Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Jasper Stuyven: “Anul viitor voi concura pentru Trek”

Belgia are câţiva tineri rutieri foarte talentaţi, iar unul dintre cei care au atras atenţia tuturor este Jasper Stuyven. Are 21 de ani şi şi-a arătat pentru prima oară potenţialul în 2009, când a devenit campion mondial la juniori. Un an mai târziu, Jasper a obţinut o nouă victorie importantă la categoria sa de vârstă, în Paris-Roubaix, o cursă care a devenit preferata sa. Calităţile şi rezultatele importante l-au convins pe Axel Merckx să-i ofere un contract la Bontrager, iar managerul belgian a fost răsplătit din plin pentru încrederea acordată.

În ultimele două sezoane, Jasper Stuyven a fost unul dintre cei mai buni rutieri ai echipei nord-americane, obţinând victorii nu doar în cursele de o zi, ci şi în cele pe etape, aşa cum a fost cazul cu Volta ao Alentejo. Acum, este pregătit să mai facă un pas înainte, urmând să concureze în plutonul profesionist alături de Trek. Ce a însemnat pentru el să ruleze pentru Bontrager şi care sunt obiectivele sale ca profesionist? Citiţi despre toate acestea în interviul de mai jos.

 – Jasper, eşti satisfăcut de sezonul tău?

Sunt foarte satisfăcut de acest an până acum, am fost pe podium în toate cursele pe etape în care am participat (victorie la general, succes de etapă, top 3 de etapă sau tricoul de cel mai bun tânăr) şi m-am descurcat bine şi în clasicele de la începutul sezonului. La începutul stagiunii am spus că mi-ar plăcea să câştig Turul Flandrei sub 23 de ani, La Côte Picarde sau Liège–Bastogne–Liège sub 23 de ani. În Flandra am fost prins când mai erau 150 de metri, iar asta a fost dezamăgitor, însă câteodată ai nevoie de noroc pentru a te impune într-o cursă.

– Reprezintă victoria din Volta ao Alentejo cea mai mare performanţă a ta la tineret?

Da, chiar cred asta, nu doar pentru că am câştigat, dar şi pentru că a venit datorită unui extraordinar efort de echipă depus de colegii mei întreaga săptămână. M-au ajutat tot timpul şi felul cum au concurat în ultima zi a fost cu adevărat impresionant.

– Cum au fost cei doi ani petrecuţi la Bontrager?

Am învăţat foarte multe de la Axel Merkxc şi sunt foarte fericit pentru că am luat în urmă cu doi ani decizia de a veni aici. Toţi rutierii sunt prieteni atât în timpul curselor, cât şi în afara acestora, şi tocmai de aceea echipa este foarte specială. Întotdeauna faci ceva în plus pentru un prieten decât pentru un coechipier.

– În aceste sezoane ai avut rezultate bune în clasice. Te vezi devenind un rutier pentru clasicele de primăvară în anii care vor urma?

Sper să fiu un rutier bun de clasice, cu un sprint bun. Îmi place să mă compar cu  Greg Van Avermaet, un ciclist bun de clasice, care de asemenea e capabil să concureze în Ardeni şi are un sprint bun.

– Care este cel mai mare vis al tău? Ce cursă ţi-ar plăcea să câştigi şi de ce?

Încă de când am câştigat Paris-Roubaix ca junior, m-am îndrăgostit de această cursă. De fapt, cel mai mare vis al meu a fost să câştig Paris-Roubaix la juniori, sub 23 de ani şi la profesionişti, însă asta nu se va mai putea întâmpla, deoarece Paris-Roubaix la tineret a fost anulată anul acesta.

– Vei merge la Campionatele Mondiale de la Florenţa?

Muncesc din greu pentru a ajunge acolo şi sper că voi face parte din echipa naţională a Belgiei.

– Ce crezi că ai putea face pe un traseu atât de dificil?

Într-adevăr e un profil dur, dar nu pentru căţărători puri. Pentru a câştiga Mondialele, întotdeauna ai nevoie de o zi perfectă.

– Unde te vom vedea anul viitor?

În plutonul profesionist, în tricoul echipei Trek.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: