Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Jonathan Tiernan-Locke: “Am câştigat multă experienţă anul acesta”

Jonathan Tiernan-Locke a fost una dintre revelaţiile sezonului trecut. Aflat la Endura Racing, o echipă Continentală, a câştigat nu mai puţin de patru curse pe etape: Turul Mediteranean, Tour du Haut-Var, Turul Alsaciei şi Turul Marii Britanii. Datorită acestor rezultate impresionante, a fost selecţionat pentru Campionatele Mondiale de la Valkenburg, acolo unde a terminat pe locul 19, la doar cinci secunde în urma învingătorului. Apoi, la finalul acelui sezon, înainte de a împlini 28 de ani, a semnat un contract cu Sky, valabil până în 2014.

Cum a fost primul sezon petrecut aici? Ce a mers bine şi ce nu? Va participa în Vuelta? Jonathan şi-a făcut timp pentru a răspunde la toate aceste întrebări, într-un interviu realizat cu ajutorul companiei care îl manageriază, Trinity Sports Management.

– Jonathan, cum ai descrie sezonul tău până acum?

Să fiu sincer, nu a decurs atât de bine cum am sperat, asta deoarece a trebuit să mă adaptez noilor metode de antrenament. Totuşi, am concurat în câteva curse mari, am ajutat la obţinerea unor victorii importante şi sunt mândru de asta, mai ales că am învăţat multe lucruri. Sunt foarte critic cu mine însumi şi m-am aşteptat să devin mai bun ca anul trecut, însă trebuie să mă adaptez la nivelul curselor de World Tour.

– Care au fost planurile tale la startul stagiunii?

Am vrut să mă concentrez pe clasicele din Ardeni, deoarece aceste curse mi se potrivesc. M-am confruntat cu câteva probleme minore de sănătate toată primăvara, şi astfel nu am fost nici pe departe la 100% în acea perioadă. Mi-am ajutat colegii, dar nu am putut fi prezent pe finalul acelor curse.

– Ce aspecte ai îmbunătăţit de când ai venit la Sky?

Chiar dacă nu am progresat din punct de vedere fizic până acum, am învăţat mult despre cum este să concurezi pentru a-l ajuta pe lider. Şi de cele mai multe ori, un lider care trebuie să câştige! Asta m-a determinat să studiez fiecare detaliu pentru a-mi face cât mai bine treaba, să gândesc în avans şi să îmi pun în valoare iniţiativa. Tocmai de aceea, pot spune că am câştigat multă experienţă anul acesta. E diferit faţă de sezoanele precedente, când mă gândeam la cum să câştig o cursă. Acum mă gândesc la cât de bine să îmi ajut echipa.

– Într-un interviu pe care mi l-ai acordat anul trecut, mi-ai spus că favoritele tale sunt clasicele din Ardeni. Cum a fost prima experienţă în aceste curse?

Au fost incredibile! Evident, şi foarte solicitante, dar să particip acolo după ce le-am urmărit la televizor a fost foarte special. În fiecare cursă, rolul meu a fost acelaşi: să anihilez evadările timpurii, iar apoi să îmi protejez liderii în următorii 200 de kilometri. Nu a fost deloc uşor să merg la maşină pentru bidoane cu apă şi pelerine de ploaie tot timpul, având în vedere drumurile întortocheate şi viteza ridicată.

– Din păcate, nu ai încheiat câteva curse. Ai avut probleme de sănătate atunci?

Da, aşa a fost. Nimic important, însă o dată la câteva săptămâni tot apărea câte ceva. În ultimii ani am fost destul de sănătos, dar cred că din cauza oboselii suplimentare şi a stresului din acest sezon, corpul meu nu s-a descurcat.

– Mai speri să participi în Vuelta?

Nu. În urmă cu câteva săptămâni, am discutat cu antrenorii mei şi am hotărât că am nevoie de o pauză şi de o abordare diferită a antrenamentelor, deoarece eram obosit. De când am venit la Sky, m-am antrenat altfel, mai ales la capitolele volum şi intensitate. În trecut, eram genul de rutier care credea în mai puţine antrenamente şi în a se prezenta mai proaspăt la curse, dar sezonul acesta am făcut prea multe. Recent, am încheiat o perioadă de pauză totală şi acum mă pregătesc pentru ultima parte a anului.

– Să ne aşteptăm să te vedem la Campionatele Mondiale?

Sper să fie aşa. Evident, Marea Britanie are la ora actuală mulţi rutieri buni de unde poate alege, dar sunt sigur că voi juca un rol important dacă voi fi selecţionat.

– Ce părere ai despre traseul cursei de şosea?

Foarte dificil, cred că le este destinat căţărătorilor puri. Probabil prea dur pentru ca un puncheur – aşa cum sunt eu – să se afle în faţă pe final, însă sunt de părere că în cea mai mare parte a cursei pot fi de ajutor.

– După victoriile obţinute de rutierii britanici în ultimii ani, cum e ciclismul privit în Regatul Unit?

Ciclismul în Marea Britanie pur şi simplu a explodat în ultimii ani. Acum, rezultatele ajung pe prima pagină şi toată lumea ştie numele rutierilor de top. Turul Marii Britanii a fost extraordinar anul trecut, şi văd din ce în ce mai mulţi oameni ieşiţi să pedaleze. Este extraordinar să fii profesionist.

– Crezi că acum mai multe curse vor apărea, aşa cum a fost cazul cu RideLondon Classic?

Probabil, iar la asta sper să contribuie şi vizita pe care Turul Franţei o va face în Marea Britanie anul viitor, astfel încât să apară mai multe curse ca RideLondon Classic. Traversăm în continuare o perioadă economică dificilă şi se pare că popularitatea competiţiilor cicliste non-profesioniste a depăşit-o pe cea a curselor. Având în vedere că tot mai mulţi oameni se apucă de ciclism şi caută o nouă provocare, aceste evenimente sunt extraordinare, bine organizate şi accesibile tuturor. De exemplu, cursa caritabilă de 100 de mile de la RideLondon a fost un succes uriaş.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: