Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Concluzii după Turul Franţei

Aşa arată clasamentul general la finalul ediţiei centenare a Turului Franţei, una dintre cele mai spectaculoase din ultimii ani.

Image

Chris Froome a confirmat aşteptările şi a câştigat tricoul galben, după ce s-a impus în trei etape, dintre care două cu finiş la altitudine (Ax 3 Domaines şi Mont Ventoux). Britanicul în vârstă de 28 de ani a fost urmat pe podium de Nairo Quintana şi Joaquim Rodriguez, în timp ce Alberto Contador a terminat pe locul patru, după o evoluţie foarte slabă.

Nu mai puţin de 34 de ţări au fost reprezentate în pluton, zece dintre acestea obţinând victorii: Australia, Belgia, Columbia, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Portugalia şi Slovacia. Tot zece este şi numărul echipelor care au bifat cel puţin un succes, primul loc în acest clasament fiind împărţit de Omega Pharma-Quick Step şi Argos-Shimano, cu câte patru victorii. Cel mai tânăr câştigător este Quintana (23 de ani), în timp ce Simon Gerrans (33 de ani) e cel mai vârstnic învingător de etapă. Acestea sunt doar câteva dintre statisticile ediţiei cu numărul 100 a Turului Franţei. Care sunt concluziile?

– Chris Froome este unul dintre cei mai compleţi campioni din istoria recentă a cursei, iar britanicul nu a ezitat să arate acest lucru de fiecare dată când i s-a oferit ocazia. Chiar dacă nu a avut o echipă invincibilă alături de el, aşa cum a fost cazul cu Bradley Wiggins, în 2012, britanicul a fost de neatins, fără niciun moment adevărat de slăbiciune. După succesul din Criteriul Dauphiné, Froome a spus că singurul lucru pe care îl mai are de îmbunătăţit înainte de startul din Porto-Vecchio e limba franceză. Unii specialişti au crezut că rutierul echipei Sky s-a hazardat în declaraţii, însă acestea au avut acoperire în etapele din Turul Franţei, iar Chris Froome a obţinut o victorie clară, care îi conferă deja statutul de principal favorit şi pentru ediţia din 2014.

– Mulţi au fost uimiţi de rezultatele lui Nairo Quintana, însă ceea ce a făcut columbianul nu a reprezentat o surpriză, ci o confirmare a talentului său, despre care se vorbeşte încă de acum trei ani, când s-a impus în Tour de l’Avenir. Venit în Le Tour ca “locotenent” al lui Alejandro Valverde, sud-americanul a depăşit toate aşteptările, după ce a câştigat o etapă şi a obţinut două tricouri, alb şi alb cu buline roşii, o performanţă pe care nu a mai realizat-o nimeni în istoria cursei. În viitor, cu o echipă mai puternică, dar şi cu ceva mai multă experienţă, Quintana are toate şansele să devină primul ciclist din Columbia care va termina primul în Turul Franţei.

– Joaquim Rodriguez a avut un singur obiectiv şi l-a îndeplinit, în ciuda faptului că nu mulţi îl vedeau capabil de aşa ceva. La 34 de ani, “Purito” a terminat între primii trei şi se poate mândri acum cu podiumuri în toate Marile Tururi. Aproape ieşit din joc după Alpi, ciclistul Katushei şi-a început revenirea odată cu etapa încheiată pe Mont Ventoux, acolo unde a sosit al patrulea. Din acel moment, Rodriguez a recuperat constant şi a atins punctul culminant al aventurii sale în Hexagon pe Mont Semnoz, ultimul finiş în căţărare.

– De două ori câştigător al tricoului galben, Alberto Contador a fost de nerecunoscut în luna iulie. Ibericul a oferit în permanenţă asigurări că se află într-o formă foarte bună şi că este un pretendent serios la clasamentul general, însă nu a arătat în niciun moment asta. Din rutierul fără adversar la ediţia din 2009, Contador s-a transformat acum într-un ciclist care pare că şi-a pierdut aproape toate atributele ce i-au adus atât de multe succese în trecut. Ar fi o greşeală să se spună că spaniolul se află aproape de finalul carierei, însă cert e că acesta trebuie neapărat să schimbe ceva în următoarele luni (la nivel mental, dar şi în ceea ce priveşte pregătirea), astfel încât să fie cu adevărat un candidat la victorie în 2014.

