katushei.

– Domnule Piva, de la finalul Turului Franţei şi până la startul Vueltei, Joaquim Rodriguez nu a concurat deloc. Ce a făcut în această perioadă?

Joaquim s-a concentrat pe recuperarea energiei după o competiţie atât de solicitantă, aşa cum a fost Turul Franţei. “Purito” a fost într-o formă extraordinară în ultima săptămână, însă efortul depus pentru a ajunge pe podiumul Marii Bucle a fost incredibil, aşa că a avut nevoie de odihnă, pe care a meritat-o. Apoi, a început să se antreneze: are deja un ritm de cursă, iar antrenamentele nu sunt atât de solicitante, fiind vorba mai mult despre acumularea unor ore în şa şi de pregătirea contratimpurilor, care vor fi cruciale pentru clasamentul general.

– Care sunt şansele sale să câştige în sfârşit un Mare Tur?

“Purito” este un mare specialist al curselor de o zi, dar a dovedit că e un rutier extraordinar şi în marile curse pe etape, drept dovadă stând cele trei podiumuri obţinute la rând, în 2012 şi 2013, în cele trei Mari Tururi: Il Giro, La Vuelta şi Le Tour. Din păcate, a ratat câteva şanse de a câştiga o astfel de cursă, în special în Turul Spaniei din 2012, unde a fost cel mai puternic ciclist, însă a pierdut din cauza unei zile mai slabe. Este şi acum unul dintre favoriţi; adversarii săi sunt puternici, dar la fel e şi echipa noastră, şi vom vedea cum se va termina totul.

– Mulţi sunt de părere că Vuelta nu are un mare favorit. Sunteţi de acord cu asta?

Cred că vor fi mulţi rutieri puternici, ca Ivan Basso, Vincenzo Nibali, Michele Scarponi, Alejandro Valverde şi Samuel Sanchez. De asemenea, nu trebuie să uităm echipa solidă a lui Sky, care deşi nu se va baza pe Chris Froome sau Bradley Wiggins, tot va avea mulţi ciclişti extraordinari.

– Ce părere aveţi despre traseul ediţiei de acum spre deosebire de cel din 2012?

Turul Spaniei va avea un traseu foarte solicitant, ca de obicei, potrivit marilor căţărători. Vor fi doar două contratimpuri, dar va fi foarte important să nu pierdem prea mult timp în acele etape. Apoi, evident, cursa va fi decisă în etapele montane: vor fi 11 sosiri în căţărare, cu Angliru în penultima zi. Primul finiş în urcare va veni în etapa secundă, chiar după contratimpul pe echipe; asta înseamnă că nu vom avea posibilitatea să începem mai uşor şi să creştem ritmul pe parcurs, ci vom fi nevoiţi să rămânem concentraţi de la start până la final.

– Care vor fi etapele cu un impact important asupra ierarhiei generale?

Coll de la Gallina, Peyragudes, Peña Cabarga şi Angliru, printre altele.

– După un sezon aglomerat, în care a concurat în două Mari Tururi (Le Tour şi Vuelta), credeţi că mai poate fi Joaquim Rodriguez în formă pentru Campionatele Mondiale?

Depinde de cum se va simţi după Vuelta. Să nu uităm că anul trecut “Purito” a concurat în Giro şi Vuelta, a terminat pe doi, respectiv pe trei la general, s-a impus în Flèche Wallonne, iar la final a avut suficientă energie pentru a câştiga şi Turul Lombardiei. A dovedit că este cel mai constant rutier din ultimii ani, câştigând de două ori clasamentul World Tour în ultimele trei sezoane. Ne pregătim meticulos pentru aceste curse, vom avea o echipă puternică pentru el, este un ciclist extraordinar şi vom vedea ce se va întâmpla.

Single Post Navigation

Lasă un comentariu