Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Concluzii după Turul Burgosului

Cu câteva excepţii (Joaquim Rodriguez, Alejandro Valverde şi Sergio Henao), favoriţii din Turul Spaniei au participat în Turul Burgosului, o competiţie care în ultimii ani a devenit din ce în ce mai importantă în pregătirea pentru Vuelta. Cursa iberică nu a dezamăgit nici acum, oferind spectacol zi de zi, câştigători de etapă surprinzători şi un învingător aşteptat – Nairo Quintana. Care sunt concluziile ce pot fi trase după cele cinci etape din Turul Burgosului?

– Nairo Quintana are un potenţial ce îi permite să câştige aproape orice cursă pe etape sau de o zi pe al cărei traseu se află căţărări. Posesor al unui stil fluid, elegant şi foarte plăcut ochiului, columbianul poate fi considerat fără probleme cel mai bun căţărător din lume în acest moment. La doar 23 de ani, ciclistul echipei Movistar are deja 12 victorii ca profesionist, dar şi o ambiţie enormă, care îl va ajuta să îşi construiască un palmares impresionant în sezoanele următoare. Acum, Quintana va lua o scurtă pauză pentru a se întoarce în ţara natală, dar va reveni în Europa luna viitoare, iar dacă va avea nivelul din această vară, toamna l-ar putea găsi învingător în una dintre cele două mari curse de o zi programate la final de stagiune, Campionatele Mondiale sau Turul Lombardiei.

– În primăvară, mulţi se aşteptau ca Ivan Basso să îşi anunţe retragerea, după ce a ratat Giro din cauza unor probleme de sănătate, însă veteranul italian nu are astfel de gânduri, şi pe bună dreptate. În Burgos, Basso a arătat că se află pe un drum ce îl poate duce la un nivel similar cu cel din 2010, când a câştigat pentru a doua oară în carieră Il Giro. Asta nu înseamnă că rutierul lui Cannondale va fi un favorit la tricoul roşu în Turul Spaniei, dar o clasare pe podium poate obţine, în condiţiile în care şi traseul i se potriveşte.

– Ca orice Mare Tur, Vuelta va avea propriile surprize, iar acestea pot veni în 2013 de la Caja Rural, o echipă Pro Continentală foarte ofensivă, care mai mult ca sigur va încerca să se facă remarcată în toate etapele de munte mediu şi înalt. David Arroyo poate aduce o clasare în top zece, la fel ca Andre Cardoso, în timp ce Amets Txurruka va fi un candidat la tricoul de cel mai bun căţărător. În fine, şi Francesco Lasca va fi unul dintre actori, italianul în vârstă de 25 de ani având calităţi care îl recomandă la o victorie de etapă.

– Criticat de Giuseppe Martinelli, managerul Astanei, pentru pauza lungă pe care a luat-o după succesul din Turul Italiei, Vincenzo Nibali îşi intră treptat-treptat în formă. Al treilea în Turul Burgosului, “Rechinul” va fi cu siguranţă un pretendent la cea mai înaltă treaptă a podiumului în Turul Spaniei, însă nu ar trebui să surprindă pe nimeni dacă acesta va termina cursa mai jos de locul trei, deoarece marele său obiectiv în a doua jumătate a stagiunii rămâne tricoul curcubeu la Florenţa, acolo unde vrea să atingă forma maximă.

– 2010 a fost anul care a anunţat apariţia lui Jens Keukeleire în plutonul profesionist, acesta câştigând Le Samyn, Nokere Koerse, dar şi Cele Trei Zile ale Flandrei de Vest (acolo unde s-a impus şi într-o etapă). Transferat la Orica-GreenEdge în 2012, belgianul a stagnat timp de un sezon şi jumătate, dar a explodat în Turul Burgosului, arătând de ce a fost considerat încă de la tineret un ciclist cu un viitor frumos în cursele de o zi. Învingător în două etape din Burgos, Keukeleire tocmai a dobândit un alt statut în cadrul echipei australiene şi poate fi surpriza clasicelor de primăvară din 2014.

Single Post Navigation

Lasă un comentariu