Image

– Rezultatele lui Mark Cavendish, care a bifat doar două victorii, nu trebuie să fie privite neapărat ca o uriaşă surpriză, ci ca o consecinţă a mai mulţi factori. În primul rând, britanicul se apropie de 30 de ani, în timp ce adversarii săi, aproape fără excepţie, au vârste cuprinse între 20 şi 25 de ani. În al doilea rând, fostul campion mondial a fost singurul sprinter prezent în Turul Franţei care a mers şi în Giro, iar efortul depus acolo l-a afectat. Nici “trenuleţul” de acum nu s-a putut compara cu ce a avut în anii trecuţi, Gert Steegmans fiind un “lansator” fără un simţ tactic ridicat. Totuşi, există şi o parte pozitivă pentru Cavendish: înfrângerile acestea îi vor oferi o motivaţie uriaşă pentru stagiunea următoare, când se va putea baza pe Mark Renshaw şi Alessandro Petacchi, doi rutieri care vor creşte simţitor calitatea “trenuleţului” său.

– Fără să mai câştige la fel de multe etape ca în 2012, Peter Sagan a îmbrăcat la Paris tricoul verde, ce tinde să devină proprietatea personală a slovacului. Acesta are doar 23 de ani şi calităţi net superioare tuturor celor ce îşi mai propun ca obiectiv ierarhia pe puncte, fiind capabil să conteze atât în etapele de plat, cât şi în cele valonate. Dacă va continua pe acelaşi drum, rutierul lui Cannondale are toate şansele ca până la finalul carierei să depăşească recordul lui Erik Zabel, care a cucerit tricoul verde de şase ori.

– Marcel Kittel, Michal Kwiatkowski şi Jan Bakelants sunt revelaţiile ediţiei centenare. Germanul era recunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni sprinteri din lume, dar acum a ajuns la un cu totul alt nivel, după ce a câştigat patru etape. Capabil să genereze o putere uluitoare pe final, Kittel are şi o rezistenţă foarte ridicată, dobândită în timpul sezoanelor petrecute la tineret, când s-a axat pe contratimp, iar aceste calităţi au făcut clar diferenţa între el şi oponenţii lui. Aflat la debut în Turul Franţei, Kwiatkowski a fost unul dintre protagonişti şi nu mult i-a lipsit să termine în top zece. Mai important pentru polonez este că şi-a descoperit noi calităţi, pe care mulţi nu credeau că le are; datorită acestora, în viitorul apropiat, va fi un candidat la măcar un loc pe podium. În ceea ce îl priveşte pe Bakelants, se poate spune fără probleme că belgianul a renăscut după ediţia centenară a Turului Franţei, iar acum e pregătit pentru un nou start în carieră. Dacă va arăta în continuare forma şi foamea de succese din Marea Buclă, va deveni un rutier de luat în seamă în cursele scurte pe etape, dar şi în clasicele valonate.

– Per total, echipele franceze au dezamăgit în Le Tour, singura care a reuşit să îşi salveze participarea fiind AG2R, datorită lui Christophe Riblon, învingătorul de pe Alpe d’Huez. În rest, FDJ, Sojasun, Europcar şi Cofidis (chiar dacă aceasta l-a dat pe al nouălea clasat la general, Daniel Navarro) au avut participări şterse şi se poate spune că şi-au ratat principalul obiectiv al sezonului. Pentru unele, absenţa unei victorii ar putea fi sinonimă cu desfiinţarea, pentru altele, cu ratarea ediţiei din 2014, deoarece ASO se va gândi de două ori înainte să împartă invitaţiile.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: